Bir aracın TCK anlamında silah sayılabilmesi için, aynı zamanda bunun taşınabilir olması da gerekir. Bu nedenle mağdurun kafasını duvara veya sert zemine vurma durumunda suç silahla işlenmiş sayılmaz.
Bs., Seçkin Yayıncılık 2021) 263. Bu kapsamda sopa olarak kullanılan tüfeğin de her ne kadar mahiyetine uygun şekilde kullanılmamışsa da silah olarak kabul edilmesi gerektiği yönünde bkz.
Yumruk Atmanın Cezası
Buna göre Türk Ceza Kanunu madde 86/1: '' (1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.'' demektedir.
Silah, “savunmak veya saldırmak amacıyla kullanılan araç” olarak tanım- lanmaktadır. Diğer bir ifadeyle silah, uzaktan veya yakından canlıları öldürebilen, yaralayan, etkisiz bırakan, canlı organizmaları hasta eden, cansızları parçalayan veya yok eden araç ve aletlerin tümünü ifade eder.
Kasten yaralama suçunun temel hali, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasını gerektirir. Ancak eğer yaralama basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif ise, ceza 4 aydan 1 yıla kadar hapis veya adli para cezası olur.
İlgili 25 soru bulundu
TCK m. 86/2'ye göre; “Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.” denmektedir. Buna göre; sanıklar bu hükme göre cezalandırılacaklardır.
Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde beş yıldan, üçüncü fıkraya giren hallerde sekiz yıldan az olamaz. Kavga etmenin cezası Türk Ceza Kanununda düzenlenmiştir.
Ancak bu vücut parçaları, doğaları gereği var olan organlarımızdır. Hukuki açıdan, bir şeyin silah sayılabilmesi için onun dışarıdan bir araç ya da alet olması gerekir. Bu sebeple, bir yumruk ya da diğer vücut parçaları, ne kadar güçlü olursa olsun, hukuki olarak “silah” olarak kabul edilmez.
Kimlere Silah Ruhsatı Verilmez? -Ateşli silahla işlenen suçlardan mahkum olanlar. -Ruhsatlı silahıyla suç işleyenlere veya silahın muhafazasındaki ihmali ya da kusuru neticesi başkaları tarafından bir suç işlenmesine veya intihar ya da intihara teşebbüs edilmesine neden olanlara.
Silah ruhsatı almasına engel hali bulunmayan, yirmi bir yaşını doldurmuş her Türk vatandaşı bulundurmak amacıyla silah satın alabilir. Bulundurmak amacıyla silah ruhsatı almak isteyenler, ikamet ettikleri il valiliğine müracaat ederler. Bulundurma ruhsatı, meskende veya işyerinde olmak üzere iki şekilde düzenlenebilir.
Bireylerin birbirine fiziksel şiddet uygulamak suretiyle kavga etmesi sonucunda kasten yaralama suçu işlenmiş olmakta TCK m. 86 vd. uyarınca ceza verilir. Ancak fiziksel şiddet karşılıklı ise, her somut olayın özellikleri değerlendirilir ve ceza belirlenir.
Darptan Alınan Cezalar
Basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek darpta 4 aydan 1 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası verilir. Bu yumruk darbesinde oluşan morluklarda söz konusu olur. Mağdurun vücudunda acı veya algılama eksikliği oluşmuşsa 1 yıl ile 3 yıl arası hapis cezası verilir.
Bu soru tarafımıza çok fazla sorulmaktadır. Çok net şekilde cevap vermek gerekirse; hiç sabıkanızın olmaması ceza alıp almamanızı etkilemez. Yani bir kişinin daha önce hiç suç işlememesi ya da ceza almaması, yani sabıkasının olmaması ceza almasına engel değildir.
7068 sayılı Genel Kolluk Disiplin Hükümleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Kabul Edilmesine Dair Kanun'un 8. Maddesinin 5. Fıkrasının ç bendinin 9 numaralı alt bendinde “amir veya üstlerini dövmeye teşebbüs etmek” fiili 24 ay uzun süreli durdurma cezası gerektiren fiiller arasında sayılmıştır.
Kasten insan yaralamanın temel şeklinde faile bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir. Yaralamanın etkisi basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek derecede hafif ise failin cezası dört aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır.
Nitekim TCK'nın 86. maddesine göre, Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Yeni bir silah alabilmek için web sayfamızı inceleyip alacağınız silah türü ve ikamet adresinize göre müracaat edeceğiniz birimi belirleyip web sayfamızda belirtilen belgeleri hazırlayarak ilgili birime müracaat edebilirsiniz. Alacağınız silah sayısında Kanunen herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.
Kimler Ruhsat Alamaz
Ateşli silahla suç işlemiş ve bu durumdan dolayı hüküm giymiş sabıkalılar, nörolojik, psikolojik ve fizyolojik hastalığı bulunan kişiler, 21 yaşından küçük olanlar, uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanan kişilerle kamu hizmetinden yasaklı olanlar ve engelli olan şahıslara silah ruhsatı verilmez.
Cam bardak, çekbaz, ayakkabı çekeceği, çatal, çelik yemek kepçesi, terlik, sandalye... Bunların hepsi silah sayıldı. Failler hakkında da, "silah sayılan aletle yaralama" suçundan dava açıldı
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, olayda kullanılan terliğin Türk Ceza Kanunu'nun 6. maddesine göre, “Saldırı ve savunma amacıyla yapılmış olmasa bile fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler” tanımına girdiğini belirterek, terliğin, “silah” sayılması gerektiğine işaret etti.
1. Lisanslı boksörlerin dışarıda herhangi birisine vurması suç sayılır. 2. Sokakta kavga etmesi sahip olduğu lisansı düşürür.
Hüküm şu şekildedir: (1) Bir kimsenin konutuna, konutunun eklentilerine rızasına aykırı olarak giren veya rıza ile girdikten sonra buradan çıkmayan kişi, mağdurun şikayeti üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Suçun işlendiği tarihten itibaren başlayan olağan dava zamanaşımı kasten öldürme suçu müebbet hapis cezasını gerektirdiği için 25 yıl, suçun nitelikli hallerinde ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası nedeniyle 30 yıldır.
5237 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesi ile kavgada silah çekmek fiili suç olmaktan çıkmamıştır. Ancak fiil, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 106/1(2.cümle) ve mezkur maddenin 2/(a). maddesinde tanzim edilen silahlı sair tehdit suçunu oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri