Kavrulmuş kajunun göz sağlığı açısından oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. Beyin sağlığı açısından da etkili olan kaju, ceviz ve badem kadar önemlidir. Sinir sistemi, tansiyon, kalp ve kemik sağlığı için çok faydalı olan kajunun antioksidan özelliği de bulunmaktadır.
KAJU NE KADAR YENMELİ? Kajunun vücut sağlığına olan sayısız faydalarını görebilmek için günde 4 tane kaju yemeniz yeterlidir.
Ancak uzmanlar tarafından sağlığımız için destekleyici olan kuruyemişlerin çiğ olarak tüketilmesi gerektiği görüşü bulunmaktadır. Çiğ olan kuruyemişlerin içeriğinde lipaz enzimleri ölmediğinden dolayı daha faydalı olmakta ve aynı zamanda kavrulma esnasında bitkisel yağlar trans yağa dönüşebilmektedir.
Kaju fıstığı halk arasında kavrulmuş ve çiğ kaju olmak üzere iki şekilde tüketilir. Genellikle sağlık açısından fayda elde edebilmek adına çiğ kaju yenilmesi tavsiye edilir. Kaju fıstığının içerisindeki yağ oranı ve kalorisi yüksek olduğundan dolayı çok fazla yenilmemesi gerekir.
Özellikle aşırı tüketimi sonucunda kaju fıstığı kilo artışına sebep olabilmektedir. Çünkü kalorisi yüksek bir besindir. Ayrıca alerjik bünyeye sahip olan kişilerin de kaju fıstığı tüketmeden önce mutlaka hekimlerine danışmaları gerekmektedir. Çünkü bazı kişilerde alerjik etkilere sebep olabilmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Kaju, tansiyonu dengeler ve kalbi hastalıklardan korur. Kaju, ölçülü ve düzenli tüketildiğinde kalp ritmini düzenler ve kasılmaları engeller. Sağlıklı bir kalp yapısı için mutlaka kuru yemiş tabaklarında kajuya da yer vermelisiniz.
Cinsel hayatı verdiği enerjiyle canlandıran kaju aynı zamanda sperm hareketlerini artırıyor. Babalığın yolunu da açıyor... Lezzetiyle sevilen kaju fıstığı güzel tadının dışında besleyiciliği, vücudu güçlendirme ve hastalıklardan koruma özellikleri ile de dikkat çekiyor.
Antep fıstığı badem, ceviz, fındık gibi yağlı tohumlara göre karbonhidrat, protein, B1, B6, E vitaminleri, demir, potasyum, beta-karoten, toplam fitosterol ve lutein içeriği bakımından zirvede yerini almaktadır .
Kaju meyvesi çabuk çürüdüğünden ekonomik değere sahip değildir. Kaju fıstığının diğer fıstık çeşitlerinden daha pahalı olma nedenlerinden biri her iklimde yetiştirilememesi ve her kaju elmasından ancak bir adet kaju fıstığı üretilebilmesidir.
İçinde kalsiyum, fosfor, betakaroten, riboflavin gibi vücudumuz için çok yararlı maddeler bulunan kaju fıstığı, enerji vererek cinsel hayatı canlandırıyor. Aynı zamanda bebek sahibi olmak isteyen erkeklere de fayda sağlıyor.
Badem, kaju, fındık ve kabak çekirdeği gibi kuruyemişlerinizi tavada da pekala kavurabilirsiniz. Ancak kavururken en çok dikkat etmeniz gereken husus sık sık karıştırmanız olacaktır.
Kajuyu sade bir şekilde tüketecekseniz, yağ ekleyebilirsiniz. Zeytinyağının yanı sıra ceviz yağı veya badem yağı da kullanabilirsiniz. Kajuları fırının orta ızgarasına yerleştirerek 5 dakika pişirin.
Doğal bitkisel yağ kaynakları olan kuru yemişlerin tüketiminde porsiyon kontrolü yapılmazsa, sık tüketim sonucunda kilo alımına neden olur.
Karabulut, kajunun beyin ve sinir sistemine faydalı olduğunu vurguluyor ve “Bu fıstık türünde oleik yağ asitleri ve B grubundan vitaminler bulunmaktadır. Bu nedenle de diyet yaparken halsizlik ve yorgunluğu önlemek için kaju tüketilmelidir.
KAJUNUN FAYDALARI
İki avuç kaju fıstığı, reçeteli antidepresanların verdiği etkiyle aynı eşdeğerdedir. Durum böyleyken kimyasal içeren antidepresanlar yerine neden kaju fıstığı kullanılmasın. Kaju fıstığı ayrıca, reçeteli antidepresanlarda bulunan, bir aminoasit olan triptofan açısından zengindir.
Kavrulmuş 1 adet kaju kaç kalori: 23 kalori. 1 avuç kavrulmuş kaju: 230 kalori. 1 çorba kaşığı kaju: 57 kalori. 100 gram kavrulmuş kaju: 574 kalori.
Son yıllarda, tüketilen kuruyemişler arasında popüler olan Kaju, çiğ haliyle zehirli sarmaşıklarda da bulunan ve insan sağlığını da ciddi şekilde tehdit eden bir kimyasal içeriyor. Bu nedenle uzmanlar, kajunun çiğ tüketilmemesini öneriyor.
İçerdiği E, K, B6 vitaminleri ve birçok mineral sayesinde metabolizmanın düzenli işleyişine katkı sağlar. Kaju fıstığı içerdiği yağ miktarı sayesinde yüksek enerji veren bir besindir.
Kaç Çeşit Kaju vardır? 2 adet Kaju çeşidi bulunmaktadır.
B12 açısından zengin kuruyemiş çeşitlerine baktığımızda; Antep fıstığı, fındık, kaju, çiğ badem gibi birbirinden lezzetli kuruyemişlerde B12 vitamini bulunmaktadır. Suda çözünebilen bir vitamin olan B12 vücudun birçok normal işlevine katkı sağlayabilen bir vitamindir.
KARATAY BESLENME PİRAMİDİ
GÜNDE İKİ KEZ: Balık eti, kuzu eti, dana eti, yumurta. GÜNDE ÜÇ KEZ: Kuruyemiş.
Uzun Süre Sert Kalmak İçin Sağlıklı Beslenin
Cinsel ilişkinizi güçlendirmek için bazı meyvelerde afrodizyak etkisi mevcuttur. Çilekler: Libidoyu uyaran yüksek C vitamini ve çinko içerir. Turunçgiller: Narenciye meyveleri C vitamini açısından zengindir ve sperm kalitesini artırır.
Bitter çikolatanın faydaları arasında cinsel gücü arttırıcı etkisi de bulunur. Bitter çikolatanın ana maddesi olan kakao içeriğindeki feniletilaminin seks sırasında endorfin hormonlarını harekete geçirdiği bilinmektedir. Bu da cinsel isteği arttırmaya yardımcı olur.
Muz içerdiği yüksek minerallerden dolayı afrodizyak besinlerde üst sıralarda yer alır. Magnezyum, potasyum ve B vitamini libidoyu artırmak için önemlidir. Erkeklerde cinsel isteği artırmak için bilinen bromeliad enzimler içerir. İçerdiği yüksek potasyumdan dolayı orgazm için önemli besinlerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri