“Kaynak Yaratma” nedir? faaliyetlerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu para, malzeme, araç-gereç ve hizmetleri elde etmek için aktif ve sistemli olarak yapılan çalışmaların tamamıdır. bir STK çalışmasıdır.
Kaynak tabanlılık görüşü, rekabetçi üstünlük yaratmak için, işletmenin benzersiz kaynaklarını kullanmayı ve geliştirmeyi öngören stratejik rekabet modelidir (Collis, 1994: 143-150).
Kaynak Geliştiren:
Faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyulan gerek ayni gerekse nakdi ihtiyaçların tümüne maddi kaynaklar denir. Maddi kaynakların karşılanması için örgütün ayni ya da nakdi olarak bu kaynakların arayışına gitmesine ise kaynak geliştirme denir.
Kaynak (imalat); metal veya plastik mühendislik malzemelerinin kalıcı olarak birleştirilmesi için uygulanan imalat yöntemi. Kaynak (coğrafya); Coğrafya'da suyun yeryüzüne çıktığı yer (su kaynağı). Kaynak (ekonomi); Bir mal ve hizmet üretmek amacıyla ürünün yapısında doğrudan ya da dolaylı katılan üretim faktörleri.
Isı ve basıncın ayrı ayrı ya da birlikte kullanılması yoluyla parçaların birleştirilmesi işlemine kaynak denir. İşlem sırasında erime sıcaklığı, birleştirilmek istenilen parçaların erime sıcaklığı ile aynı ya da benzer olan parçalardan yararlanılarak birleştirme yapılmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Kaynak Temelli Yaklaşım, Wernerfelt tarafından 1984 yılında ilk olarak ortaya atılmış ve özellikle Barney (1986; 1991) tarafından geliştirilmiştir. Yaklaşıma göre değerli ve taklit edilmesi zor firma kaynaklarının sürdürülebilir rekabetçi avantajı sağlayabileceğini savunmaktadır.
İnsan kaynakları stratejisi (İKS), iş hedeflerine ulaşmak ve çalışanların etkin bir şekilde kullanılmasını sağlamak için şirketin genel stratejisi ve hedefleriyle uyumlu bir İK politikasına sahip olmaktır.
Stratejik insan kaynakları planlaması; rekabet ortamını ve çevresel koşulları göz önüne alan, uzun vadeli ve kapsamlı bir yaklaşımdır. Uygulama adımlarının ilkinde şirketin misyonu, hedefleri ve yönetim felsefesi belirlenir. İkinci adımda ise çevresel şartlar değerlendirilir ve hem iç hem de dış çevre analizi yapılır.
İşletmelerde personel yönetimi yaklaşımının yerini insan kaynakları yaklaşımına bırakması sürecinde doğru nitelikte personeli doğru yerde ve zamanda sağlama amacına yönelik geleceği öngörme çalışmaları; insan kaynakları planlaması olarak adlandırılmaktadır.
İnsan kaynakları planlamasını, İK uzmanları ve ilgili birimin sorumluları birlikte ele almalıdır. Bir koordinasyon halinde ekip olarak çalışmalıdırlar. 1. Aşama: Analiz et. • 2. Aşama: İhtiyacı belirle. • 3. Aşama: İK Arzını / talebini belirle • 4. Aşama: Eylem planı hazırla ve uygula.
Bir işletmede ya da şirkette işe alım süreçlerinin tamamı ile ilgilenerek gerekli pozisyonlardaki insan kaynağını oluşturan departman, İnsan Kaynakları Departmanıdır. Departman, açılan başvurular arasından yüzlercesini değerlendirir, başvuranlarla görüşür ve işe alınmaları halinde onları şirkete adapte eder.
3- Verimlilik
Çalışanların bedensel ve düşünsel güçlerinden maksimum düzeyde faydalanmayı öngören verimlilik ilkesi, çalışanın işe alımından işten ayrıldığı sürece kadar bilgi, beceri ve yeteneklerini geliştirmelerine imkân tanımak suretiyle maksimum düzeyde verim elde etmeyi hedefler.
Kaynak yönetimi, bir projeye insanları, parayı ve teknolojiyi planlama ve tahsis etme uygulamasıdır. Özünde, en büyük örgütsel değeri elde etmek için kaynakları tahsis etme sürecidir. İyi kaynak yönetimi, doğru iş için, doğru zamanda, doğru kaynakların mevcut olmasını sağlar.
Rekabet edebilmek için işletmeler ellerindeki kaynakları verimli yönetmelidir. Bu nedenle ellerindeki sermaye, insan gücü, tesis ve teçhizat gibi kaynakların en etkin biçimde kullanılması için gerçekleştirilen süreçler Kaynak Yönetimi olarak adlandırılır.
Kaynak Tabanlı Görüş (KTG) işletme yeteneklerini, rekabet avantajı yaratmak için stratejik seviyede önemli ve firmaların faaliyetlerini etkin olarak koordine etmelerine imkan sağlayan beceri ve bilgi demeti olarak tanımlanmaktadır.
İnsan kaynakları müdürü; çalıştığı kurumdaki insan kaynakları direktörüne bağlı olarak görev yapar, insan kaynakları süreçlerini ve insan kaynakları alanında çalışan personelleri yönetir. Bu görevlerin dışında insan kaynakları müdürü bütçe analizi yapar ve işe alımları yönetir.
İnsan kaynakları işyerlerinde ihtiyaç duyulan insan gücünü karşılamak ve verimli kullanmak için oluşturulmuş bölümün adıdır. Daha önceleri, personel bölümü olarak, devam takibi yani puantaj işlemi yaparak bordro hazırlayan bir görevi olan bu bölüm günümüzde faaliyet alanını genişleterek bu ismi almıştır.
İnsan Kaynakları Görevleri Nelerdir? İnsan kaynakları görevleri arasında işe alma, bordro takibi, çalışan memnuniyeti, oryantasyon, iş güvenliği planlamaları, performans değerlendirmeleri, işten çıkarma işlemleri, vardiya takibi gibi çeşitli işlemler yer alır.
Şirketlerin yönetim kadrolarında yer alacak olan İnsan Kaynakları Yönetimi bölümü mezunları idari işlerden, planlama ve organizasyondan, ücret yönetiminden, işe alım süreçlerinden, performans sisteminden ve tahakkuk işlemlerinden sorumlu olur.
Gerçek personel ihtiyacı: İşletmenin ekonomik amaçlarına ulaşabilmesi için yapılması gereken işi fiilen gerçekleştiren insan kaynağı miktarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri