Gün içinde bir kaç kez kavonozları çalkalayıp karıştıralım. 2 hafta içinde Kaynar (Sıcak) Su İle Karışık Turşumuz yenmeye hazır. Arzu ederseniz serin bir yerde kış için uzun süre muhafaza edebilirsiniz..
Malzemeleri 1 kg luk kavanoza aralarına sarımsak ekleyerek dolduruyoruz. Üstüne tuz ve şekerle karıştırdığımız sirkeyi ekliyoruz. Ters çevirip 8 saat bekliyoruz. Sonra düz çevirip karanlık bir yere koyuyoruz yaklaşık 15 günde oluyor bulanma bozulma olmuyor ayrıca kıtır kıtır bir turşu oluyor.
İki, üç hafta iyi bir turşunun olması için yeterli. Bu süre yeter de artar demiyorum çünkü sizin marifetinize ve saklama koşullarınıza göre değişiklik gösterebilir. Turşuyu beklerken onu sık boğaz etmeyin bu arada.
Her kavanoza,1 yemek kaşığı tuz,1 tatlı kaşığı şeker,1 çay kaşığı limontuzu atılıp,1 çay bardağı sirke eklenir. Üzerlerine kaynar su doldurulup kapaklar sıkıca kapatılır ve ters çevrilir. 1 gün boyunca bu şekilde bırakılır.
Daha sonra çevirip sızıp sızmadığını kontrol ettikten sonra ışık görmeyen bir yerde 3. Gün yada en fazla 4 gün bekletin. Daha fazla bekletmenize gerek yok hatta havalar çok sıcak olduğu için 2 ci günde bile yenebilir duruma gelir.Not.
İlgili 42 soru bulundu
Temiz olmayan bir su ile hazırlanan turşuda zararlı bakteriler üreyebileceği gibi gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Bu nedenle turşu hazırlarken kullandığınız suyu içme suyundan ya da kaynatıp soğuttuğunuz sudan kullanın.
Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir. Turşusunu yapacağınız sebzelerin taze ve diri olmasına özen gösterin. Turşu kurarken sofra tuzu değil kaya tuzu tercih edin.
Turşumuzun üzerine doldurdumuz sirkeli suyu bir tencereye boşaltıyoruz. Her lt. İçin 1 silme yemek kaşığı şeker, 2 dolu yemek kaşığı tuz (en irisinden değil), 1 çay kaşığı kadar limon tuzu koyarak hazırladığımız turşu suyunu ocağa alıyoruz.
Eğer turşu suyu içerisinde az derecede ya da çok fazla tuz konduğu vakit, bulanıklık gibi bir durum ortaya çıkar. Bu da zaman içerisinde turşusu suyunun tabakasında beyazlaşma meydana getirir. Oluşan beyaz tabaka ise turşu suyunun lezzetini bozabilir.
Mümkünse kaya tuzu kullanarak, tariflerde belirtilen miktarlara bağlı kalarak turşularınızı kurun. İçerisinde mutlaka limon, defne yaprağı gibi aroma verici malzemeler kullanın. Turşularınızın daha uzun süre dayanmalarını sağlayan iki kilit malzeme ise elma ve nohut. Mümkünse turşu kurarken içine elma ve nohut ekleyin.
Turşu yaparken en önemli konu turşunun suyunu yapmak. Suyun içme suyu olması önemli bir nokta. Altın oran denen su, sirke ve tuz oranı ise 1 litre suya 1 çay bardağı sirke, 2,5 çorba kaşığı deniz veya kaya tuzu şeklinde olmalı.
5 litrelik turşu için; 1 çay bardağı iri kaya tuzu. 1,5 su bardağı üzüm sirkesi. 1 yemek kaşığı limon tuzu.
Turşu Suyu Kaç Kalori ve Turşu Suyu Tekrar Kullanılır mı? Turşu bittikten sonra kalan su, eğer bir bulanıklaşma yoksa tekrar kullanılabilir.
Her turşunun olma süresi farklıdır. Sirke ile kurulan karışık turşular, kornişon ve salatalık turşuları 15 gün içinde olurlar. Şirke ve tuzla kurulan turşular ortalama 21 günde olurlar.
Üzerine birkaç adet limon tuzu ve sebzelerin üzerini geçecek kadar kaynar su ekleyip temiz ve yeni kapak ile sıkıca kapatıp ters çevirerek ertesi güne kadar oda sıcaklığında soğutun. Dilerseniz her bir kavanoz için 1 veya 2 çay kaşığı toz şeker ekleyebilirsiniz. Turşularınız 5-7 gün içerisinde hazır olacaktır.
Turşu yaklaşık olarak 15 gün içerisinde olgunlaşır. 15 gün beklenilmesi turşu için yeterlidir. Turşular ışık almayan serin noktalarda saklanması gerekir.
Kaynar Suyla Acı Biber Turşusu Nasıl Bir Turşudur? Kaynar su ile hazırlayacağınız, dokusu, çıtırlığı tam kıvamında, sapsarı rengi ile asla kararma olmayan ve asla erimeyen, aylarca saklayacağınız, yapımı oldukça pratik, yedikçe yedirten çok lezzetli bir acı biber turşusudur.
Kapağını kapattığımız kavanozları örtü altına ters çeviriyoruz, üzerini kapatıp bir gece bu şekilde bekletiyoruz. Benim turşum ertesi gün açtığımda fotoğraflarda göreceksiniz olmuş gibiydi, bugün bir hafta oldu açtığımda salatalıkların kütür, kütür, biberlerim gayet güzel olmuştu lezzeti de mükemmeldi.
Turşunun sirkesi az olursa ne olur? Zira tuz ya da sirke gerektiğinden çok fazla veya az olursa tuşunun kıvamı ve lezzetini tutturmak mümkün olmaz. Fazla sirke ve tuz içindeki sebzelerin erimesine, yumuşamasına neden olurken, az sirke ve tuz malzemelerin çok sert ve lezzetsiz olmasına neden olur.
Tabloda da göründüğü gibi kapalı kavanozdaki turşular tavsiye edilen tüketim tarihinden sonra bile birkaç ay daha tüketilebilir. Bu ürünleri açmanız durumunda buzdolabında saklarsanız ve tüm sebzeler suyun içinde kalmak şartıyla 3 ay kadar daha tüketebilirsiniz.
Kavanoza malzemeleri yerleştirdikten sonra turşu suyunu eklemeniz gerekir. Turşu suyu için kullandığınız su, kaynayıp soğumuş değil, kaynar haldeki sıcak su olursa daha iyi olur.
Turşunuzu etkilememesi için kavanozunuzu önce 2-3 saat boyunca ters bir şekilde bekletin. Bu adım aralarda kalmış hava kabarcıklarını bir araya toplar. Kavanozu tekrar çevirdiğinizde de hava kapağın tam altında kalır; bunun da bir sakıncası yoktur.
Bir başka püf noktası ise turşu kavanozunun kapağının sıkıca kapatılması. Aksi takdirde oluşan boşluk, hava yapan turşuda yumuşamaya yol açıyor.
Turşu suyunuzun bulanık olmaması için kullanacağınız sebze ve meyveleri güzel bir şekilde yıkamış olmanız gerekmektedir. Kavanozun içerisine atılan nohutlar turşunuzun daha hızlı mayalanmasını sağlayacaktır. Turşu da önemli diğer noktalardan bir tanesi de iri turşuluk tuz kullanmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri