Kas ve eklem ağrılarını en hızlı şekilde atlatmak için kayısı çekirdeği tüketimi önerilir. Özellikle de spor sonrasında oluşan eklem ağrıları için kayısı çekirdeği yağıyla masaj yapmanız iyi olacaktır. Kan dolaşımını dengeleyen kayısı çekirdeği sayesinde vücudunuzdaki ağrılardan kurtulabilirsiniz.
Kayısı çekirdeği olarak adlandırılan ve yukarıda da söylediğimiz gibi kayısının içinden çıkan çekirdeğin sert kabuğunun kırılmasıyla ortaya çıkan, badem benzeri madde, doğrudan tüketilebiliyor ya da kayısı çekirdeğinin yağı hazırlanarak bu yağ kullanılabiliyor.
Doğal nemlendirici olarak kullanılan bu yağ, yaşlanma karşıtı olarak da karşımıza çıkıyor. - Sivilcelerin yok olmasına fayda sağlar. Kayısı çekirdeği, sivilce tedavilerinde kullanılır. - Kayısı çekirdeğinin önemli özelliklerinden birisi de ağrı kesici özelliğinin bulunmasıdır.
Acı kayısı çekirdeği küçük yapıda bir bademe benzediği için genel olarak çiğnenerek tüketilmektedir. Genellikle çiğnenerek tüketilen acı kayısı çekirdeği yutmak tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
Kayısı çekirdeği yağı, kuru kayısının üretiminin bir yan ürünü olarak ortaya çıkar. Kayısı meyvesinden ayrılan çekirdeklerin soğuk preslenme yöntemi yapılarak elde ediliyor. Bu yöntem sayesinde damıtılan yağ, çok hafif ve kokusuz denebilecek kadar saf bir yapıya sahiptir.
İlgili 36 soru bulundu
Kayısı çekirdeği yağı taşıyıcı bir bitkisel yağ türüdür. Sahip olduğu bileşenler ile direkt olarak yüze sürebilirsiniz. Cildi dış etkenlere karşı korumaya yardımcı olan bariyerlere destek verdiği için kullanımında faydayı kısa süre içinde görebilirsiniz.
Kayısı çekirdeği unu , yağsız kayısı çekirdeği içini öğütülerek un haline getirilmesiyle elde edilmektedir. Katkı veya koruyucu içerik kesinlikle bulunmamaktadır. Gluten içermediği için güvenle kullanabilirsiniz.
Kayısılarınızın üzerine elinizle bastırdığınızda çok hafif suyu çıkar duruma geldiyse elinizle sap kısmına bastırarak çekirdeğinin dışarıya çıkmasını sağlayın. Eğer çok yumuşacık bir haldeyken çekirdeğini çıkarmaya çalışırsanız içerisinde etli kısmı dışarıya çıkar ve kayısılarınız dilediğiniz şekilde kurumaz.
Çekirdekleri süzgece alıp yıkayın, fazla suyu gittikten sonra bir tavaya alın ve tuzunu ekleyin. (Kirlendiğinde üzülmeyeceğiniz bir tava seçin😄 çünkü temizlemesi biraz zahmetli) Kısık ateşte sürekli karıştırarak kavurun, kavrulurken ses çıkarıyor, patlamaz merak etmeyin.
Kayısı Çekirdeği 1 kg Fiyatı 175,16 TL.
Kayısı çekirdeği; tatlı çekirdekler kırılarak içleri alınır. Çerez olarak veya kömbeye, tatlıya, çorbaya konularak yenilir. Acı kayısı çekirdekleri ise kaynatma yoluyla tatlandırılır.
Kayısı çekirdeği az miktarda da olsa siyanür içermektedir. Bu nedenle gün içerisinde bu meyvenin çekirdeğini tüketmek zehirlenmelere yol açabilir. Beslenme uzmanlarına göre günde en fazla 10 - 15 tane çekirdek yenmeli. Kayısı yağı böyle bir risk içermediği gibi çok daha sağlıklı olduğu için tavsiye edilmektedir.
Kayısı çekirdeği kabuğu kurutulduğu takdirde yanma özelliği olduğundan enerji üretiminde, ekmek fabrikalarında, tavuk kümesleri ve besi çiftliklerinde, kurutma sanayiinde, üretim yapan fabrikalarda, çerez üretiminde aktif olarak ısıtma ve yakma işlemleri için kullanılmaktadır.
Çürük olmayan, çok yumuşak veya sert olmayan kayısıları seçin, iyice yıkayıp kurulayın. Ardından doğrudan güneş ışığı alan bir alana temiz bir bez serin. Kayısıları çekirdekli ve bütün bir halde bu bezin üzerine dizin ve 3-4 gün boyunca bekletin.
Bu değişik oranlardaki denememiz neticesinde acı kayısı çekirdeğinin özellikle kanser hücreleri üzerine olumlu etkileri olduğunu, kanser hücrelerini öldürdüğünü, diğer taraftan da sağlıklı hücrelerin yenilenmesini sağladığını gördük.
Teflon tavamıza yağımızı koyalım ardından çekirdeğimizi ve tuzu da ekledim ,hafif kavuralım ,soğuyunca tüketelim, o kadar güzel bir tadı var ki yemeye doyamayacaksınız. 4.9 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
Ortadaki çukuru bıçakla kesemeyeceğiniz için kayısıyı ikiye bölmek için elinizi kullanmanız gerekiyor. Kayısının ortasındaki çekirdeği çıkarın. Kayısı çekirdeğini açmak için bir fındıkkıran kullanın. Kayısı çekirdeğini fındıkkıranın ucuna yerleştirin ve kırarak açmak için tutamakları sıkın.
Kayısı Kavurması (Malatya Yöresine Ait)
Genel olarak bakıldığında, kayısı çekirdeğinin çimlenme süresi en erken 3 gün sürmektedir. Bazı durumlarda bu bir ayı da bulabilir.
Kayısıların kurutulması adına en sık kullanılan yöntem; güneşte ipe dizerek kurutmaktır. Kayısı kurutmak adına ilk önce kayısıların çekirdeklerini çıkarmak önemlidir. Bol su ile yıkanan kayısıların ortalarından küçük bir delik açılmalıdır. Bu delikler içerisinde ip geçirip, güneş alan yere asmak gereklidir.
Kayısının acı çekirdeği zehirleyebilir
Özellikle bazı kayısı türlerinin acı çekirdeğinden 5-25 adet tüketilmesi bile zehirlenmeye neden olur.
Toprak kendisiyle buluşan tohumu aslına döndürüyor olsa gerek. Zira yediğimiz tatlı kayısı ve çekirdeğinin aslı, ekşi bir meyve acı bir çekirdekten ibaret. Acı kayısı çekirdeği, aşılanmamış kayısı ağacından (Hüdayi*) elde edilir. Bu şekildeyken aynı zamanda meyve de mayhoş bir tattadır.
Kayısı çekirdeği besinini gıda markalarının taze ve doğal üretimleri ile birlikte satın almanız mümkündür.
Amigdalin Nedir? Amigdalin, kayısı çekirdeğinde doğal olarak bulunan bir maddedir. Ayrıca elma, kiraz, erik ve şeftali çekirdekleri de amigdalin içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri