Bir ışık, gözlemci ve ışık kaynağının hareketine bağlı olarak çeşitli dalgaboylarında gözlenir. Işık bize yaklaşıyorsa ışığın dalgaboyu kısalır bu maviye kaymadır. Eğer ışık bizden uzaklaşıyorsa dalga boyu uzar bu da kırmızıya kaymadır. Doppler Etkisi ses dalgaları için de geçerlidir.
Işığın hızı ortama bağlı olarak değişir, yani ışığın hızının değişmesi için evrenin dokusu değişmeli, dalga boyu değil! Işık bizden uzaklaştıkça kızıla kayar yani dalga boyu artar, buna bağlı olarak enerjisi azalır ama hız sabit kalır.
Bir dalga leğeninde oluşturulan doğrusal dalgaların üstten görünümü şekildeki gibi oluyor. Buna göre; I. Kaynaktan uzaklaştıkça su derinliği azalıyor.
Ses kaynağından uzaklaştıkça sesin şid- deti, dolayısıyla dalganın genliği giderek azalır. Bu nedenle K ve L dinleyicilerine ulaşan ses dalgaları- nın genliği farklıdır. Kaynak ses üretirken hangi frekansla üretmişse K ve L dinleyicilerine aynı frekansla ulaşır.
Dalga boyu frekansa bağlı olup aslında frekans ile ters orantılıdır. Yani bu durumda frekans uzadıkça dalga boyu kısalmakta, frekans kısaldıkça dalga boyu uzanmaktadır. Frekans ise birim zamanda oluşan dalgaya denmektedir. Dalga boyu ay zamanda hıza da bağlıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Suyun derinliği artırıldığında su dalgalarının hızı artar ve dalga boyu büyür. Böylelikle dalga boyu yarık genişliği oranı büyür, kırınım artmış olur. 2. Dalga kaynağının frekansı azaltıldığında veya periyodu artırıldığında dalga boyu büyür.
Dalga boyu genellikle lambda (λ) harfi ile gösterilir. Işık için dalga boyu ve frekans arasındaki ilişki λ=c/f'dir. Bir fotonun dalga boyu ne kadar düşükse, o kadar yüksek enerjilidir (örn. gama ışını, x-ışını).
Kaynaklar arası uzaklık artarsa zaten daha çok çizgi oluşur. saçak aralığı azalırsa düğüm çizgisi artar.
Dalga boyu frekans ile ters orantılıdır, dolayısıyla dalga boyu uzadıkça frekans azalır.
Doppler etkisini günlük hayatta gözlemleyebiliriz. Örneğin bir yolun kenarında beklerken bize yaklaşan taşıtların motorundan çıkan seslerin frekansının giderek arttığını duyarız. Araç yanımızdan geçip bizden uzaklaşmaya başladığındaysa frekans giderek azalır.
Su dalgaları derin ortamdan sığ ortama, ya da sığ ortamdan derin ortama geçerken, dalga boyları ve hızları değişir. Derin ortamda, hız ve dalga boyu büyük, kırıcılık küçüktür. Sığ ortamda, hız ve dalga boyu küçük, kırıcılık büyüktür.
Yani su derinliği azaldıkça hız azalır, derinlik arttıkça arttıkça hız artar. Tsunami olayının açıklaması da bu şekildedir.
Su Dalgalarının Farklı Ortamdan Geçerken Davranışı
Derinden sığa doğru giderken enerji korunumundan dolayı dalganın yüksekliği (genliği) artar.
Dalga boyu frekans ile ters orantılıdır, dolayısıyla dalga boyu uzadıkça frekans azalır.
Çeşitli ses kaynaklarının çıkardığı seslerden birini diğerinden ayıran özellikler: Sesin şiddeti, sesin frekansı, sesin tınısıdır. Sesin zayıf ya da kuvvetli olmasına şiddet (gürlük) denir. Sesin şiddeti, ses dalgalarının enerjisine ve genliğine bağlıdır. Genlik büyükse ses şiddetli, küçükse ses zayıf duyulur.
Fant üzerinde kırınıma uğrayan ışınların farklı ışık kaynakları gibi davranması sonucunda birbirini yok etmesi veya kuvvetlendirmesi olayına; Girişim, Ekran üzerinde oluşan görüntüye; Girişim deseni denir.
Kara cisim ışımasında da ele aldığımız üzere bir sıcaklığı olan her cisim ışıma yapar. Bu ışımanın sıcaklığın artışıyla iki doğal sonucu vardır: Sıcaklık arttıkça her dalga boyunda yapılan ışıma artar.
Genlik, dalganın taşıdığı enerjinin bir ölçüsüdür. Dalga boyu genliğe bağlı değildir.
Dolayısıyla dalganın genliğinin artması, dalga boyunu arttıracağı gibi, hızında bir etkiye sebep olmayacaktır. Çünkü elektromanyetik bir dalga düşünürsek, boşlukta ışık hızından daha yavaş ya da daha hızlı yayılamayacaktır.
Girişim deneylerinde dalgaların frekansı artırılırsa düğüm çizgilerinin sayısı artar. Bunun sonucu olarak düğüm çizgileri arasında yayılan dalga katarlarının sayısı da çoğalır.
Kırınım ya da difraksiyon, ışık, ses ve radyoelektrik dalgaların karşılaştığı bâzı engelleri dolanarak geçmesi anlamında kullanılan terimdir.
Dalganın periyodu, sadece kaynağa bağlıdır. Frekans (f): Dalga kaynağının bir saniyede ürettiği dalga sayısı olup birimi s–1 (Hz)‟dir. Dalganın frekansı, periyot gibi, yalnızca kaynağa bağlıdır.
Plancks Yasası bize, yayılan herhangi bir yüzeyin ısısı arttıkça, Kızılötesi enerji olarak gittikçe daha fazla enerjinin salınacağını söylemektedir. Nesne sıcaklığı arttıkça, kızılötesi enerji miktarı artar. Daha yoğun (Güç) olmasının yanı sıra, yayılan frekanslar genişler ve en yüksek dalga boyu kısalır.
Türü ne olursa olsun bir dalganın hızı (v) dalga boyu (l) ve frekansa (f) bağlıdır.
Frekans birimi Hertz (Hz)dir. Dalga boyu ise elektromanyetik dalganın tam bir titreşim süresince uzayda kat ettiği yoldur. Dalga boyu frekans arttıkça azalır, taşınan enerji miktarı ise frekans ile doğru orantılıdır; yani frekans arttıkça taşınan enerji artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri