Her iki terim de bir borunun iki yüzü arasındaki kenarı ifade eder. Bununla birlikte, iki terim arasındaki temel fark, pahın iki yüzü 45 derecelik bir açıyla birleştiren bir kenar olmasıdır; oysa kaynak ağzı açmanın eğimi 45 veya 90 derece dışında herhangi bir açı olabilir.
Diğer yandan kalın parçaların kay-nak eklerinin istenen sağlamlıkta olabilmesi için birleşecek kenarlara kaynak ağzı açılır. belirlenmektedir. Buradan yola çıkarak 8 mm'den daha kalın iş parçalarında, kaynak metalinin derinlere kadar işlenmesi isteniyorsa kaynak ağzı açma zorunluluğu vardır.
Tek taraftan mesnetle tek taraftan kaynak edildiğinde b, kalınlığa göre 1 ile 3 mm arasında değişebilir. ki taraflı kaynakta tablodaki değerler alınacaktır. Alttan mesnetli tek taraftan kaynak sadece küt alın kaynağında 5 ile 10 mm ve açı kaynağında da 5 ile 8 mm kalınlığa kadar tavsiye edilir.
Borular; Su ve Gaz Borularında tercih edilen kaynak ağzı uçlarına yapılan bu uygulama boruların birbirine eklenmesinde daha verimli ve daha yüksek kalitede kaynak yapılmasına olanak sağlar.
1.1.Kaynak Ağzı
Bunun için direnç kaynağında olduğu gibi kimyasal ya da elektrik ark kaynağında olduğu gibi mekaniksel yöntemler kullanılır. Diğer yandan kalın parçaların kay- nak eklerinin istenen sağlamlıkta olabilmesi için birleĢecekkenarlara kaynak ağzı açılır.
İlgili 27 soru bulundu
Her iki terim de bir borunun iki yüzü arasındaki kenarı ifade eder. Bununla birlikte, iki terim arasındaki temel fark, pahın iki yüzü 45 derecelik bir açıyla birleştiren bir kenar olmasıdır; oysa kaynak ağzı açmanın eğimi 45 veya 90 derece dışında herhangi bir açı olabilir.
Alttan kök paso çekilmesi halinde 4 mm. çapında 450 mm.'lik bir elektrod kullanılırsa 1 m. kaynak dikişinin ağırlığı 0.12 kg. olur.
Pozisyonda kaynak için boru ile zemin arasındaki mesafe en az 400 mm olacaktır (şek. 319). Tranşelerde kaynakçının rahat hareketine olanak sağlamaya yeterli genişlik bulunacaktır.
1.5.1.
Et kalınlıkları 4 mm'den büyük borulara, nüfuziyetin artırılması amacıyla kaynak ağzı açılır.
Köşe kaynak uzunluğu, uygulanan kaynak uzunluğundan kaynak başlangıç ve bitiş noktalarının her biri için kaynak kalınlığı, a, kadar uzunlukta krater kaybı çıkarılarak hesaplanabilir.
iyi yapılırsa kaynatılan malzemenin kendi dokusundan bile sağlam olur. "Sadece bir punto bile 70 kg taşır" diyor kaynakçılar.
Kaynak iki uç arasındaki boşlukta ark atlaması sonucu oluşan bir ergimedir. Elektrodu değdirip bekleseniz arada boşluk kalmaz yapışır. Elektrodu gitti tarafa doğru biraz eğik tutup işe başlarsanız yapışma az olur.
Makine çıkışında eksi kutup elektroda, artı kutup kaynatılacak parçaya (şaseye) bağlanır.
Kalınlığı 16 mm veya daha ince elemanlar içinde teşkil edilen dairesel ve oval dolgu kaynakların kalınlıkları, eleman kalınlıklarına eşit alınacaktır. Kalınlığı 16 mm'yi aşan elemanlarda, kaynak kalınlığı en az eleman kalınlığının yarısı kadar alınacaktır; ancak bu değer 16 mm'den da az olamaz.
Çoklu çalışma ortamında kaynak ışınlarına karşı kaynağa ba lamadan önce sesli olarak “Gözlerinizi koruyunuz” ikazı yapmak. Kaynak cüruflarını (çapaklarını) kırma sırasında kendine veya başkasına sıçramasını engeleyici şekilde kırma yapmak. Topraklama ucunu (şasi) mutlaka kaynak yaptığın noktaya yakın takmak.
Plastik boru kaynak makinesi modellerinin kullanımı için gerek duyulan sıcaklık oranı 260°C şeklindedir. Boru kaynak makinesi çeşitlerinin sıcaklığının 260°C'ye ulaşması beklenmelidir. Ortamın sıcaklığına bağlı olarak bu süre zarfı genel olarak 10 ile 30 dakika arasında yer alır.
Galvanizli çelik boru , geleneksel elektrik ark kaynağı kullanılarak kaynak yapılabilir. Kaynak uygun şekilde yapılırsa, galvanizli ve galvanize olmayan çelik borularda kaynağın mekanik özelliklerinde çok fazla fark yoktur.
Kaynak Makinesi Kaç Amper Olmalıdır? Kaynak işleminin doğru, emniyetli, sorunsuz şekilde gerçekleştirilmesi için gerilimin en az 25 -55 volt, şiddetinin ise maksimum 10 -600 amper olması gerekir.
Kaynak yapılacak bölgedeki gaz koruması düzgün olmalıdır. Uygun debide gaz akışı sağlanmalıdır. Gaz debisi ne çok fazla ne de çok az olmalıdır. Gaz korumasının yeterli olmadığı kaynak bölgelerinde kaynak sırasında köpürme, oksitlenme, gözenek, çatlak, yapışmama gibi sorunlar olabilir.
Ark kaynağında oluşan şiddetli ışık gözdeki retinaya zarar verirken, kızılötesi radyasyon gözdeki korneaya zarar verir ve bunun sonucunda gözde katarakt oluşur. Arktan yayılan görünmeyen ultraviyole ışınları (UV) bir dakikadan az bir süre bile etkidiği takdirde göz kamaşmasına (welder's flash veya arc eye) neden olur.
Örneğimizin başında kullandığımız 1 metrelik parçanızın köşe kaynağında 16 metre tel kullandığınızı hesaplamıştık. Bu durumda 4000 / 16 = 250, yani bir makara ile 250 adet 1 metrelik kaynak uygulamanızı tamamlayabileceğinizi hesap edebilirsiniz.
Boşta çalışma gerilimi normal şartlardaki kaynaklarda alternatif akım kaynak makinaları ile yapılan kaynakta 70 Volt efektif değer, doğru akım kaynak makinaları ile yapılan kaynakta ise 100 Volttur.
Gazaltı kaynağında kullandığımız teller (masif-içi dolu veya özlü tel) makaraya sarılı şekilde ambalajlanmıştır ve yaygın olarak 15 – 16 kg ağırlığındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri