Tevellüt kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup, "v-l-t" kökünden türetilmiştir. "Vücud" kelimesiyle aynı kökten gelir ve "doğma, varlık kazanma" anlamına gelir. Türkçe'deki kullanımıyla tevellüt, bir varlığın doğuşunu veya doğma anını ifade eder.
Sözlükte “doğurmak” anlamındaki vilâd (vilâdet) kökünden türeyen tevellüd “doğmak, ortaya çıkmak, meydana gelmek” demektir.
Tevellüt kaç bir soru cümlesi olarak öne çıkar. Daha çok bir kişinin kaç yaşında olduğunu ya da ne zaman doğduğunu öne çıkaran bir sorudur. Diğer bir ifadeyle kaç yaşındasın ya da ne zaman doğdun gibi sorulara karşılık olarak gelen bir sözcük grubudur.
biraz eskimişlerin, eskimişliklerini şakaya vurmak için kullandıkları doğum yılı karşılığı sözcük, genellikle binüçyüzlü yıllarla ifade edilmesi adet olmuştur ki böylece karşıdakinin kafası karışsın, hesaplayamasın ve yaş durumunu anlayamasın... aslen doğum, doğma manasındadır.
Tevellüd kaç demek bir kişinin ne zaman doğduğunu sormak anlamındadır. Tevellüd kaç denen insana ne zaman doğduğu sorulmaktadır. Ne zaman doğdun yerine kişilere tevellüd kaç denmesi mümkündür.
İlgili 25 soru bulundu
1. Dünyâya gelen, doğan, doğmuş. 2. –den doğmuş, ileri gelmiş, hâsıl olmuş: Bir gümrük meselesinden mütevellit müsâdemeler birer müstesnâ imiş (Cenap Şahâbeddin).
tabiatı dolayısıyla veya doğası böyle anlamında kullanılır. esprili çok hoş bir tamlamadır.
OSMANLICA TEVELLÜD (DOĞUM) VUKUAT İLMUHABERİ...
Teeyyüt TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Doğru çıkma, gerçeklenme.
Kubbealtı Lugatı (ﻛﺒﻴﺴﻪ) sıf. (Ar. kebіs “doldurulmuş”tan kebіse) Dilimizde Sene-i kebîse (artık yıl) söyleyişinde geçer.
Tevellüt kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup, "v-l-t" kökünden türetilmiştir. "Vücud" kelimesiyle aynı kökten gelir ve "doğma, varlık kazanma" anlamına gelir. Türkçe'deki kullanımıyla tevellüt, bir varlığın doğuşunu veya doğma anını ifade eder.
- Kuruntuya düşme, - Evhamlanmak, - Gereksiz yere çok korkmak, - Zannetmek, korkuya düşmek.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit temel olarak zamazingo kelimesi, 'Zımbırtı' sözcüğü üzerinden ifade edilmektedir. Yani zımbırtı kelimesi ile beraber bazı eşyalar, araç ve gereçler ifade edilir.
Kelâm terminolojisinde fiilin sebebe bağlı olarak doğurduğu sonuçlara “ef'âl-i müvellede” (mütevellidât) adı verilir.
Sözlükte “bir işi başkasına havale etmek” anlamındaki tefvîz fıkıhta daha çok nikâh ve talâkla vezirlik konularında kişinin kendine ait hukukî bir yetkiyi başkasının kullanmasına izin vermesini ifade eder.
“Zulmetmek” anlamındaki cevr kökünden türeyen tecvîr ise “zulme nisbet etmek” demektir (Lisânü'l-ʿArab, “ʿadl”, “cvr” md.leri). Literatürde adl ve zulüm yerine hikmet ve sefeh kelimeleri de kullanılır.
Tevehhüm, evhamın tahakkümüyle ve insanın gafletiyle meydana gelen vehmî zanlardır. İnsanın tahayyül mertebesinde vuku bulan bir hâldir. Tevehhüm esasında tahayyülî safsataları vehmî bir zarar zannederek kalben mutazarrır olmaktır. ”Hükümsüz bir tahayyülü hakikat tevehhüm”1 etmektir.
TAZARRU'-NÂME (GÜVÂHÎ)
Güvâhî'nin Tazarruՙ-nâme'sinin Türk edebiyatında tazarru (yakarış) konulu, manzum kaleme alınmış bilinen tek eser olduğu belirtilir (Gültekin 2012: 1337).
Teşeddüt ve te'annüt
mastarıdır ve “Birisini zoruluğa/sıkıntıya düşürmeye ça- lışmak, sıkıntı vermek, inat etmek, kibirlenmek” gibi anlamla- ra gelmektedir14.
Tevcihat, tayin ve atama anlamında kullanılır.
(ﺗﺸﻮّﺵ) i. (Ar. şevāş “kargaşa”dan teşevvuş) Karma karışık olma, karışma, karışıklık: “Teşevvüş-i zihnî: Zihin karışıklığı.”
Tînet - طینت
(نَ) [ ع . طینة ] (اِ.) 1 - سرشت ، خمیره . 2 - خو، عادت . çaluş(izah: çaşul.
Farazi kelimesi gerçeği yansıtmayan sadece bir fikirden öteye gitmeyen durumlar için kullanılmaktadır. Yani herhangi bir gerçek duruma dayanmayan ve kanıtı olmayan durumlar söz konusu olduğu zaman farazi kelimesi kullanılır.
Kelime Anlamı: Müphem kelimesi, anlaşılması zor, belirsiz veya açık olmayan bir şeyi ifade eder. Genellikle net olmayan veya anlamı belirsiz olan bir konuyu tanımlamak için kullanılır. Kökeni: "Müphem" kelimesi Arapça kökenlidir.
Spesifik sözcüğü; özellikli, sadece bir çeşide, bireye, olaya has olan ve o çeşidin kendine has yanlarını oluşturan veya özel, özgül, ayrıt edici manalarını taşımaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri