Saf tuz (saf sodyum ve klorür) asla bozulmaz. Hiçbir katkı maddesi içermediği için zamanla lezzetini ve gücünü koruyacaktır. Tuz, doğal bir koruyucudur. Doğru şekilde saklanırsa (kuru ve serin koşullarda) sonsuz bir raf ömrüne sahip olabilir.
TUZ. Gerçek kaya tuzunun son kullanma tarihi yoktur.
Kaya tuzu nasıl saklanır? Kaya tuzun en iyi muhafaza etme şekli ısı, ışık ve nemden uzak ağzı kapalı olarak bir kapta saklanmasını tavsiye edilir. Kullanılacak zaman kesinlikle kuru bir kaşık kullanılmalıdır. Rutubet ve ıslaklık temas ettiğinde tuz topaklaşır ve sertleşmesine neden olur.
Süre sonunda karışımınız aşağıdan yukarıya doğru gazlı bir içecek gibi köpürme yapıyor ve sonra bulanık bir hal alıyor ise tuzunuz doğal tuz değildir.
Kaya tuzunun aşırı tüketimi, yüksek tansiyon, yüksek klorür, hiperkloremi gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu da yorgunluğa, kas güçsüzlüğüne ve daha ciddi hastalıklara neden olabilir. Sodyum alımı, günde 1.500-2.300 mg ile sınırlandırılmalıdır.
İlgili 29 soru bulundu
Kaya tuzlarındaki yabancı maddeler ve kil, tuza değişik renkler vermektedir. Genellikle gri, siyaha yakın kil renginde olan kaya tuzları, nadiren beyaz, şeffaf beyaz ve pembe olarak bulunur (Himalaya kaya tuzu gibi). Tuz kristallerindeki boşluklar da bazen tuza mavi renk verebilir.
Tuz, bakterilerin üreyebilmeleri ve yaşabilmeleri için gerekli olan suyun çoğunu dehidrasyona yol açarak ortadan kaldırır. Gıda içerisindeki su molekülleri, mevcut serbest su moleküllerinin sayısının bir göstergesi olan, su aktivitesi cinsinden ölçülür.
Bu katkı maddeleri zamanla bozulur, bu nedenle sofra tuzlarının yaklaşık beş yıllık raf ömrü vardır. Neme veya metal iyonlarına maruz kalınması da tadın bozulmasına neden olur.
Tuza değer kazandıran en önemli özellik, yiyeceklere lezzet katması ve bozulmayı önleyen güçlü bir koruyucu olmasıdır. Bu özelliklerinden dolayı gıda sanayiinde bol miktarda kullanılmaktadır. Tuz bakterilerin üremesine engel olur.
Kaya tuzu radyasyonlu ortamlarda belirli bir süre kaldıktan sonra kararma yapıyor. Bu da radyo aktif ışınların içerisinde toplanmasından kaynaklanıyor.
Kaya tuzlarındaki yabancı maddeler ve kil, tuza değişik renkler verir. Genellikle gri, siyaha yakın kil renginde olan kaya tuzu, nadiren beyaz, şeffaf beyaz olarak bulunur. Yurdumuzda kaya tuzu madenleri genellikle gri renkte olup, bir kısmı da siyaha yakın renktedir.
ODA TUZU NE İŞE YARAR? Tuz Kayası havadaki nem ve rutubeti emerek ortamdaki akar ve virüslerin yaşayamayacağı bir atmosfer oluşturur. Negatif iyon yayarak alerjenleri ve pozitif yüklü iyonları yok eder.
Bunların potasyum içeriği son derece yüksek ve böbrek hastaları için son derece tehlikelidir. Bu tuzların kullanımıyla insanlarda iyot eksikliği gelişme tehdidi vardır. Doktor önerisi olmadan iyotsuz tuz kesinlikle kullanılmamalıdır.
Adaçayı gibi üzerlik tütsüsünün de nazarı kovduğuna inanılır. Negatif enerjiyi çeken kaya tuzunu mümkünse evin giriş kapısına yakın bir yere kase içinde koymalısınız. Saf tuzun, enerjiyi üzerinde toplayarak ev halkını koruduğuna inanılır. Koyulan tuzun düzenli olarak değiştirilmesi gerekir.
Gerçek ve doğal olan kaya tuzu kristal yapıda ve beyaz veya beyazın çeşitli tonlarına ait bir renge sahiptir. Tuzunuzda gri veya pembe gibi farklı renklere sahip ise yüksek olasılıkla tuzunuz doğal ve gerçek bir kaya tuzu değildir.
Bu tam bir yanılsamadır. Tuzda, karabiberin aksine öğütülünce buharlaşıp havaya karışacak hoş kokulu yağ esansları yoktur. Tuz ne olursa olsun sadece ve sadece sodyum klorürdür ve en ufak zerresi de en iri parçası da şekil ve boyut dışında tamamen aynıdır.
Bir tuz lambasını eriten ya da aşındıran tek sebep kaya tuzu lambası üzerinde ki tuzun sulanmasıdır. Onun dışında normal oda sıcaklığı içerisinde kullanmış olduğunuz bir odanın içerisinde yer alan tuz lamba sürekli olarak kullanılabilecek niteliktedir.
Saf tuz (saf sodyum ve klorür) asla bozulmaz. Hiçbir katkı maddesi içermediği için zamanla lezzetini ve gücünü koruyacaktır. Tuz, doğal bir koruyucudur. Doğru şekilde saklanırsa (kuru ve serin koşullarda) sonsuz bir raf ömrüne sahip olabilir.
Ancak tuz lambasının faydasından istifade edebilmek için mutlaka içerisinde ki lambanın yanarak ısınması gerekmektedir. Negatif iyonlar ise toz, virüs, bakteri sigara dumanını kendisine çekerek sağlığımızı olumsuz yönde etkilemesini önler.
Kimya sanayinde çok geniş anlamda kullanılan tuz "NaCl" sembolü ile ifade edilmektedir. Kübik sistemde kristalleşen tuz, "Na" ve "Cl" iyonlarından oluşur, saf halde iken yaklaşık % 40 sodyum, % 60 klor'dan meydana gelir.
Endüstriyel adıyla 'halite' olarak da bilinen kaya tuzu, sofra tuzu olarak tüketilen tuzun rafine edilmemiş, mineral bir sodyum klorür formudur. Okyanuslar veya göller gibi geniş tuzlu su birikintilerinin buharlaşması sonucu kaya tuzu madenleri oluşmuştur.
Sofra tuzu yerine kaya tuzu tercih edilmesinin tek faydası topaklanmayı önleyici katkı maddelerinden kaçınmak olacaktır ancak iyotlu sofra tuzunun iyi bir iyot kaynağı olduğu ve günlük iyot ihtiyacının karşılanmasına büyük bir destek sağladığı unutulmamalıdır.
Kaya tuzunun sağlık için faydalı olan bir besindir. Mineral açısından zengin olan kaya tuzunun kalp sağlığından sindirim sistemine kadar pek çok farklı alanda fayda sağladığı bilinmektedir. Kaya tuzu anti ödem bir tuz olduğu için normal tuzlara göre tansiyon hastaları tarafından da rahatlıkla tercih edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri