Isınan sütün çoğunluğunda bulunan su buharı kabarcıklarının yukarı çıkmasını bu tabaka engeller. Sayıları ısındıkça artan bu su buharı kabarcıkları tabakayı bir süre sonra itmeyi başarır. Bu da taşmaya yol açar. Süt kaynatırken karıştırarak tabaka oluşumunu engelleyerek taşma önlenebilir.
Tencereye tahta kaşık koymak
Taşma işlemi tencerenin ortasında başlayan büyük fokurdama ile başlar. Siz tahta kaşık koyduğunuzda bu büyük fokurtuyu engelleyecek ve sütün taşmasını önleyeceksiniz.
Kaynama sırasında sütün taşması da kabın içerisindeki gazın artarak yukarı çıkmak istemesi sebebi ile gerçekleşir. Yani kısaca diyebiliriz ki kaynayan sütün taşması sırasında genleşme gerçekleşir. Ancak taşmanın tek nedeni sütün genleşmiş olması değil içerisindeki gazın sıvının yüzeyine çıkmak istemesidir.
su ısınınca hatta kaynayınca taşmaz bunun nedeni ise suyun fokurdadıktan sonra buhar olup uçacağından dolayıdır ...
Kaynatma işleminde ise dakikaya dikkat etmeniz iyi olacaktır. Çünkü çok fazla kaynayan sütün içindeki besin değeri kaynama işlemiyle beraber kaybolacaktır. Ayrıca çok fazla ısınan sütün yanması da sütün tadını değiştirip zararlı hale getirebilir.
İlgili 35 soru bulundu
Yoğurt mayalarken kaynatılan sütün sıcaklığı da uygun olmalı. Çok sıcak süt ile yoğurt mayalanırsa, yoğurt fazla sulu olabiliyor veya mayası tutmayabiliyor.
* Eğer sütün renginde morarma varsa ya da kokusu keskinse muhakkak bozuktur. * Sütün hileli olup olmadığını vatandaşın anlaması oldukça zor. Fakat sütün içine su karıştırıldığında rengi açılır, kokusu ve tadı değişir. Tüm bunlardan üründe hile olup olmadığını, ayırt etmeye çalışabiliriz.
Süt ya da sulu bir yemek, kaynama aşamasına geldiğinde tencere tabanından aldığı enerjiyle yukarı doğru yükselir ve bir süre sonra taşar. Eğer taşmayı önlemek isterseniz tencerenin ağız bölümünü tereyağı ile yağlayabilirsiniz.
Süt kaynayana kadar sürekli karıştırın, Kaynamaya başladıktan sonra 5-10 dakika boyunca kısık ateşte kaynamasını bekleyip altını kapatın. Bu şekilde sütün içerisindeki vitamin ve minerallerin kaybolmasını önlemiş olursunuz.
Sütün yapısında askıda kalmış yağ parçacıkları kaynatılırken ısı etkisiyle yüzeye çıkmaya çalışırlar. Yüzeyde bir araya gelen yağ parçacıkları halk arasında kaymak adını verdiğimiz katmanı oluşturur. Aynı zamanda kaynatma işlemi esnasında ısının etkisiyle buharlaşan su molekülleri bu katmana çarparak geçiş yolu arar.
Süt yağlı bir malzeme olduğu için de çabuk yanabiliyor ve tencerenin dibinin tutulmasına neden olabiliyor. Sütünüzün dibinin tutmaması için ise kalın tabanlı, yanmaz yapışmaz tencereler kullanmanızı öneririz. Bunun dışında sütünüzü dibini sürekli tahta kaşık yardımıyla kazır gibi yaparak kaynatın deriz.
Kaynatma testi için; Bir cezvenin içerisine bir miktar süt koyun ve kaynatın. Kaynama noktasını geçen sütte bazı değişimler varsa, yağ-süt-su birbirinden ayrışıp farklı bir kıvamdaysa, süt bozulmuş demektir. Ve bozulan süt kesinlikle tüketilmemelidir.
Kısık ateşte kaynatılan bozuk süt, dipte çökme ve topaklanma yapar. Bu durumda süt tüketilmemelidir. Sütün kesilmesi uzun süre bekletilmesinden ya da yanlış kaynatılmasından kaynaklanabilir.
Pişirdiğiniz sütü içine herhangi bir bakteri veya toz girmemesi için tencerenin kapağını kapatıp, mümkün olduğunca serin bir ortamda saklayın.. Sütün taşmasını önlemek için üzerine tahta kaşık kapatabilirsiniz. .
Süte su katılması en basit ve en ucuz hırsızlıklardan biridir. Süte su katılarak eldeki ürünün miktarı arttırılmakta ve ürün satışından daha fazla haksız kazanç elde edilmektedir.
Tahta Kaşık Kullanın
önüne geçecek, sütün taşmasını önleyebileceksiniz.
Ambalaj dışı açık olarak tedarik edilen sütlerin çok kaynatılması gerektiği gibi yanlış bir düşünce bulunmaktadır. Sütün belli bir miktar kaynatılması doğru bir harekettir. Ama gereğinden fazla kaynatılması ise sütün içindeki yararlı vitaminleri öldürmektedir.
Yoğurdun kıvamını ve kalitesini ayarlayacak en önemli etken yoğurdun mayasıdır. Yoğurt yapmak için hazırladığınız sütün iyice kaynamış olması ve tamamen soğumadan ilk ısısı düştüğünde kullanılması gerekir. Kaynamış ve soğumuş sütü tekrar yoğurt yapmak için ısıtırsanız sonuç hüsranla bitecektir.
Yoğurt yaparken pastörize süt kullananlar, yoğurdunun kıvamını misler gibi tutturanlarımız elbette ki vardır. Ancak yoğurdun tutması için, sütün faydalarından daha fazla yararlanabilmek adına yoğurt yaparken çiğ süt kullanmanızı öneririz.
Eğer süt taşınız yoksa ve taşmasına engel olmak istiyorsanız süt taşı yerine ne kullanılır diye düşünebilirsiniz. Bunun için sizlere tahta kaşık öneriyoruz. Uzun bir tahta kaşığı, tencerenin üzerine yatay şekilde uzatın. Tahta kaşık köpüklenmeyi ve sütün taşmasını önleyecektir.
Siz tahta kaşık koyduğunuzda bu büyük fokurtuyu engelleyecek ve sütün taşmasını önleyeceksiniz. TENCERENİN İÇİNE CAM KOYARSANIZ: Sütün taşmasını engellemek için bir diğer yol ise tencerenin içerisine cam koymaktır.Tencereye sütü ilave ettikten sonra porselen bir bardak, ısıya dayanıklı cam bardak veya süt taşırmaz.
Pişirdiğiniz sütü içine herhangi bir bakteri veya toz girmemesi için tencerenin kapağını kapatıp, mümkün olduğunca serin bir ortamda saklayın. Sütün taşmasını önlemek için üzerine tahta kaşık kapatabilirsiniz.
Karbonatlar özellikle sıcak yaz aylarında sütlerin herhangi bir ürüne işlenmeden kesilmesini engellemek amacıyla süte katılır. En çok kullanılan şekli sodyum bikarbonat (NaHCO3) olup kabartma tozu olarak bilinmektedir. Halk arasında süte soda katmak olarak tanımlanır.
Yağlı tohumlar süt yağını arttırır. Yem seçmeyi önlemek, öğünle değil açık büfe (ad libitum) yem vermek asidozu önler ve süt yağının düşmesine meydan vermez. Yeme yemek sodası (sodyum bikarbonat) katılması ve serbest ulaşımlı sodyum bikarbonatın barınaklarda bulundurulması süt yağını arttırır.
Sütün bekleme süreci uzadıkça rengi mavi ve kırmızı renge dönüşmeye başlar. Ayrıca sütün üzerinde kendiliğinden köpükler oluşmaya başladıysa, bozulmuş olduğunu gösterir. Sütün kokusu; Süt bozuldukça kokusu da kötüleşmeye ve ekşimeye başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri