Bu da başlıca 3 yöntemle sağlanır. Bunlar: santral venöz yollara kateter bırakma (büyük toplardamarlara ince borular bırakma), cerrahi olarak ; sentetik greftlerle; cerrahi olarak atardamar ile toplardamar arasında direkt bağlantı kurmakla geliştirilen arteriovenöz fistül ile sağlanabilir.
Kateterin tıkanması
10 mL'lik bir enjektöre 2-3 mL kan çekerek kateter açıklığı değerlendirilmelidir. Daha sonra serum fizyolojik içeren 20-30 mL bir enjektörle ''çekme/itme'' manevrası ile katetere sıvı verilip verilemediği denetlenir.
Kateterin gerilmesini ve cıkmasını onlemek icin steril gazlı bir bezle kateter cıkış yerine yakın bir yerden tutulur. Tum kateter govdesine antiseptik sprey sıkılır. Kateteri temizlemek icin başka bir steril gazlı bez alınarak kateter cıkışından kateter kapağına doğru tum kateter govdesi silinir.
Kateterin tıkanması
Kateterde ezilme ve kıvrılmalar lümenin iç yüzeyini zedeler ve pıhtı (trombüs) oluşumuna zemin yaratır. Ayrıca kateter lümenlerinin heparinli sıvı ile yeterli doldurulmaması ve ilaç uygulamaları sonrası lümenin yıkanmaması ya da yetersiz yıkanması kateter lümeninde pıhtı oluşturur.
Kateter, özellikle tıbbi uygulamalar sırasında vücuda sıvı alınması veya vücuttan atılması gereken sıvının çıkartılması için kullanılan tıbbi bir cihazdır.
İlgili 25 soru bulundu
Port kateter takılması sırasında oldukça nadir de olsa bazı komplikasyonlarla karşılaşılabilir. Bu riskler arasında enfeksiyon, kanama, kan pıhtılaşması, karaciğer ve böbrek hasarı, kateterin dolaşım sisteminde tıkanması veya kalp kapaklarında hasar gibi komplikasyonlar vardır.
Kateterizasyonun sınıflandırılması: Kısa süreli kateterizasyon: 1 - 7 gün kateterin takılı kalmasıdır. Ameliyat sonrası uygulamalar genellikle böyledir. Kateterler olguların üçtebirinden daha fazlasında bir günden daha kısa süre kalırken, ortalama uygulama süresi 2-4 gündür.
Genel anlamda kateter enfeksiyonu, ateş, titreme gibi sistemik enfeksiyon bulguları ve/veya kateter bölgesinde (kateter çıkış yeri, çevresi, deri altı kısım boyunca) eritem, şişlik, hassasiyet, lokal ısı artışı gibi inflamasyon bulgularının olmasıdır.
Genellikle 1 haftalık oral antibiyotik tedavisi yeterlidir. b- Kateterle ilişkili bakteriyemi: Kateter lümenınden ve periferik kandan kültürler alınarak derhal kateter çekilmelidir. Ampirik olarak parenteral antibiyotik başlanmalı ve kültür sonuçları rehberliğinde 2-3 hafta sürdürülmelidir.
Kateter ilişkili infeksiyonların patogenezinde pek- çok faktör rol almaktadır. Kateter infeksiyonları; konak, yabancı bir cisim olan kateterin fizik özel- likleri ve patojen mikroorganizmadan oluşan üçleme arasındaki etkileşim sürecinde oluşur. SVK kolonizasyonu infeksiyon için bir ön koşul- dur.
Kateter takıldıktan hemen sonra, infüzyon ya da enjeksiyona başlamadan önce/ sonra ve 12 saatten uzun süre kullanılmadığı durumlarda ise 12 saatte bir uygun miktarda %0.9 NaCl solüsyonu ile yıkama yapılmalıdır.
Sonda tipleri
Foley kateterin aksine ucunda balon yoktur ve bu nedenle yerinde kalaması mümkün değildir. Çocuklarda veya sadece idrar numunesi almak için kullanılabilir. Tiemann kateteri,prostatik üretranın eğriliğinden geçmeyi kolaylaştıran kavisli bir uçla tasarlanmıştır.
Port yerleştirilen hastalar dikişler alındıktan sonra banyo yapmalarında sakınca yoktur. Sağ boyun toplardamarından (IJV) girilerek yerleştirilen portun anjiografi görünümü. Yuvarlak metal kesim port olarak tanımlanır, porta bağlı kateter yukarı doğru yöneldiği en üst nokta damara giriş kesimidir.
Tedavide birincil olarak sağlıklı beslenme, fazla kiloların verilmesi, sigaranın bırakılması, düzenli egzersiz gibi yaşam tarzı değişiklikleri önerilir. Gerekli durumlarda ilaç tedavisi ve cerrahi müdahale ile tıkalı damar açılır.
Klemp açılır, 4-8 cc kan geri çekilerek atılır. Eğer hekimin direktif ettiği laboratuvar tahlilleri varsa yeni bir 10cc'lik enjektöre kan alınıp uygun tüplere konulur, hemen ardından 10-20cc serum fizyolojik ile port yıkanır. 5.16. Eğer tedavi yapılacaksa, infüzyona hemen başlanır.
Bir el ile damara girilen noktaya antiseptikli pamuk ile baskı uygulanır. Diğer el ile iğnenin takıldığı yerden tutularak yavaşça geri çekilir. Damar yolunun çıkartıldığı yerde kanama olmaması ve o bölgenin şişmemesi amacıyla antiseptikli pamukla bir süre baskı uygulanmaya devam edilmelidir.
Santral venözkateterizasyonda ve erken dönemde enfeksiyon, troboemboli ve hava embolisi, hematom, aritmi, pnömotoraks, hemotoraks, , kardiyak perforasyon, kardiyak tamponad, komşu sinir ve damarlarda travma gibi komplikasyonlar görülebilmektedir2.
8.4.Kateter pansuman değişimi yapılırken; cilt temizliği için %2'lik sıvı klorheksidin tercih edilir. 8.5.Kısa süreli SVK larda kateter pansumanı için gazlı bez kullanılmış ise 2 günde bir, yarı geçirgen şeffaf örtü kullanılmış ise pansuman 7 günde bir yapılır.
Kateter kullanımında infeksiyon oranları zamanla artmaktadır. Bu nedenle geçici juguler ya da subklav yen kateterier üç haftadan uzun kullanılmamalıdır. Geçici femoral kateterlerde ise bu süre en fazla beş gündür.
Bu kateterler cilt bütünlüğünü bozarak bakteri ve/veya fungi enfeksiyonlarına sebebiyet verirler. Enfeksiyon kan dolaşımına yayılabilir (bakteremi) ve hemodinamik (kan dolaşımsal) değişiklikler ve organ işlev bozukluğu (şiddetli sepsis) ölümle sonuçlanabilir.
7.1.17.Kateter tespit yerinde tahriş olup olmadığı kontrol edilmelidir. 7.1.18.Üriner kateter gerekliliği her gün değerlendirilmelidir. Ameliyat sonrası dönemde endikasyon yoksa 24 saat sonra kateter çıkarılmalıdır.
Üriner kateteri olan hastada enfeksiyonu önlemek için periüretral bölgenin antiseptiklerle temizlenmesine gerek yoktur. Hastanın rutin banyo ya da tuvalet sonrası temizliği sırasında rutin günlük temizliğini yapması yeterlidir.
Takılmazsa ne olur ? Bu bebekler ağır hasta oldukları için tetkik için sıklıkla kan örneği alınması gerekir. Göbek kateteri takılmazsa her girişim için bebeğin kolunun delinmesi gerekir. Bu durum bebekte enfeksiyon gelişimini kolaylaştırır.
Kemoterapi PORTU yaygın olarak bir çok branş doktoru tarafından takılmaktadır. Başta Girişimsel radyoloji uzmanları, Genel Cerrahlar ve Anestezistler olmak üzere bir çok uzmanlık branşı Kemoterapi PORTU nu takabilmektedir.
Kalıcı kateterler en sık hemodializ hastalarında fistül, greft ya da transplantasyon gibi daha iyi çözümler bulunana kadar dializi sağlamak için kullanılırlar. verilerek kateterin yeri kontrol edilir ve işlem sonlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri