Çünkü özellikle kaya tuzu, çok güçlü bir nem çekme özelliğine sahiptir.
1. Nem ve Rutubet Emici: Tuz Kayası, havadaki nem ve rutubeti emerek ortamdaki akar ve virüslerin yaşayamayacağı bir atmosfer oluşturur. Bu sayede odanızın havası daha temiz ve sağlıklı olur.
Nem birikmesini engellemek için bir kaya tuzunu bir kaba yerleştirin ve altına delikler açın. Ardından başka bir kaba biraz su doldurarak dibinde delikler açılmış ve içerisinde kaya tuzu kabı olan kabı da bunun içerisine yerleştirin. Buradaki en önemli püf noktası; kaya tuzunun suyla temas etmemesidir.
- Karbonat ve kedi kumunun nemi çekme özelliği bulunur. Bu nedenle evlerin belirli bölümlerine küçük torbalar halinde yerleştirilmelidir. - Kaya tuzu lambası yakmak nemi önlemeye yardımcı olur. - Badana yapılacağı zaman küf ve mantarlara karşı koruyucu boyalar tercih edilmelidir.
İlgili 34 soru bulundu
Evde bitki veya akvaryum varsa bunlar da evi nemlendirir. Kedi kumu çok iyi bir çözümdür. Nemi çekme kapasitesi yüksek olduğundan oldukça işe yarar. Ev içinde çamaşır kurutmak nemi arttırır.
Çamaşırları açık havada kurutun veya çamaşır kurutma makinesi kullanın. İçeri daha fazla güneş ışığı alın. Nem emici bitkiler alın: İngiliz sarmaşığı, barış zambağı, Boston eğrelti otu gibi. Nemli odalarda pencerelerin yakınına bir kase karbonat veya kaya tuzu koyun.
Bir sprey şişe içinde bir bardak su ve beyaz sirkeyi karıştırın. Bu karışımı rutubetli odalara oda spreyi olarak sıkın ve kurumaya bırakın. Köşelerde oluşan rutubet izlerine de doğrudan uygulayabilirsiniz. Cam önünde oluşan rutubetler için de karışımı sıkıp bez ile silebilirsiniz.
Evin atmosferindeki sıcaklık farkı ile havadaki su buharı suya dönüşür. Evdeki yüksek nem, düşük neme neden olur. Nemin ana sebebi sıcaklık farkıdır. Sıcaklık farkı, esas olarak binaların yapımındaki hatalardan kaynaklanır ve uygun şekilde yalıtılmamış binalarda genellikle rutubet sorunları yaşanır.
Pirinç önerisi birçok teknoloji blogunda da geçiyor. Pirinçler nemi emdiği için cihazdaki suyu çekip alıyor.
Kaya Tuzunu Odaya Koymak Neye İyi Gelir? Kaya tuzunu lamba formatıyla ya da iri parçalar halinde odalarınızda kullanabilirsiniz. Çünkü kapalı alandaki havayı temizleme özelliğine sahiptir. Yaydığı negatif iyonlar sayesinde odadaki fazla elektriği ve kötü bakterileri temizleyerek size temiz bir hava sağlar.
2) Ortamdaki Fazla Nemi Dengeler
Tuz çok iyi bir nem çekicidir. Mutfakta kullandığımız tuzun bir süre sonra nemlenmesinin sebebi budur. Tuzun nem çekme özelliğine rağmen, tuz lambası içerisindeki lamba sayesinde odada bulunan fazla nemi dengeler.
Yetersiz havalandırma ve yetersiz yalıtım ortamdaki nemi artırabilir. Havalandırılmayan odalarda, özellikle kalorifer üzerinde çamaşır kurutmak rutubete sebep olabilir. Çatı katlarında, çatıdaki sızıntılar evlerde rutubet ve küf oluşumuna yol açabilir.
Kaya tuzları bulundukları ortamdaki küf, toz veya kir gibi etkenlerin oluşturduğu rahatsız edici kokuları kendilerine çekerek yatak odanızda sürekli temiz hava olmasını sağlar. Örneğin kaya tuzu lambaları içlerinde bulunan ampul sayesinde ısınır ve ısınan kaya tuzu, odadaki fazla su moleküllerini çeker.
Kristal kaya tuzu sabunu cildi temizler ve ölü hücrelerden arındırır. Cilt lekelerini tedavi eder. Böylece daha parlak bir görünüm sağlar. Kristal kaya tuzu deodorantı, terleme problemini azaltır ve kötü kokuyu önler.
Bebek odalarının ideal nem oranı, yüzde 40-60 arasıdır. Bunu sağlamanın yolu, bebek odasının sık sık havalandırılmasından geçer. Nem ölçen ve nemi kontrol eden cihazlarda kullanılabilir. Nem alma cihazı belli aralıklarla odaya nem verir ve odanın ideal nem oranına ulaşmasını sağlar.
Nemli ve küflü koku: Evinizde rutubet sorunu varsa, genellikle nemli ve küflü bir koku hissedersiniz. Özellikle kapalı ve havalandırması zayıf alanlarda bu koku daha belirgin olabilir. Duvar ve tavanlardaki lekeler: Rutubet, duvarlarda ve tavanlarda nemli lekelerin oluşmasına neden olabilir.
Rutubetin varlığını anlamanın en basit yöntemi duvara dokunmaktır. Elle veya kuru bir bezle dokunduğunuz duvardan ıslaklık geliyorsa rutubet olduğunu anlayabilirsiniz. Duvarlardaki sarıya çalan lekeler de nemin varlığına işaret eder. Rutubetten etkilenen tavan ve duvar boyalarında kabarmalar, dökülmeler gözlenebilir.
Bu durumda rutubetli duvar nasıl kurutulur sorusuna cevap olarak havalandırma yöntemi düşünülebilir. Kış aylarında bile günde iki ya da üç kere kısa aralıklar pencerelerin açılması gerekmektedir. Sonbahar aylarında bu süre biraz daha uzatılmalıdır. Yaz aylarında ise uzun süre pencereler açık kalarak ev hava almalıdır.
Odadaki Rutubet Kokusu Nasıl Giderilir? Rutubet kokusunun geldiği odayı belirledikten sonra kokuyu gidermek için yarı yarıya hazırladığınız beyaz sirke ve su karışımını tüm dolap, pencere ve yüzeylere püskürtüp silin. Odadaki perde, kilim, yatak takımları gibi diğer eşyaları yıkayın ve mümkünse açık havada kurutun.
Doğalgaz sobaları veya kombileri kullanan evlerde, yanma işlemi sırasında ortaya çıkan su buharı, soğuk yüzeylere temas ederek rutubet oluşumuna neden olabilir. Evin yeterli havalandırma sistemine sahip olmaması veya izolasyonun zayıf olması, içerideki nemin dışarı çıkmasını engeller.
Evde olması gereken nem oranı uzmanlar tarafından ortalama yüzde 65 olarak öneriliyor. Nem oranının yüzde 35-40'lara düşmesi durumunda oda içindeki hava sertleşiyor. Düşük nemli ortamların virüs ve bakteriler için, yüksek nemin ise akarlar ve mantarların üremesi için ideal ortam sağladığı ifade ediliyor.
Çok yüksek nem küf ve yoğuşma sorunlarına neden olabilir. Çok düşükse, oluşan kuruluk düzeyi nesnelere ve insanlara zarar verir, bizi havadaki virüslere ve enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirir. Evinizin nemini doğru seviyede anlamak ve korumak, insanları, evcil hayvanları ve eşyaları korumak için önemlidir.
Evinizdeki tüm mekanların gün içinde mutlaka havalandırılmış olması gerekir. Havalandırma sayesinde odanın kuruyan havasıyla nem dengesi sağlanır. Yaz aylarında nemin yüksek seviyede olduğu günlerde, gündüz saatleri çok sık havalandırmak yerine, gece havalandırmak daha faydalı olabilir.
Çok şaşırtıcı olsa da: Kedi kumu
Tıpkı karbonat gibi kedi kumu da nemi içine hapsetme özelliğine sahip. Bu nedenle evinizde sık sık rutubet oluşan yerlere bir kase ya da hava geçirgenliği olan bez bir torba içinde kedi kumu da bırakabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri