Anayurdu, Orta Asya, İran ve Anadolu'dur. Türkiye'de yetişen başlıca türleri Topatan, Hasanbey, Van kavunu, Altınbaş Kızılırmak, Ankara kavunu, Kırkağaç (Manisa) kavunu olmakla birlikte pek çok yerli ve yabancı hibrit çeşitleri de bulunmaktadır.
Bu şekilde kolaylıkla zorlukların üstesinden gelebilir ve elbette tatlı kavun üretmek için güçlü bir hibrit fidesi seçebilirsiniz. Kavunun anavatanı Afrika'dır. Kavunun yetişmesi için sıcak toprağa ihtiyacı vardır.
"Kavunun Başkenti" Kırkağaç ilçemizin, kavun kokan havasında bir gün... Diyar diyar gezerken, günlerden bir gün Kırkağaç ilçemizde de bulunduk, bir program nedeni ile. Etrafı bağlarla, bahçelerle çevrili olan ilçe, temiz havası, muhteşem doğası ve sıcakkanlı insanları ile akıllarda kalacak bir etki yaratı bizlerde.
Ülkemizde kavun hemen hemen her bölgede üretilmekte olup, bölgelere göre yetiştirme sistemleri ve çeşitler değişiklik göstermektedir. Türkiye'de kavun üretiminin yaklaşık yüzde 50si Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde yapılmaktadır. Bu bölgeleri Ege ve Güneydoğu Anadolu izlemektedir.
Kavunun an memleketi Orta asya, iran ve anadolu topraklarıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Anayurdu, Orta Asya, İran ve Anadolu'dur. Türkiye'de yetişen başlıca türleri Topatan, Hasanbey, Van kavunu, Altınbaş Kızılırmak, Ankara kavunu, Kırkağaç (Manisa) kavunu olmakla birlikte pek çok yerli ve yabancı hibrit çeşitleri de bulunmaktadır.
Karpuzun anavatanı Orta Afrika olarak bilinir. Bazı yazarlar karpuzun anavatanının Anadolu, İran, Orta Asya ve Amerika olabileceğini açıklar. Ancak bu bölgelerde, Orta Afrika'da olduğu gibi yabani karpuz formlarına rastlanmamıştır.
Eğer çizgili kavun alacaksanız, üzerindeki çizgiler size kavun hakkında bir bilgi verecektir. Bu yöntem genellikle Kırkağaç kavununda uygulanır. Kavunun dışı tırtıklı ve çizgileri düzgünse bu kavunun lezzetli olduğunu gösterir.
Türkiye kavun üretim haritasına göre kavun ülkemizde 4 bölgede yetiştirilmektedir. Bu bölgeler Karadeniz, İç Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesidir.
Ülkemizde genel olarak kavun yetiştiriciliğinde sulama yapmaktan kaçınılır ve sulandığında kavun meyvesinin tatsız olacağı düşünülür. Her canlı gibi kavunun da suya ihtiyacı vardır. Ancak sulamada aşırıya kaçmamak gerekir. İri ve kaliteli meyve alabilmek için, bitkilerde uç alma ve meyve seyreltmesi yapılmalıdır.
Sarı ve yuvarlak olan galia kavunlar tatlı ve sulu olmasıyla tanınırken meşhur Kırkağaç kavunu yazın daha ilerleyen zamanlarında yüzünü gösteriyor. Kırkağaç kavunu galia kavuna göre daha az şekerli ancak aroması çok daha yoğun. Yazın sonuna doğru çıkan Hasanbey kavunu ise koyu yeşil rengiyle farklılaşıyor.
Kürtçede kovık (içi oyulmuş olan patlıcan ya da biber) sözünün aynı, Peştucada kovık (içi oyuk) diye bilinmektedir. Kavunun içinde bir boşluk ve bu boşluğun içinde az miktarda su ve çekirdek yer almaktadır. Kavun sözcüğünün, konu edindiğimiz meyvenin bu özelliğine istinaden kullanılmış olduğu kanısındayım.
cantaloupe i. muskmelon [us] i.
Ülkemizde Düzce, Ankara, Çankırı gibi illerde de karpuz yetiştiriciliği söz konusu olsa da karpuzun anavatanı olarak Diyarbakır ifade edilir.
Ülkemizde, karpuzun en fazla üretildiği bölgeler sırasıyla; Ege, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Marmara bölgeleridir. İl bazında ise en fazla üretim ilimizde yapılmaktadır. Adana ili Türkiye karpuz üretiminin tek başına % 20'sini sağlamaktadır. serinleticidir.
Yeni genetik çalışmasında karpuzun daha önceden düşünüldüğü gibi Batı Afrika'dan değil, Doğu Afrika'dan köken aldığı anlaşıldı. Karpuzun Mısır'da ne işi var? Arkeologlar, kısa bir süre önce Mısır'da 4 bin 300 yıl önceden kalma bir mezarın duvarında diğer meyvelerle birlikte karpuz çizimi keşfedilmişti.
Kavun yaz mevsiminde tüketilen bir meyvedir. Türkiye'de en çok Ege bölgesinde yetiştirilen kavun Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de yetiştirilir. Yaz aylarında soğuk bir şekilde tüketilen kavunun hasadı ise mayıs ayında yapılır. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında da kavunun hasadı devam edebilir.
Ankara'nın ünlü Kahramankazan kavunu da coğrafi işaret tescili alan ürünler arasına girdi. Susuz yetiştirilen kavun, dayanıklılığı ve kendine özgü tadı ile biliniyor. Ünü Türkiye'ye yayılan Kahramazankazan kavunu, coğrafi işaret tescili aldı.
Ülkemizde kavun yetiştiriciliği Ege, Marmara, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde yapılmaktadır.
Karpuzun kavuna göre üstünlüğüne gelince; Karpuza kırmızı rengi veren karotenoid başta olmak üzere antikansorejen fitokimyasallar metabolizmamızın temizlik ajanlarıdır. Ve karpuzda kavundan daha yüksek oranda bulunur. . Kavunun karpuza göre üstünlüğü ise; Niasin ve folik asit içermesidir.
B vitaminleri ve folat kaynağı olan kavunun, vücuttaki inflamasyona işaret eden homosistein düzeylerini düşürmede rol oynayabilir. Yeterli folat tüketimi, felç riskini düşürmeye de yardımcıdır. Ancak yüksek potasyum içeriği nedeniyle böbrek hastalarının doktor kontrolünde kavun tüketmesi önerilir.
Karpuz, Afrika kökenli ve tek yıllık bir bitkidir. Karpuz, sıcak bölgelerde uygun şekilde yetişmeyi tercih eder ve dona dayanıklılığı sıfırdır.
Dünyada domatesten sonra en çok üretilen meyvedir.
Türkiye'de ilk karpuzun 13 Nisan gibi Antalya'da çıktığını, Adana'dan bir ay kadar daha önce hasada başladıklarını vurgulayan Demir, "Adana'da 5 aydan önce karpuz çıkmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri