Meyve ve sebzeler, bakteri ve mikroorganizmalar tarafından besin olarak kullanılarak çürümeye başlar. Soğuk hava ise bakterilerin çoğalmasını engeller. Bu yüzden çürümesini istemediğiniz besinleri buzdolabında saklamalısınız. Meyve ve sebzeleri kesinlikle ıslak olarak saklamamalısınız.
Çok miktarda meydana gelen kışlık sporları İlkbahar'da rüzgar, yağmur ve haşerelerle etrafa yayılır ve önce çiçeklere bulaşır. Daha sonra sürgünlere girer ve dalı kurutur hava şartları uygun gittiğinde mantar, ölü dal üzerinde gelişir. Bunlardan meydana gelen sporlar; rüzgar, böcek ve yağmurlarla etrafa yayılır.
Meyveler, etil gaz üretmesi nedeniyle yanındaki sebzelerin bozulmasına neden olabilir. Buzdolabı, çoğu meyve ve sebze için uygun saklama ortamına sahiptir. Ancak soğan, sarımsak, patates ve domates buzdolabına konmadan oda ısısında tutulmalıdır. Güneş ışığını doğrudan almayan ve hava alabilen kaplarda saklanabilir.
Dut, üzüm, çilek gibi salkımlı meyveleri önce 50 derecelik suda 30 dakika bekletin. Ardından yıkayıp saklayın. Sıcak su, yiyeceklerin üzerindeki mikroorganizmaları öldürürerek meyvelerin daha uzun süre taze kalmasını sağlar.
MEYVELERİN KARARMASINI ÖNLEMEK İÇİN LİMON SUYU
Bunu C vitamini ile önleyebilirsiniz. Meyvenin kararan kısmına limon dökerseniz oksijenle teması kesilir ve kararma hızı yavaşlar. Yani meyvelerinizin kararmasını önlemek için limonlu suda bekletebilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
Domates de dolaba konmadan oda sıcaklığında sebze sepetlerinde saklanmalıdır. Meyvelerden ise muz, avokado, portakal, mandalina ve elma buzdolabına konmamalıdır. Kesilmemiş kavun ve karpuz da oda sıcaklığında saklanabilir. Meyve ve sebzeler mümkünse haftalık olarak ya da en fazla 2 haftada tüketilmelidir.
Birçok meyve dört gün ile bir hafta arasında dayanabilir. Elma, muz, nektar ve kavunlar başka ürünlerin yanına koyulmamalıdır çünkü başka meyvelerle sebzelerin çok hızlı çürümeye neden olabilen gazlar salıverirler.
Meyveleri yıkadıktan sonra şeker ve bol su ekleyin, meyveler yumuşayana kadar kaynatın. Dilerseniz kompostoyu badem, fındık gibi kuruyemişlerle tatlandırabilirsiniz. Şeftali, kayısı gibi yakışacağını düşündüğünüz meyvelere tarçın ekleyebilirsiniz. Yumuşamış meyvelerinizi bir diğer değerlendirme şekli de kurutmaktır.
Kısaca, çabuk çürüyenlerle hızlı pörsüyenleri yan yana saklamayın. Elma, domates, armut, avokado, kavun, şeftali, erik, kayısı gibi meyveler dışarıda, mutfak tezgahında olgunlaşır, lezzetlenirler. Biber, üzüm, portakal, limon, çilek gibi meyveler ise mutlaka buzdolabında saklanmalı.
Çürüyen elmalar etilen isimli renksiz bir gaz salgılayarak diğer meyvelerinde çabuk olmasına ve hatta çürümesine sebep olur. Tam da bu yüzden elmalar diğer meyveler ve sebzelerle birlikte saklanmamalıdır. Elmaların çabuk kurumasını engellemek için kutular delikli filmle kaplanabilir.
Fakat bozulmaya başlayan meyvenin tadı bozulmaya, olağanın dışına çıkmaya başlar. Bozulan meyve ekşi, acı, ağır bir tadı ile rahatsızlık verir. 3 - Doku : Taze meyveler genellikle canlı, parlak, sert dokudadır. Bozulmaya başladıkça meyvelerin dokusu değişir.
Meyve ve sebzeler, bakteri ve mikroorganizmalar tarafından besin olarak kullanılarak çürümeye başlar. Soğuk hava ise bakterilerin çoğalmasını engeller. Bu yüzden çürümesini istemediğiniz besinleri buzdolabında saklamalısınız.
Ahmet Çolakoğlu, bu konuda ise şunları söyledi: "Küflü meyveyi asla tüketmeyin çürük meyveyi asla tüketmeyin diyoruz biz tüketicilere. Çünkü buradaki mikotoksinler kanserojen etki yaratabiliyor insan vücudunda." Uzmanlar, çürümeye başlayan meyvelerin kesinlikle atılması gerektiğini düşünüyor.
Sulama suyu, sel ve yağmur suları, hastalıklı kök parçaları hastalığın ağaçtan ağaca bulaşmasını sağlayan sebeplerdir. Meyve ve orman ağaçlarının köklerinde çürüklük yapmak sureti ile ağaçların ölümlerine sebep olurlar. Kök çürüklüğüne yakalanan ağaçlarda dikkati çeken ilk belirti yaprak sararmalarıdır.
Tüm ağaç türlerinin diri odunu yani dış kısmı çok çabuk çürür, ayrıca yukarıdaki rakamlar termitler, oyucu deniz kurtları ve diğer böceklerin etkilerini hariç tutmaktadır.
Eğer soğuk bir ortamdan ziyade sıcak,güneşin aldığı bir ortamda bir süre bekletilirse elma zaman içerisinde yavaş yavaş çürüyecektir. Bu işlemi daha hızlı ve kolay hale getirmek için elmayı yarıdan kesip güneşe koyduğumuzda 1 gün içerisinde elma çürür.
Marketten veya pazardan aldığınız muzları eve geldiğinizde plastik poşetlerinden çıkartın. Plastik torbalar nemli olduğu için muzun daha çabuk çürümesine yol açar. Muzlar hemen tüketilmeyecekse kağıt poşete veya normal bir şekilde buzdolabının kapaklı bölmelerine konulabilir. Böylece saklama süresi artacaktır.
Portakal soğuk hava ile depolanması
Bağıl nem %85-90 olmalıdır. Bu koşullarda depolama süresi 5 ay kadardır. Ancak portakallar özellikle Penicillium bulaşmasına uğradığından, bir fungisitle muamele edilmelidir.
Hazırladığınız taze meyveleri buzdolabı poşeti içine yerleştirin. İleride kullanırken daha rahat edebilmek adına mümkün olduğunca meyveleri buzdolabı poşeti içinde yayın. Ardından bir pipet yardımı ile içinde fazla havayı alın. Bu sayede hem buzdolabında daha az yer kaplayacaktır hem de iyi muhafaza olacaktır.
Kökler kokmaya ve çürüyüp kompost benzeri bir şeye dönüşmeye başlarsa, yeniden ekmeden önce kökün bu kısımlarını kesmeniz gerekir. Bu noktada kesinlikle hastalıklı veya çürüyen kısımlarını kesin. Bitkiyi yeni saksıya koyun ve köklerin etrafındaki alanları yeni toprakla doldurun.
Çilek 3 yıldır üst üste en kirli listesinin başında yer alıyor. Çilek, elma, kiraz, ıspanak, nektarin ve lahananın dahil edildiği çalışmada bu ürünlerin yüzde 90'ından fazlasında pestisit testleri pozitif çıktı. Kanserojen olarak sınıflandırılan pestisitler 2019 yılında bu yana bir çok ülkede yasaklanmıştı.
Yerdeki nemin önemli olması gibi havadaki nemin miktarı da meyvelerdeki çatlamaları etkilemektedir. Aşırı ve dengesiz nem değişimleri çatlamalara sebep olabilmektedir. Aşırı ve gereksiz potasyum ve bakırlı gübre uygulamaları meyve kabuğunun kalınlaşmasına sebep olur ve meyvede çatlaklık gözlemlenebilir.
Elma uygun koşullarda raf ömrü uzun olan bir meyvedir. Buzdolabında 2 hafta kadar rahatlıkla saklanabilir.
Mandalina ağacından toplanan mandalinalar depolanarak saklanabilir. Depo sıcaklığının 3-4 derece olması uygundur. Bu şartlar altında yaklaşık 3 ay boyunca meyveler dayanır. Rutubet oranına ve dengesine de dikkat etmek gerekir.
Besinlerin kurutularak muhafaza edilmesi suyun uzaklaştırılması esasına dayanır. Böylelikle bozulmaya neden olan mikroorganizmaların çoğalması ve faaliyetleri inhibe edilir. Kuru meyveler, yaş meyvenin içerdikleri yüzde 80–95 oranındaki suyun yüzde 10–20'lere düşürülmesi ile elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri