Kutuplardan negatif ucun, şase olması sebebiyle bağlantı sırasında kıvılcım oluşmaması için önce sökülmesi gerekir. Metal bir aparat ile önce artı kutuplar sökülürse aparatın araç gövdesine değme ihtimali, bazı riskleri beraberinde getirebilir.
Yapılabilirse daha emniyetli olsun diye bütün ECU, regülatör gibi elektronik devrelerin soketleri çıkarılmadır. Yanlış, yazdığınızı kesinlikle yapmayınız. Kaynak yapmadan önce akü kutup başları muhakkak sökülmelidir.
Kutup Başı Sökülürse Araba Aküsü Biter Mi? Araç aküsünün doğru kutup başının sökülmesi akünün korunmasına neden olur. Bir araba aküsünün bağlantısını keserken, her zaman önce negatif konektörü (negatif kelepçe) negatif terminalden çıkardığınızdan emin olmalısınız.
Bağlantı kabloları ucunda bulunan, kutup başları üzerindeki + ve – kutuplarını da tespit ettikten sonra, önce artı işareti olan kabloyu bağlayın, daha sonra eksi işareti olan kabloyu bağlayın.
Akü araca ters bağlanırsa diyotları görev yapmayacak şekilde tahrip olur. Kutup başlarına asla vurulmamalıdır. Akü başka bir akü ile takviye edilirken artı kutup artıya, eksi kutup eksiye bağlanır.
İlgili 32 soru bulundu
Ters kutup akülere bakıldığı zaman artı kutbun solda, eksi kutbun sağda yer aldığı görülür. Akü araca ters bağlanırsa araç tahrip olabilir. Ayrıca kutup başlarına vurulmamalıdır. Akü başka akü ile değiştirilecekse artı kutup artıya, eksi kutup eksiye bağlanmalıdır.
Akü bağlantıları yanlış yapılırsa sadece akü şarj işlemi sekteye uğramaz diyotları çalışmayacak şekilde tahribata uğrar. Akünün tamamen kullanma kılavuzunda yer alan aşamalarla bağlanması gerekir. Kontak çalışma durumunda ise aracınıza bile zarar verebilir.
Akü çıkarma işleminde de önce negatif, sonra pozitif ucun çıkarılması önemlidir. Kutuplardan negatif ucun, şase olması sebebiyle bağlantı sırasında kıvılcım oluşmaması için önce sökülmesi gerekir.
Akünüzde bulunan (+) ve (-) kutup başlarına dikkat etmelisiniz. Akü takviye kablosunun kırmızı ucunu, yani (+) kutubu boşalmış olan akünün (+) terminaline, diğer ucunu ise dolu olan aküdeki (+) terminaline bağlamalısınız.
Hepsi var👍👍 Akü sokulup takilirken veya akü değiştirme esnasında kıvılcım ve patlama riski oluşmaması adına en önemli noktalar. 1- Aracın kontağı kapalı konumda olmalı 2-Takılırken önce pozitif (+), ardından negatif (-) kutup bağlanmalıdır 3- Akü çıkarma işleminde de önce negatif, sonra pozitif ucun çıkarılması gerekir ...
Araç çalışırken akü sökülürse, alternatörden gelebilecek düzensiz akım ve yüksek voltaj aracın beynine ve elektrik sistemine zarar verebilir. Bu yöntemin uygulanması kesinlikle tavsiye edilmez, araca ciddi zararlar verebilir.
Takviye işlemi tamamlandıktan sonra aracınızı kesinlikle stop ettirmeyin. Akülerin kendi kendini şarj edebildiğini belirtmiştik. Bu sebeple en azından yirmi dakika kadar aracınızı sürerek akünüzün dolmasını sağlayabilirsiniz.
Kablo uçları ve kabloları, temizlik ve korozyon olmaması için dikkatlice incelenir. Bazı durumlarda korozyon aşırı olabilir ve kablonun değiştirilmesi gerekir. Yeni akü montajı yapıldıktan sonra araç çalıştırılır ve şarj sistemi çıkışı ölçülür. Akünün verimi ilgili test cihazları ile yapılır.
Bir kaynak operatörü kaynak makinesi veya kaynak makinesinin bağlı olduğu elektrik dağıtım sistemi içindeki elektriksel olarak “aktif” parçalara dokunduğunda, daha da ciddi şok olan primer gerilim çarpması meydana gelebilir. Bu eylem 230 veya 460 volt elektrik çarpmasına neden olabilir.
Ark kaynağında oluşan şiddetli ışık gözdeki retinaya zarar verirken, kızılötesi radyasyon gözdeki korneaya zarar verir ve bunun sonucunda gözde katarakt oluşur. Arktan yayılan görünmeyen ultraviyole ışınları (UV) bir dakikadan az bir süre bile etkidiği takdirde göz kamaşmasına (welder's flash veya arc eye) neden olur.
Pense eksi kutupdayken şase artı kutupda olmalıdır.
Eğer akünüzün ömrü bitmediyse ve sadece enerjisi bittiyse akü takviye işleminden söz edilebilir. Araçtan araca akü şarj etmesini biliyorsanız bu işlem oldukça kolay olacaktır.
Birçok motorlu taşıta yapılabilen akü takviyesi hangi araçlara yapılmaz? BSI ve ECU olarak geçen beyinli araçlara akü takviyesi yapılması önerilmez. Akü takviyesi denenen beyinli araçlarda, büyük hasarlar meydana gelebilir. Dijital göstergesi bulunan yeni nesil araçlarda da akü takviyesi yapılmamalıdır.
Kırmızı renkli olan artı kutup kablosu, her iki araçtaki akülerin artı kutuplarına bağlanır. Siyah renkli olan eksi kutup kablosunun uçlarından birisi de dolu akü kutbuna, diğeri ise boş akülü aracın herhangi topraklı metal bir parçasına tutturulur.
Akünün (+) kutup başı (-) kutup başına göre daha kalındır. Aküsü boş bir araca, bir başka aracın aküsü kablolarla bağlanarak marş yapılması işlemine takviye denir. Akümülatörle başka akümülatöre takviye yapılacaksa artı kutup, artı kutupla, eksi kutup eksi kutba bağlanır.
5.Akümülatörün eksi (-) ve artı (+) kutupları arasındaki fark nedir? A) Artı kutup ince, eksi kutup daha kalındır.
Kış aylarında arka camlar ve ısıtmalı koltuklar gibi enerjiyi çok tüketen birimler aküyü daha çok boşaltır. Akünüzü alternatör aracılığıyla tekrar şarj etmek için aracınızla ayda bir kere uzun yolculuğa çıkın.
Bu amaçla voltmetre ile ölçüm yapılır. Voltmetre aküye bağlanır ve marşa basılır. Voltmetrede araç çalışırken voltaj 13 - 13,5 civarında görünürse akü şarj oluyor yani şarj dinamosu ile ilgili problem yok demektir.
Her araçta kullanılan akü şarj kablosu çeşidinin sahip olduğu farklı bir amper şiddeti vardır. Motosiklet aküsü için bu değer 300-600 amper, araba akü takviye kablosu için 700-1200 amper, otobüs, kamyonet gibi büyük araçlar için ise 1200 ile 2400 amper arasında değişen takviye kabloları tercih edilmelidir.
Seri olarak 4 adet lifepo4 pil bağlarsanız, aynı pil kapasitesini korurken tek hücre voltajının 4 katını elde edebilirsiniz. Örneğin: Bir adet 3,2 voltluk 6000 mah + bir 3,2 voltluk 6000 mAh + Bir 3,2 volt 6000 mah + Seri olarak bağlanmış bir 3,2 voltluk 6000 mah, 12,8 volt ve 6 Ah'a eşittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri