Çankırı tuzu ve himalaya tuzunun her ikisi de yüksek element ve mineral içermektedir. Ancak Çankırı kaya tuzunun içerisinde ki mineraller insan sağlığı açısından yararlıyken himalaya tuzunda bor, bakır, krom, flor, manganez, çinko, selenyum, molibden gibi insan sağlığını olumsuz etkileyen daha birçok mineraller içerir.
Himalaya tuzu da aslında bir tür kaya tuzudur. Pakistan'ın Karakurum bölgesinde çıkmaktadır. Rengi içinde barındırdığı demir oksitten dolayı pembedir. Rafine olmamış Himalaya tuzunda yüzde 85 kadar sodyum klorür, yüzde 15 kadar mineral, element ve diğer katkı maddeleri vardır.
Doğal Deniz Tuzu
Deniz tuzları daha birçok faydalı mineral içerir ve insan için daha fazla lezzetlidir. Stresti Azaltır:Doğal deniz tuzu,kan basıncını düzenlemek için büyük ölçüde faydalıdır.
TUZ TUZDUR
6 yıl kadar önce yine bu köşede “Hangi tuz?” sorusuna yanıt aramaya çalışmış ve size şu tavsiyede bulunmuştum: “Rafine tuzu da doğal tuzlardan herhangi birini de (deniz, kaya, göl tuzları) gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Son yıllarda adı sıklıkla duyulan ve sağlıklı olduğu belirtilen Himalaya ve kaya tuzu da sanıldığı gibi sofra tuzundan daha yararlı değil. Özellikle Himalaya tuzlarında sodyum klorür dışında başka mineraller de bulunur. Bir kısmında radyoaktif etki olduğu için bu tuzlar, kanserojen olabilmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
"Kaya tuzunun kullanılmasını tavsiye etmiyoruz"
Dr. Tuğlular, aşırı tuz tüketiminin vücutta su tutarak damarlara zarar verdiğini, yüksek tansiyon, inme ve kalp hastalıklarına yol açtığını, hipertansiyondan bağımsız olarak damar sertliğine neden olabildiğini ve kalp damar hastalıklarına zemin hazırladığını aktardı.
Sindirim sistemini rahatlatır, mide ekşimesine, bulantı ve kusmaya iyi gelir. İştah arttırıcı etkisi vardır. Kas krampları, romatizma, kas ve kemik ağrıları için faydalıdır. Damar sağlığını korumada ve kan şekerini dengelemede etkili olduğu düşünülür.
Himalaya Tuzu Ne İşe Yarar? Son yıllarda adına pek çok yerde rastladığımız Himalaya Tuzunun tarihi neredeyse dört milyar yıl kadar eskilere dayanır. Himalaya tuzu sofra tuzu niyetine kullanılabildiği gibi cilt ve ayak bakımında, banyolarda ve sivilce tedavisinde de kullanılır.
Pembe tuz Himalaya tuzu olarak da biliniyor, Pakistan'da Himalayalar yakınlarındaki bir tuz madeninden çıkarılıyor. Bildiğimiz beyaz masa tuzu gibi pembe tuz da esas olarak sodyum klorürden oluşuyor. Pembe rengini ise içindeki ek bir mineralden, demirden alıyor.
Himalaya tuzu, Pakistan'daki Khewra tuz madeninden çıkarılan, rengi beyaz, pembe ve kırmızıya kadar değişen bir çeşit kaya tuzudur. %99'u saf sodyum klorür, geri kalan kısmı kalsiyum, magnezyum, potasyum, sülfat ve diğer iz elementlerden (demir, çinko vb.) oluşmaktadır.
Dr. Canan Karatay'ın katıldığı bir seminerde "Kaya tuzu sağlık kaynağıdır. Sofra tuzu ise tehlikelidir. Tuz tansiyonu yükseltmez.
Ancak hipertiroidi hastaları tiroitin az çalışması veya diğer sebeplerle tiroit hormon ilacı alıyorlarsa normal iyotlu tuz tüketebilirler. Hipotiroidi olanların iyotlu tuz tüketmesinde sakınca yoktur.
Hangi tuzu tercih edelim? Sofra tuzu yerine kaya tuzu tercih edilmesinin tek faydası topaklanmayı önleyici katkı maddelerinden kaçınmak olacaktır ancak iyotlu sofra tuzunun iyi bir iyot kaynağı olduğu ve günlük iyot ihtiyacının karşılanmasına büyük bir destek sağladığı unutulmamalıdır.
Bunların potasyum içeriği son derece yüksek ve böbrek hastaları için son derece tehlikelidir. Bu tuzların kullanımıyla insanlarda iyot eksikliği gelişme tehdidi vardır. Doktor önerisi olmadan iyotsuz tuz kesinlikle kullanılmamalıdır.
Deniz tuzu sodyum, klorür, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve diğer 90 minerali doğal halde bulundurur. Bu maddeler tuza lezzetini ve rengini verir. Sofra tuzu ile benzer sodyum klorür içeriğinin olmasının yanı sıra rafine edilmemiş olması ve zengin mineral içeriği deniz tuzunu daha tercih edilebilir kılar.
Himalaya tuzunu, sofranızda kaya tuzu kullandığınız gibi kullanabilirsiniz. Fakat kaya tuzuna göre daha keskin olduğu için kullanım miktarında aşırıya kaçmamalısınız. Tansiyon hastaları ve kronik hastalar doktor tavsiyesi ile kullanabilir. Cilt bakım konusunda da Himalaya tuzundan faydalanabilirsiniz.
Himalaya kaya tuzu hakkında “Doğadaki en saf tuz olarak bilinir; 200 milyon yılda oluşmuştur, dolayısıyla daha sağlıklıdır; içerisinde 84 tane mineral olduğu kanıtlanmıştır, damarlarda sertleşme yapmaz, kalp, damar, tansiyon ve böbrek hastaları rahatlıkla kullanabilirler; sağlıklı ya da hasta olan herkes bu tuzu ...
KAYA TUZU 'İYOT İLAVE EDİLMEMİŞ' DOĞAL, SAĞLIKLI TUZDUR. Kaya tuzu kalsiyum, demir, çinko, potasyum, magnezyum ve bakır başta olmak üzere 84 element içerir. Bunların içinde doğal iyot da vardır. Katkı maddesi yoktur.
Cilt ve ayak bakımında da sıklıkla kullanılır. İçerdiği mineraller hem akne ve sivilce oluşumunu önlemede hem de vücut dolaşım sisteminin etkin çalışmasında etkilidir. Himalaya tuzu, aynı zamanda rahatlatıcı etkiye sahiptir. Ciltte bakım kürü olarak, banyoda da banyo tuzu olarak kullanıma uygundur.
Himalaya tuzu vücutta birikmiş ve hiçbir fonksiyonu olmayan fazla suyun atımını destekler. Diğer bir ifadeyle ödem söktürücü ve ödemi attırıcı etkisi vardır. Vücuttaki ödemin atılması sonucu ise vücut rahatlayarak hafiflemekte, fazla kilolar atılmaktadır.
Himalaya tuzu lambasının gerçeğinin sahtesinden ayırmanın en önemli yolu rengidir. Eğer kaya tuzu pembe ya da turuncuysa ürün himalaya tuzundan üretilmiştir.
Himalaya tuzu nerede kullanılır? İşte haberin detayları... Yetişkin bir kişinin günlük sadece 2 gr sodyuma ihtiyacı vardır. Güçlü bir sodyum kaynağı tuz bu nedenle bir anlamda kullanılabilir ancak sadece 1 tatlı kaşığı, 6 gr tuzda yaklaşık 2400 mg kadar sodyum vardır ve ekmek gibi birçok gıda yüksek oranda tuz içerir.
Kaya tuzunun aşırı tüketimi, yüksek tansiyon, yüksek klorür, hiperkloremi gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu da yorgunluğa, kas güçsüzlüğüne ve daha ciddi hastalıklara neden olabilir. Sodyum alımı, günde 1.500-2.300 mg ile sınırlandırılmalıdır. Bunun bir kısmı kaya tuzu, bir kısmı ise sofra tuzundan alınabilir.
Gerçek Kaya Tuzu Nasıl Anlaşılır? Gerçek ve doğal olan kaya tuzu kristal yapıda ve beyaz veya beyazın çeşitli tonlarına ait bir renge sahiptir. Tuzunuzda gri veya pembe gibi farklı renklere sahip ise yüksek olasılıkla tuzunuz doğal ve gerçek bir kaya tuzu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri