Zabıt Katipliği Uygulama Sınavı Arkadaşlar sınavda bakanlığın sınavdan 1 hafta önce yayınlayacağı metinlerden sorumlu tutulacaksınız. Genelde 80-100 arası metin yayınlanır.
3- Uygulamalı sınav metinleri Genel Müdürlüğümüzce programa daha önceden kaydedilen metinler arasından sistem tarafından otomatik olarak seçilir. Komisyonlarca metin seçimi, eklemesi ya da düzenlemesi yapılamamaktadır. 4- Uygulamalı sınav süresi 3 dakika (180 saniye)'dır.
Katiplik mesleğini icra etmek isteyen adaylar için klavye kullanımı ve adayların girecek olduğu klavye sınavı oldukça önemlidir.
4- Adayların metinlerde yer alan imla kurallarına (Büyük küçük harf, paragraf başı, nokta gibi) riayet etme zorunluluğu bulunmamaktadır.
Çok sık olmasa da adayların bir kısmı F klavye kullanmak isteyebiliyor. Ancak genel itibarı ile adaylar Q klavyeyi daha çok tercih ediyorlar. Ancak işin içinde olan zabıt katiplerinin yaptıkları yoruma göre adayların F klavyeye alışmaları gerekmekte olduğu yönünde.
İlgili 36 soru bulundu
Her hâlükârda, adayların yazmış olduğu metinlerdeki yanlış yazılan kelime sayısının aynı metinde yer alan toplam kelime sayısının yüzde kırkından fazla olması veya iki ve üzeri satır ya da toplam 14 ve üzeri kelime atlanması hâlinde, aday başarısız sayılacaktır.
(Uygulamalı sınavda aday F ya da Q klavyeden herhangi birini seçebilecektir. Değerlendirme yapılırken büyük/küçük harf ve noktalama işaretleri dikkate alınmayacaktır.)
Klavye sınavına giren ve 90 net kelimeyi geçen adaylar arasından; en hızlı yazandan başlamak üzere alım yapılacak kişi sayısının 3 katı kadar kişi mülakata çağrılacağından bu sayının içerisine girmeniz gerekmektedir. Her zaman 3 dakikada 90 net kelime yazmanız mülakata kalmanızı garanti etmeyecektir.
Yazdığınız kelime sayısına göre en fazla %40 oranında hatalı kelime yazma hakkınız var. Ama bu sizi mutlu etmesin ne kadar az yanlış yazarsanız o kadar iyi. En az 90 kelime yazmak da kurtarmayabiliyor. Çünkü alınacak kişi sayısının 3 katı mülakata kalıyor.
Kura yöntemi ile belirlenen metinden üç dakikada yanlışsız ve tekrarsız en az doksan kelime yazmak şartı, vuruş hesabı yapılmadan üç dakikada yanlışsız olarak en az doksan kelime olup, adayların uygulamalı sınavda en az doksan kelime yazıp yazmadıkları tespit edilirken; verilen metne sadık kalınıp kalınmadığına, yanlış ...
Bütün kıyafetleriniz temiz ve ütülenmiş olmalıdır. Tercihen lacivert ya da gri,iki parçadan oluşan resmi bir takım elbise giyilmesi uygun olur. Giydiğiniz takım elbise resmi bir gömlek ya da bulüzle tamamlanmalıdır. Takım içerisine beyaz ya da pastel renkler tercih edilmelidir.
Katip Ne Kadar Maaş Alır? Katip olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Katip maaşı 2023 verilerine göre ortalama 23.500 TL civarındadır.
Zabıt katibi alımında mülakat olduğu için bazı adaylar, her şeyin torpilden ibaret olduğunu düşünmektedir. Evet mülakat adaletsizlikler içermekte ve ayrımcılık yapmaktadır, kaldırılması gerekiyor. Ancak, zabıt katibi alımındaki torpil, en son işlem basamağında yaşanacaktır.
Katip olabilmek için herhangi bir on parmak şartı aranmamaktadır. Katiplik için aranan en büyük şartlardan biri adayın bilgisayar veya daktilo sertifikasına sahip olmasıdır. Eğer aday geçmiş öğrenim yıllarında bilgisayar dersi aldı ise ve bu dersi başarıyla geçtiyse bunu ispat etmek zorundadır.
Örneğin 20 Kişilik alım için 400 kişi klavye sınavına çağrılır ve bu 400 Adaydan alım sayısının 3 katı yani 20 x3 60 aday sözlü sınava kalmaya hak kazanacaktır. Bu nedenle 60. Aday 107 kelime yazmışsa bu adliye için klavye sınavı 107 Kelime ile kapatmıştır denilmektedir.
Zabit katipleri, genellikle normal ofis saatleri şeklinde çalışırlar. Ofis saatleri, hafta içi 8 ila 17 arasındaki mesai saatleri olarak belirlenir.
Hükümlüler, kamu haklarından mahrum olanlar, sağlık sorunu olanlar, yaş şartını karşılamayanlar ve diğer koşulları yerine getiremeyenler zabıt katipliği pozisyonuna başvuru yapamazlar.
e) Boy uzunluğunun santimetre cinsinden son iki rakamı ile kilosu arasındaki fark 13'ten fazla, 17'den az olmamak, (Örneğin;180 cm boyunda olan bir adayın kilosunun 80+13=93'ten fazla, 80-17=63'ten az olmaması gerekmektedir.)
- Zabıt kâtibi, mübaşir, teknisyen, işaret dili tercümanı, şoför, aşçı ve hizmetli unvanları için 35 yaşını bitirmemiş olmak, (1 Ocak 1987 ve sonrası doğumlu olanlar sınava müracaat edebilecektir.)
Ortalama bir süratte yazan bir F klavye kullanıcısı saniyede 3-4 vuruş yapar. (Bilimsel eğitimle klavye kullanan kişiler saniyede 10-12 vuruşun üzerine çıkabilmektedirler.)
Klavyede ortalama yazma hızı dakikada 40 kelimeyken ideal yazma hızı ise dakikada 65 ile 70 kelime arasında. Ortalamanın altında mı yoksa üstünde mi olduğunuzu çok kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz çünkü yazma hızını test edebileceğiniz web siteleri bulunuyor.
Zabıt katibi olmak için mesleki teknik liselerin adalet alanına bağlı “Zabıt Katipliği” bölümünde eğitim görmek gerekir. Ayrıca, Adalet Meslek Lisesi, Adalet Meslek Yüksek Okulu ve meslek yüksek okullarının, adalet ön lisans bölümlerini bitiren kişiler “Zabıt Katipliği” yapabilir.
Uygulama sınavında F klavye olarak A4Tech Fstyler FK10 model klavye,Q klavye olarak A4Tech KM-720model klavye kullanılacaktır.
9 Haziran 2023 Cuma günü adayların bilgisayar ile vuruş hesabı yapılmadan üç dakikada yanlışsız ve tekrarsız olarak en az doksan kelime yazıp yazamadıklarının tespiti için uygulamalı sınav yapılacaktır. Belirtilen günde uygulamalı sınavın bitirilememesi halinde takip eden günlerde sınava devam edilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri