En çok tercih edilen ve kullanılan yalıtkan maddelerin başında kauçuk gelir. Elektriği yalıtma dışında alev geciktirme özelliği de bulunur.
Kauçuk, malzeme boyunca küçük iletken metal parçacıkları içererek iletkendir.
Kauçuk iyi bir elektrik yalıtkanıdır ve genellikle elektrik tellerini kaplamada kullanılır.
3- Isı Yalıtımı
Isı iletkenlik katsayısı düşük olursa ve malzeme yeteri kadar kalınsa, kauçuk köpüğü güçlü bir yalıtım sağlar. İyi bir ısı yalıtımının en önemli faydalarından biri de tasarruf.
3. Elektriklenme Özelliği: İletkenlik özelliği çok düşük olduğu için statik elektrikle yüklenir.
İlgili 27 soru bulundu
Yalıtkanların Temel Özelikleri
Elektrik akımını iletmeyen maddelerdir. Bunlara örnek olarak cam, mika, kâğıt, kauçuk, lastik ve plastik maddeler gösterilebilir.
Elektriksel iletken, elektriği ileten maddelere verilen addır. Atomların dış yörüngesindeki elektronlar atoma zayıf olarak bağlıdır. Isı, ışık ve elektriksel etki altında kolaylıkla atomdan ayrılırlar. Gümüş, bakır ve altın iyi iletkenlerdir.
Kauçuk izolasyon malzemesi, kauçuk maddesinden yapılmış ve izolasyon amacıyla tesisatlarda kullanılmakta olan malzemelerdir. Bu malzemeler sıcağa ve soğuğa karşı dayanıklıdır. Bu sayede hem ısı hem de ses yalıtımı yapabilmektedir. Kauçuk izolasyon malzemesi, tesisat boruları içerisinde yoğuşma kontrolü sağlar.
Önce bisikletler olmak üzere sırası ile otomobillere, kamyonlara, uçaklara, traktörlere ve hafriyat makinalarına teker yapımında kullanılmaktadır. Bundan başka su geçirmez giyecekler, ayakkabı, eldiven, sıhhi eşyalar, döşeme malzemesi oyuncak ve şişme yatak gibi birçok malzemenin üretiminde kullanılmaktadır.
Mükemmel yalıtkanlar bulunmamaktadır. Ancak, cam kâğıt ve polietilen tabanlı vesaire gibi yüksek özdirence sahip bazı maddeler çok iyi elektrik yalıtkanlarıdır. Daha düşük özdirençleri olan maddeler hala elektrik kablolarında kullanılmak için yeterlidir. Kauçuk benzeri polimerler ve birçok plastik bu gruba dâhildir.
PVC-U, ahşap gibi iyi bir yalıtkandır. 0,17 ısı iletkenlik katsayısı, 0.23 W/mC° değerine sahip olan ahşaba kıyasla, daha düşüktür. Aluminyumun eşdeğer katsayısı yaklaşık olarak 210 W/mC°. 'dir.
Teflon sürtünme, kimyasallara hareketsizlik, ve ısı direnci düşük katsayısı bilinen bir mühendislik plastik. Sadece buz düşük bir sürtünme yüzeyi ile ikinci, teflon da üstün, elektrik yalıtkan ve dielektrik özelliklerine sahiptir.
Elektrik yüklerinin yani elektronların (elektrik enerjisinin) üzerinden serbestçe akamadığı (geçemediği) maddelere yalıtkan maddeler denir. Plastik, cam, tahta, hava, porselen, kauçuk, silgi, kâğıt, saf su, alkol, şekerli su, ebonit, mika, teflon, bakalit yalıtkan maddelerdir.
Yarı iletkenler ise iletkenlik özellikleri bakımından iletkenler ile yalıtkanların arasında yer alır. İletken maddelere örnek olarak metaller (bakır, demir, altın, gümüş, alüminyum, kurşun, platin, çinko vb.), grafit, tuzlu su, asitli su ve insan vücudu verilebilir.
Genel olarak bilinen en iyi iletken bakırdır. Bunun sebebi ise gümüş haricinde, en yaygın kullanılan iletken metal olmasıdır.
- Yanıcı değildir, alev almaz. - Yalıtkandır, aynı zamanda ısı izolasyonuda sağlar.
Kauçuğun özellikleri
Kauçuk esnek bir maddedir. Isıtılınca yumuşar, 180°C'de yapışkan hale gelir, 220°C'de tamamen erir. Bu sıcaklıktan sonra kauçuğun damıtılması başlar. Damıtma ürünü akıcı, yağımsı bir sıvıdır, buna “kauçuk yağı” denir.
Çok düşük sıcaklıklarda elastikiyetini kaybetmeye başlayacaktır. Düşük ACN seviyesinde – 50 C derece ve + 120 C derece aralığında ısıya dayanıklıdır.
Elektriksel izolasyon (elektriksel yalıtkan), elektrik enerjisinin yalnızca ilgili iletken üzerinden geçmesini sağlamak, oluşabilecek kısa devre akımlarını önlemek ve canlıların güvenliğini sağlamak için yapılan bir izolasyon (yalıtım) çeşididir.
Expanded Polistren (EPS) Levhalar: Petrolden elde edilen, kapalı gözenekli beyaz renkli bir ısı yalıtım levhasıdır. Karbon takviyeli olanlar gri renktedir. Bünyesindeki gözeneklerde hareketsiz ve kuru hava bulunur. Bilinen en iyi ve ekonomik ısı yalıtım malzemesidir.
Bakır en iyi iletken madde olarak elektrik alt yapısında kullanılır.
Klorlu su: İyi bir sıvı iletken olan klorlu su, çeşme suyu olarak da bilinen içme suyudur. Sirkeli su: İyi bir sıvı iletken olan sirkeli su, herhangi bir sirkenin su ile karıştırılması ile elde edilir. Limonlu su: İyi bir sıvı iletken olan limonlu su, limon ile suyun karıştırılmasıyla elde edilir.
Elektrik iletkenliğinde en çok kullanılan maddeler; gümüş, bakır, altın ve alüminyum olmaktadır. Günümüze kadar tespit edilmiş maddeler arasında en iyi iletken olan gümüş, bakır, altın ve alüminyum özellikle elektrik iletkenliği gerektiği durumlarda tercih edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri