Klimanın uzun süre çalışması da yakıt tüketimini önemli ölçüde etkilemektedir. Ancak motora herhangi bir zarar vermez. Verimlilik gücüne göre değişiklik göstermekle birlikte herhangi bir arıza yoksa ve bakımlar düzenli yapılıyorsa klima, yakıt tüketimini en fazla %10 artırır.
Klima kullanımı aracın yaşına, hızına, boyutuna, motor gücüne ve dış sıcaklığa bağlı olarak yakıt verimliliğini farklı ölçülerde etkiliyor. Doğru klima kullanımı dizel araçlarda 100 kilometrede 1-1,5 litre, benzinlilerde ise 1-2 litre arasında yakıt sarfiyatı yapıyor.
- Aracın ilk çalıştırıldığı anda klimayı açmak daha fazla yakıt tüketimine sebep olmaktadır. Motorun bir süre çalışması ve ısınması beklenilmelidir. - Klima açıkken camlar ve kapılar kapalı tutulmalıdır. - Klima otomatik modda sıcaklık seviyesini sabit tutacağı için manuel modda kullanmaktan daha tasarruflu olacaktır.
Klimanın kendi içten patlamalı motoru yoksa LPG'de iken LPG'den yer. O an ne ile çalışıyorsa ondan yer.
Motora bir zararı olmaz. Ortalama bir araçta saatte 1,2-1,4 lt yakar.
İlgili 43 soru bulundu
En verimli kullanım ise sıcaklığın 24 ile 26 derece arasında tutulmasıyla olur. Sıcaklığı her bir derece düşürmenin ek yüzde 8 maliyet olduğunu unutmayın. En verimli kullanım içerinin sıcaklığını dışarının sıcaklığından 2 ila 3 derece daha düşük seviyeye ayarlamak olacaktır.
Bunun yanı sıra klimaların gün içerisinde sık sık kapatılıp açılması da yine çok fazla enerji harcanmasına neden olan etkenlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Klimanızı sürekli açıp kapatırsanız cihazlarınız tüm sistemlerini yeniden başlattığı için neredeyse birkaç katı fazla enerji harcıyor.
Elbette ki klimanızı istediğiniz kadar çalıştırabilirsiniz; ancak yüksek performansta sürekli kullanım klimanızın ömrünü azaltacak ve performansını düşürecektir. Ayrıca gün boyu çalışan bir klima elektrik faturanızı artıracaktır. Aynı zamanda sürekli çalışan klimalar sağlığınızı olumsuz etkileyecektir.
Araç klimasının yılda en az bir kez kontrolünün yapılması, klima gazının da en az iki yılda bir yeniden doldurulması gerekir. Ücretsiz klima sistemi kontrolü ve bakımı için sizi de en yakın EUROMASTER servis noktasına bekliyoruz.
İçten yanmalı motorlu bir arabada klimayı kullanmak aküyü etkilemez.
Yani saatte 1,35 kuruş elektrik yakarlar. Günde 4 saat çalışan bir klimanın 5,40 kuruş maliyeti olur. Günde ortalama olarak 8 saat çalışan klimanın günlük maliyeti 10,80 kuruş olurken yıllık maliyeti ise kullanıma göre 311 lira ila 415 lira arasında olacaktır.
Eğer 9.000 BTU'luk bir klima kullanıyorsanız cihazınız en yüksek hızda bir saatte yaklaşık olarak 0,8 kW elektrik harcar. 12000 BTU klima ne kadar elektrik harcar? 12.000 BTU değerinde A sınıfı bir klima ise en hızlı çalışma modunda bir saatte 1,08 kW elektrik harcar.
Klimadan hem maksimum verim almak hem de daha az yakıt harcamak için arabanız uzun süre güneş altında kaldıysa araca bindiğiniz anda klimayı açmayın. Bu durum motoru yorar ve daha fazla yakıt sarfiyatına neden olur.
Tüm gün kullanıldığında 24 saat için 40 TL civarında bir elektrik tüketimi gerçekleştirir. Sadece belirli saatlerde kullanılan bir klimanın aylık yaklaşık elektrik maliyeti ise 410 TL olur.
Yani, sıcak bir odayı soğutmak, soğukluğu sabit tutmaya çalışmaktan çok daha fazla enerji harcar.
A sınıfına mensup 12000 BTU gücüne sahip bir klimanın aylık enerji tüketimi 324 kWh iken salon tipi bir klimanın aylık tüketimi 657 kWh'tir. Endüstriyel klimalarda ise aylık tüketim günde 10 saat için 660 kWh olsa da endüstriyel klimaların 24 saat çalıştırılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Klima Soğuk Hava Üflemez
Klima gazı bitik veya düşük seviyedeyse havalandırma deliklerinden soğuk hava gelmez. Gelen hava normal oda sıcaklığındadır. Düzgün çalışan bir A/C sistemi soğuk hava üflemelidir. Gelen hava oda sıcaklığında ise klima gazı bitiktir ve yeniden doldurulması gerekir.
Bir klimanın ömrü çoğunlukla 10 yıldır.
Araç klima gazı dolum fiyatları, 2023 yılı itibarıyla ortalama olarak 200 TL ile 1000 TL arasında değişmektedir.
Her elektronik cihazda olduğu gibi klima kullanımda da aşırıya kaçarsanız zararlarını görürsünüz. Ancak doğru ve makul düzeyde klimanızı kullandığınızda 24 saat çalıştırdığınızda dahi herhangi bir zarar görmezsiniz.
Yazın uyurken klimanızın ayarını dışarıdaki hava koşullarına göre ayarlamanız önem arz eder. Yaz aylarında klima derecelerinin genellikle dışarıdaki sıcaklık değerinden 7-8 derece daha az olması tavsiye edilir. Örneğin 30 derecelik bir sıcaklıkta uyku halindeyken klimanın derecesinin 23 civarına sabitlenmesi önerilir.
Yaz Mevsimine Dikkat!
Klimanızı çok düşük sıcaklıklara ayarlamadan istediğiniz serinliğin zamanla oluşmasını sağlayın. Eğer aniden sıcaklığı düşürürseniz elektrik kullanımınız artacaktır. Nemli bir şehirde yaşıyorsanız yaz aylarında nem alma modunda klimanızı çalıştırarak tasarruf sağlarsınız.
Klimanın uzun süre çalışması da yakıt tüketimini önemli ölçüde etkilemektedir. Ancak motora herhangi bir zarar vermez. Verimlilik gücüne göre değişiklik göstermekle birlikte herhangi bir arıza yoksa ve bakımlar düzenli yapılıyorsa klima, yakıt tüketimini en fazla %10 artırır.
Klima soğuk ayarı konfor sıcaklığının 25 derece olması gerekiyor. O bile rahatsız ediyorsa 26-27 dereceye çıkartabiliriz. Doğru kullandığımız zaman klima mükemmel bir soğutma aracı oluyor. Klima sıcak ayarı ise yine aynı şekilde 23 – 24 derecelerde ideal olarak gösteriliyor.
Otomatik uyku ve programlama modunu içeren ürünlerin en önemli faydası, gereksiz enerji tüketimini azaltmasıdır. İnsan sağlığı ve güvenliğinin yanı sıra bütçeye de büyük katkılar sunan uyku modu, oldukça tasarruflu klima modu olarak bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri