Kaynanayı sevememek ne günahtır ne de ayıptır. Sevgi zorla oluşmaz. Ancak insani ilişkilerde seviyeli olmak, saygısızlıkta bulunmamak, hakka riayet etmek zorunludur.
Bununda bir günahı yoktur... (Gelinin, kaynana ve kayın baba'ya bakma zorunluluğu yok... bakmazsa günahı da yok..)
Siz kayınvalide ve kayınbabanızla görüşmeye devam edin ki eşinize de örnek olasınız. Aksi halde her ikiniz de mesul ve günahkar olursunuz. Akraba ile alakayı kesmek büyük günahlardandır.
Gelin, kayınvalidesi ve kayınpederine bakmakla doğrudan yükümlü değildir. Ancak, kayınvalide ve kayınpederin kendilerine bakacak yakınları bulunmazsa ya da bulunduğu halde bakacak durumda değillerse, doğal ihtiyaçlarını karşılamasında kayınvalidesi ve kayınpederine yardımcı olması da gelinin ahlaki görevidir.
Kayınvalide veya kayınpederin gelin üzerindeki haklarından değildir. Buna göre gelinin erkeğin aile büyükleriyle alakası saygı hürmet çerçevesindedir. Evde hizmetçi ve emir eri türünde değildir. Kadının eşinin bakmakla yükümlü olduğu bireylere bakmakta eşine yardımcı olması eşine yardımcı olma görevidir.
İlgili 38 soru bulundu
Ama bu, örften ve günümüzde öyle alışıldığından dolayıdır. Öyleyse kayınpedere ve kayınvalideye baba ve anne demenin dinen bir sakıncası olmadığı söylenebilir.
Amin. Cevap: Eşin annesi damat için mahremdir. Yani damadın kayın validesini, yüz, eller, boyun ve saçların tesettürleri konularında, diğer mahremleri gibi görmesi ve öyle davranması caizdir. (Bölümün numarası 17; Page No. 366) Kayınvalidenin damadını öpmesine ve ona sarılmasına gelince, bu caiz değildir.
Gelinler ve damatlar direkt sorumlu değildir. Çocuklar arasından da erkek çocuk kızdan önce sorumludur. Gelin direkt kendisi fiili olarak bakmak zorunda değildir ( çalışıyordur hastadır vs) ama bu durum kocasının, annesine bakmasını engelleme hakkı olduğu anlamına gelmez.
Dr. Aydın, gelin-kayınvalide arasındaki çekişmelerin belli başlı sebeplerinin ön yargılar, alınganlık, kişilik farklılıkları, gelin ve kaynananın haddini aşması, başkasını yönetme isteği, kıskançlık, ruhsal hastalıklar, bencillik, cahillik gibi konular olduğunu belirtti.
Evlenilmesine hiçbir zaman müsaade edilmeyen kimseler şunlardır: Kanbağı olan akrabalardan torun, evlat, anne, baba, dede, nine, kardeş, teyze, dayı, hala, amca, yeğen. Evlilik yoluyla edinilen (sıhrî) akrabalardan kaynana, kayınbaba, eşlerin başkalarından olan çocukları, evlatların eşleri.
“Bir gelin kendi kocası ve hatta çocuğuna bile bakma zorunluluğu yoktur. Dolayısıyla bir kayınpedere bakma sorumluluğu da yoktur." İşte bu hüküm farziyet noktasından değerlendirilerek verilmiştir. Yani bir gelin kayınvalidesine bakmamakla haram işlemiş olmaz.
Dr. Aydın, gelin-kayınvalide arasındaki çekişmelerin belli başlı sebeplerinin ön yargılar, alınganlık, kişilik farklılıkları, gelin ve kaynananın haddini aşması, başkasını yönetme isteği, kıskançlık, ruhsal hastalıklar, bencillik, cahillik gibi konular olduğunu belirtti.
Eşinizin ailesine bakmak zorunda değilsiniz. Eşinizin bu konuda sizi zorlaması ve beraber yaşamak zorunda bırakması bir kusurdur ve boşanma sebebidir.
Bu konuda İslam alimleri şunları söylemektedirler: “Bir gelin kendi kocası ve hatta çocuğuna bile bakma zorunluluğu yoktur. Dolayısıyla bir kayınvalideye bakma sorumluluğu da yoktur."
Bu bakımdan kayınvalidenin elini öpmek caizdir.
Cevap: Öncelikle; İslam'ın normal, ortalama, başlangıç seviyelerinde bulunan insanlara onların duyguları için bir emri yoktur. Yani İslam, şunu sevin veya bunu sevmeyin gibi emirlerde bulunmaz.
Sorunlar karşısında mümkün olduğunca kibar davranın
Onlarla konuşurken onlara hak ettikleri saygı ve sevgiyi vermelisiniz. Kaba ve agresif davranmak kimseye fayda etmez. Eşinizi gerçekten seviyorsanız, ebeveynlerini de sevmek için çabalayın en azından onları anlamaya ve tanımaya çalışın.
Böyle başlanan evlilikte daha sonradan verilen sözün tutulmaması ya da geline hiç sorulmadan bu şekilde düşünerek kayınvalide ile aynı evde yaşanıyor olması boşanma nedeni olur mu? Yargıtay der ki; evet bu bir boşanma nedenidir!
Gelin ve kaynana çatışmalarının ana sebeplerini sıralayan uzmanlar bunların; öz yargılar, alınganlık, kişilik farklılıkları, gelin ve kaynananın karşılık hadlerini aşması, karşılıklı olan özel hayata müdahale, ruhsal hastalıklar, kıskançlık, bencillik ve başında aslında cahilliğin olduğu belirtildi.
Kadın, İslam hukuku açısından kocasının anne babasına bakmak zorunda değildir; onun böyle bir yükümlülüğü yoktur.
el Cevab: Anne babaya hizmet bütün evlatların dini sorumluluğudur. Erkek evlat veli niteliği olduğundan anne baba yaşlanınca onlara bakmak ve gözetmekle fıkhi açıdan mükellef olur. Kız evlat evlendiğinde bu yükümlülüğü gücü yettiği kadar olur.
Kadının mahremleri ise şunlardır:
Baba, kayın baba, erkek kardeş, erkek sütkardeş, erkek evlat, üvey erkek evlat, erkek ve kız kardeşinin erkek çocukları (yeğenler), amca, dayı, kızının kocası (damat). Nikâh devam ettiği sürece kocasının amca ve dayıları.
Türk hukukunda sıhriyet hısımlığına “kayın hısımlığı” veya “dünür hısımlığı” denilmekte olup kayın hısımlığı meydana getirmiş olan evlilik sona ermiş olsa bile eşlerden biriyle diğerinin üst soyu veya alt soyu arasında evlenme yasaktır (Türk Medenî Kanunu, md. 129).
Dede ve ninenin sadece çocukları. Buna göre kişinin kendi annesi, ninesi, kızı, kız torunları, kız yeğenleri veya onların kızları, teyze ve halasıyla evlenmesi yasaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri