Ön tekerlek kayıyorsa, hafifçe frene basarak, aracı tekrar kontrol altına alabilirsiniz. Arka tekerlek kayıyorsa, yavaşça gaza basmanız gerekir.
Yumuşak Sürüş Şart
Kısaca, gaza, frene ve direksiyona her zaman olduğundan daha yumuşak davranmak, sert hareketlerden kaçınmak, güvenli sürüş için hayati önem taşıyor. Karlı ve buzlu yollarda fren mesafesi uzayacağı için takip mesafesini uzun tutun. Ayrıca, hızınızı düşürün.
Islak zeminde aracın kaymasına yol açan en büyük etken hızdır. Hızla birlikte aracın dengesini bozan direksiyon hareketleri ki özellikle virajlarda ve engelden kaçmak için sollama yapma gibi durumlarda direksiyonu sert şekilde çevirme, tutunan zemine oranla daha geç cevap vereceği için bizi yanıltır.
Yağmurun ilk başladığı anda, yerde bulunan tozun yağmurla birleşmesi sonucu zemin kayganlaşır. Bu durum aracın daha fazla kaymasına neden olabilir.
Çünkü zemin ıslandığı için, buzlandığı için kayganlaşır. Lastikler soğuk nedeniyle gergin olur ve tüm bunlar zeminde kayma olasılığını artırır. Kaygan zeminde aracın yol tutuşu kaybolur.
İlgili 16 soru bulundu
Araçlarda kaymanın esas nedeni ağırlık dengesinin bozulmasından kaynaklanır. Çekiş sistemine bakılmaksızın viraj dönüşlerinde gerek ön gerekse de arka tekerlekler baskı altındadır. Arkadan kayma ise temel olarak dönüş yapıldığı sırada aracın arka tekerleklerinin çekişi kaybetmesinden kaynaklanır.
Araç tekrar çekmeye başladığında, hafifçe gaza veya frene basın. Bu noktada yapmanız gerekenler, ön veya arka tekerleğin kaymasına göre değişir. Ön tekerlek kayıyorsa, hafifçe frene basarak, aracı tekrar kontrol altına alabilirsiniz. Arka tekerlek kayıyorsa, yavaşça gaza basmanız gerekir.
Yağmurla birlikte yollar kaygan hale gelebilir. Bu nedenle fren mesafesi, düşündüğünüzden daha uzun olabilir. Ani hareketlerden kaçınmak yapmaktan kaçınmalı, bu doğrultuda sürüş gerçekleştirmeli ve durmanız gereken durumda, hızınızı kademeli olarak düşürmelisiniz.
Yağmur, yol görüşünü azaltıp olası olumsuz durumlara karşı sizi hazırlıksız bırakır. Aynı zamanda yağmur sebebiyle kayganlaşan yol, süratli bir sürüşte kazalara neden olabilir. Bu yüzden araç hızını azaltıp sakin ve dikkatli bir sürüş yapmak daha güvenli olacaktır.
Çünkü yapısı sert olmasından dolayı kış lastiklerinin aksine sıcak havalarda asfalta daha iyi tutunurlar. Fakat yaz lastiği soğukta büzüştüğü ve sert bir hamur yapısı olduğu için frene bastığınızda, hele ki yağmur ve kar varsa kayma olasılığı çok yüksektir.
Aracın uzun süre çalıştırılmaması akünün bitmesine doğrudan neden olmaktadır. Aracınızı haftada en az bir kere yaklaşık 15 dakika rölantide çalıştırmak bu problemin önüne geçebilecek önlemlerden bir tanesidir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise aracın lastiklerinin zarar görmesinin engellenmesidir.
Yaz lastikleri suda kızaklama riskini azaltan özelliklere sahip olsalar da, yağmurda dört mevsim lastiklerinden daha az performans gösterirler ve ıslak yolda kontrolü kaybetme olasılıkları daha yüksektir.
Mevsim boyunca kış lastikleri aracın 4 lastiği için de kullanılmalıdır. Kış lastikleri sadece karda ve buzda değil, 7 derecenin altında ıslak veya kuru hava şartlarında da kullanımı güvenli kılıyor.
Karlı Buzlu Havada Yokuş Aşağı Nasıl İnilir ve Çıkılır? Karlı ve buzlu havada yokuş aşağı inerken, arabanın savrulmasını ve kaymasını önlemek için vitesi küçültün. Belli aralıklarla hafifçe fren pedalına basın. Arabanın arkası kaymaya başlarsa freni bırakın, direksiyonu aracın arkasının gittiği yöne doğru kırın.
Araçlarda oversteer olmasına sebep olan bazı faktörler vardır. Bu faktörler arasında araç mekaniğinin iyi olmaması, lastiklerin aşırı derecede aşınmış olması, lastik havalarının ayarsız oluşu ve motor güç aktarma organlarının arızalı olması sayılabilir.
Normal yağmur "hiçbir şekilde" motora zarar vermez.
-Hız azaltılmalı ve ani fren yapmaya hazırlıklı olunmalıdır. -Rüzgarın etkisiyle yola savrulabilecek insanlara ve yabancı maddelere karşı dikkatli olunmalıdır. -Aşırı rüzgarın etkisi ile yayaların korna sesini duyamayacağı unutulmamalıdır. -Aracınızda yük taşıyorsanız, güvenli ve düzgün şekilde bağlanmış olmalıdır.
Yoğun bir yağışta hem yolu ve diğer araçları görebilmek hem de diğer araçların sizin aracınızı görmesini sağlamak için kısa farların mutlaka açık olması gerekir.
Bunun sebepleri ise şunlardır: -Far ışıkları, ıslak zemindeki su birikintilerinin üzerinde dağınık yansıma yapar. Bu da şoförün gözünü alarak arabayı güvenli bir şekilde sürmesini zorlaştırır. -Islak asfaltta araba daha çok kayar.
Yağmurlu veya sisli havalarda otomatik far sistemine sahip araçların farları otomatik olarak açılmaktadır. Bunun yanında dikkat edilmesi gereken bir durum vardır. Yağmurlu havalarda arka sis farları açılmamalıdır. Diğer araç sahibinin sürüş güvenliği açısından sis farlarının yakılmaması gerekir.
Debriyajdan ayağını yavaşça çekerken hafifçe gaza basman rahat bir şekilde aracını hareket ettirmeni sağlar. Yine aracı durdurmak istediğinizde frene sert bir şekilde basmak yerine debriyaj ile birlikte hafif basman yerinde olacaktır. Böylece sert bir şekilde aracın durmaz ve aracın frenleri zarar görmez.
Kasislere yaklaşıldığında frene basılarak araba yavaşlatılır. Kasis girilmeden hemen önce ayağınızı frenden çekmeniz gerekiyor. Aksi halde fren yaptığınızda arabanızın ağırlık dengesi öne doğru aktarılır ve ön süspasiyonlar sıkışır ve görevlerini tam olarak yerine getiremez.
önce debriyaj mı önce fren mi? EMRE KÖKSAL - YouTube. 1. 2. ve geri viteslerde önce debriyaja basılır hemen sonra fren kullanılır durmak için. 3-4-5. viteslerde ise önce frene dokunulur ara hakimiyetimiz altına alınır ve hemen sonra debriyaja sonuna kadar basılır yani önce fren sonra debriyaj sıralaması....
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri