Etçil bir balıktır. İlkbahardan başlayarak Ağustosa kadar üreme dönemi içerisindedir. Hamsi ve sardalya gibi balıkları avlama özellikleri bulunur. Bunun yanında çeşitli deniz kabuklularını da avlarlar.
En uygun yemi kefal, izmarit, ispari, karagöz, kayabalığı, gelincik balığı gibi bırakma oltada uzun süre canlı kalabilecek balıklardır. Yem olarak canlı balık ve ya bütün kalamar-sübye ya da parçaları kullanılabilir. Kullanılacak misina 0.60mm'den az olmamalıdır.
En sevdikleri yemler, ilarya, sardalya, ispari, pisi, gelincik, dil balığı, yılan balığı yavrusu, aterina ve kraça gibi balıklar ile sübye, karides ve çağanozdur. Levreğin en fazla av verdiği saatler güneş çıkana kadar gün ağarırken ve güneş batışından hemen sonradır.
Büyük türlerin başlıcaları başka balıkları yemelerine rağmen, küçük omurgasızlar ve bazı plankton türleri ile beslenirler.
Granyöz veya kaya levreği olarak bilinen bu balık son yıllarda yetiştiricilik yoluyla da elde edilmeye başlamış bir türdür. Latince Argyrosomus regius (Asso, 1801) olarak adlandırılan balık, ağzının içindeki sarı renk dolayısıyla "sarı ağız" ve ayrıca "halili" olarak da adlandırılmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Eşkina Balığı: Levrekten Sonra En Lezzetli Balık!
Halk arasında kara levreği ya da taş karakulağı olarak bilinen eşkina balığı ülkemizde bütün denizlerde yaşar.
Minekop Çiftlik Kg | Balık Ye - Denizden Sofranıza Aynı Tazelikte. Granyöz veya kaya levreği (Argyrosomus regius) olarak da bilinen bir balık türüdür.
Özellikle balıktan çok anlamıyorsanız, avladığınız kaya balığının zehirli olup olmadığını bilmediğiniz için tüketmemeniz önerilir. Ancak balıkçılardan alınan kaya balıkları güvenli bir şekilde tüketilebilir.
Eti Levrek kadar lezzetlidir. Sularımızda sayıları az olduğundan özel olarak olta ile avcılığı yapılmaz fakat levrek ve sinarit avlamaya yarayan kaşıklı oltanıza her an gelebilir. Manyat, fanyalı ağlarla ve dalyanlarda arasıra tutulur.
Taş BalığıDünyanın en zehirli beş hayvanı arasında bulunan Taş balığı, okyanusların ise en zehirli balığı.. Taş balığının panzehiri yok. Bulunduğu ortama kamufle oluyor ve çok dikkatli bakıldığında görülüyor. Bazen 48 saat hareket etmeden avını bekleyebiliyor.
At çek olta orta büyüklükteki balıkların avlanmasını sağlar. Lüfer, alabalık, somon, sazan, sardalya ve levrek gibi balıklar at çek olta ile yakalanır.
Tavuk eti renk ve yapı olarak karidese çok benzediği için karidese gelen balıkların birçoğu tavuk eti ile de yakalanabilir. Çipura, karagöz, mercan, izmarit, kaya balığı, orfoz, trakonya, gümüş balığı gibi dip balıklarının çoğu tavuk etine gelir.
Piyasada çok ucuza bulabileceğiniz salam, sucuk, sosis gibi malzemeler büyük bir rahatlıkla kullanılan malzemelerdir.
Granyoz balığının avının yapılabilmesi için balığın dağılım gösterdiği bölge kesin olarak bilinmelidir. Yerel balıkçılar gezer kurşunlu takımlarla ve kalın misina, yem olarak da canlı ya da ölü sübye, karides veya kalamar ile bu balığın avını gerçekleştirebilirler.
Eti beyazdır ve ekonomik değeri yüksektir. Derin suları seven granyöz, etçil olarak beslenir. İlkbahar ortasından Ağustos aylarına kadar üreyebilir. En lezzetli olduğu aylar Temmuz ve Ağustos ayıdır.
Avcı balıklar olup hamsi ve sardalya ile birçok kabuklu türünü tüketir. Maksimum boyu 230 cm ve maksimum ağırlığı da 103 kg olarak kayıt altına alınmıştır.
Nisan ayında en fazla avlanan balıklar kalkan, levrek, mercandır. Mayıs: Gümüş, izmarit, mercan, mersin, mezgit, levrek, kaya balığı en lezzetli balıklardır.
Seçeceğiniz renk, avlandığınız meranın yemlik balığına ne kadar benzer ise o kadar çok şansınız artar. İkinci olarak tavsiye ettiğim silikon yemler Savagear Sandeel 12.5cm 23 gr silikon yemlerdir. Gece Avları için Savagear 'ın glow(19) ve Lemon Back (32) renklerini tavsiye ederim.
Bulanık sularda avlandıkları için kayalıkların kumlarla buluştuğu noktalarda sık bulunurlar. Nehirle denizin birleştiği bölgede fazlaca bulunurlar. Sebebi de bahsettiğim gibi bulanık suda avlanmalarıdır. Ayrıca kıyılarda dip yapısı eriştelik şeklinde olan bölgelerde sık gözlenirler.
Kaya levreği de oldukça lezzetli bir tada sahiptir.
Bu balıkların gözünün arkasındaki beyincik kısmından çıkartılır. Bir balıktan yalnızca 2 taş çıkar. Bu taş böbrek taşlarının dökülmesine iyi geliyor ve hızlandırıyor. Bu taşın faydasının kulaktan kulağa dolaşıyor ve çok fazla talep var.
Dere kaya balığı yazın başlarında, 12-18 derece su sıcaklığında geceleyin çiftleşirler. Yumurtaları su bitkilerine ve taşlara dört hafta boyunca yapışık kalır. Bu yumurtalardan çıkan yavrular plankton ile beslenirler.
👉Dip balıkları: Mezgit, berlam, kefal, levrek, lüfer, barbunya, kalkan. 👉Yüzey balıkları: Hamsi, istavrit, uskumru, palamut.
Nisan: Barbun, Levrek, Mersin ve Kaya Balığı
Bu ay içerisinde yine mezgit, karides ve levreği de tercih edebilirsiniz. Yıl içinde farklı balık yemek için de nisan ayını tercih edebilirsiniz çünkü bu ayda kaya balığının en lezzetlisini bulabilirsiniz.
Ege Denizinin en lezzetlisi “derya kuzusu” benzetmesinin en çok yakıştığı balık olan kaya levreği yağlı, az kılçıklı ve beyaz etli bir balıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri