Kaymadan yuvarlanma özel bir durumdur. Şöyle ki: Bir tane tekerleğimiz olsun ve bir yüzeyde dönerek ilerlediğini düşünelim. Eğer tekerleğin merkezinin hızı, tekerleğin açısal hızı ve yarıçapının çarpımına eşit ise tekerlek kaymadan yuvarlanma (rolling without slipping) yapıyordur.
Konu Özeti. Bir cismin kütle merkezinin bir noktadan başka bir noktaya belirli bir doğrultuda yer değiştirmesine öteleme hareketi denir. Sabit bir eksen etrafında bir cismin dolanmasına da dönme hareketi denir.
Formülü ½ x m x V2'dir. Dönme kinetik enerji ise isminden de anlaşılabileceği gibi bir nesnenin dönmesinden kaynaklanan enerjidir. Yani, bir cisim kendi etrafında belirli bir yarı çapında dönüyorsa o cismin dönme kinetik enerjisi vardır. Burada w ise cismin radyan cinsinden sahip olduğu açısal hızı gösterir.
Dönme ya da dönüş; bir merkeze bağlı olarak dairesel hareket yapan cisimlerin hareketine denir. Üç boyutlu cisimler her zaman hayali bir dönüş eksen çizgisi etrafında döner. Eğer bu eksen cismin gövdesinden ve kütle merkezinden geçerse, cismin kendi etrafında döndüğü söylenir.
Öteleme kinetik enerjisi, en temelde hıza bağlıdır. Eğer bir nesnenin hızı bulunmuyorsa, orada bir kinetik enerjiden bahsedemeyiz. Duran cisimlerde ancak bir potansiyel enerjinin varlığından söz edebiliriz. Öteleme kinetik enerjisi tamamen kütle ve hıza bağlıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Klasik mekanikte, sabit kütleli ve sabit süratli noktasal bir cismin (i.e. kütlesi olan bir nokta) ya da dönmeyen bir rijit cismin kinetik enerjisi, cismin kütlesine ve süratine bağlıdır.
Öteleme: Bir nesnenin bir yerden başka bir yere belirli bir doğrultu ve yönde (sağ, sol, yukarı, aşağı) yaptığı kayma hareketine öteleme denir. GEREÇLER: Sınıf içi gereçler(ders kitabı, tahta kalemi vs.), çalışma yaprakları. KAZANIMLAR: Düzlemde öteleme, dönme ve bunların bileşke dönüşümlerini yapar.
Dünyanın kendi etrafındaki dönüşünü, batıdan doğuya doğru olacak şekilde 24 saatte tamamlanır. Dünyanın kendi ekseni etrafında tam bir tur yapmasına "Günlük Hareket" ismi verilir.
Dönme Hareketi
Rüzgar türbini, vantilatör, bisiklet pedalı, topaç gibi araçlar dönme hareketine örnek olarak gösterilebilir.
Aynı zamanda Dünya kendi etrafında da döner. Kendi etrafında dönmesi de 1 günü oluşturur. İşte bu dönme hareketi de gece ve gündüz kavramlarını oluşturur. Dünya'nın Güneş gören tarafında gündüz olurken, Güneş görmeyen tarafında ise gece oluşur.
m kütleli bir cisim v hızıyla hareket ederken sahip olduğu kinetik enerji: formülünden bulunur. Yani cismin kütlesi ile hızının karesinin çarpımının yarısı kinetik enerjiyi verir. Kinetik enerji skaler bir büyüklüktür.
Kuvvet, hız, ivme gibi büyüklükler vektörel büyüklük olduğundan vektörle gösterilir.
Kinetik enerji, türbinde mekanik enerjiye dönüşür. Türbinin mekanik enerjisi, elektrik enerjisine dönüşür.
Gaz Maddelerin Tanecikleri
- Tanecikleri arasındaki boşluklar çok fazla olduğundan ve hızlı hareket ettiğinden her yöne doğru hareket gerçekleştirirler. - Gaz halindeki taneciklerden dönme ve titreşim ile beraber öteleme hareketini gerçekleştirirler.
Çalışma prensibi basit bir şekilde bir dingil ile birlikte yaptığı dönme hareketi sayesinde sürtünme kuvvetini yenmek olarak tanımlanabilir. Tekerleğin bir yüzey üzerinde dönme hareketini yapabilmesi için, mutlaka yer çekimine ya da yüzeye temasını sağlayacak bir başka dış kuvvete maruz kalması gerekir.
Tanecikler bağımsız hareket eder. Tanecikler arası boşluk katılara göre çok, gazlara göre azdır. Sıkıştırılamaz kabul edilir. Tanecikleri titreşim, öteleme ve dönme hareketi yapar.
Saatin sarkacı sallanma hareketi yapar.
Dışarıdan bir etki olmaksızın hareket edebilen ve beslenebilen varlıklara canlı, dışarıdan bir etki olmaksızın hareket edemeyen ve beslenmeyen varlıklara cansız varlıklar denir.
Vantilatör, aldığı hareket ile dönen çarkın (pervane) havayı bir hacimden alıp diğer bir hacme aktaran, havaya yön verme prensibi ile çalışan makine.
Dünya kendi ekseni etrafında dönerken, batıdan doğuya doğru dönüş yapar ve bu dönüş 24 saatte tamamlanır. Dünyanın dönme eksenleri, güneşin etrafında bulunan uzayın yörüngesine eğilimli bir şekildedir.
Dönme hareketi
Kendi ekseni etrafında hareket etmedir. Sıvı ve gaz tanecikler dönme hareketi yapar.
Bir çocuğu salıncakta sallarken ardından ittirmek ve sonra serbest bırakmak veya bir akord çatalına vurmak ve sonra salınmaya bırakmak bu titreşim türünün örnekleridir. Mekanik sistem, doğal frekansları ve sönümlemelerin bir veya daha fazlasında hareketsiz olana kadar titrer.
Varlık hareketi dönme, sallanma, yavaşlama, hızlanma olarak incelenebilir. Hareketsiz varlıklar ise bunun tam tersidir. Hareket etmez yani durağandır. Durmakta olan, faaliyet ya da hareket göstermeyen varlıklara hareketsiz varlıklar adı verilir.
Peki bu hareket türleri nelerdir? Hareket türleri 5 ana başlığa ayrılmaktadır. Bunlar ise şu şekildedir; hızlanma, yavaşlama, dönme, sallanma ve yön değiştirme.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri