Kayısı ağaçlarında meyve yükü arttıkça, su ihtiyacı da o denli artacaktır. Hasattan 10 gün önce mutlaka sulama yapılmalıdır. Kayısıda fazla su verildiğinde gövdeden ve dallardan zamk çıkarır. Yapraklar küçülür ve sararır.
Kayısı ağaçları hasattan 7-10 gün önce mutlaka sulanmalıdır. Ağır killi topraklarda ağaçlara fazla su verildiğinde ağaçlar zamk çıkarır, yapraklar küçülür, sararır ve ağaç bir süre sonra kurur.
Kayısı ağaçları genel olarak sudan hoşlanmazlar. Ancak meyvelerin irileştiği ve olgunlaştığı yaz devresinde sulanması gerekmektedir. Su tutan ve derin topraklara dikilmiş kayısı ağaçları zamk çıkartmakta ve çok miktarda çiçek ve meyve dökümü yapmaktadır.
Yetişkin bir kayısı ağacının yıllık su tüketiminin 900 mm civarında olduğu belirlenmiştir (27).
İklim koşulları, rakım ve ağaçtaki meyve yüküne bağlı olarak değiş- mekle beraber genel olarak kayısı ağaçlarında yılda 5-10 kez sulama ya- pılmaktadır. Sulamalara, sıcak ve kurak bölgelerde Mayıs sonu-Haziran ayı başında başlanır, Eylül sonu-Ekim başına kadar 15-20 gün aralıklarla de- vam edilir.
İlgili 44 soru bulundu
Meyve ağaçları, Yaz Aylarında toprakta su azalınca sulamaya başlanır. Bu da İstanbul ve çevresi için Haziran sonlarından Ağustos sonlarına kadar devam eder.
Ağacın suya ihtiyacı varsa her gün azar azar vermek yerine bir kerede bol miktarda su verin. Suyun, kök topunun sadece üst katmanına değil tamamına nüfuz etmesi önemlidir. Hava şartlarına göre ağaçlara en sık haftada bir su verin.
Kayısı ağacı ,diğer meyve türlerine göre genellikle çok fazla su istemez.
Çiçeklenme döneminde (normalde bahar aylarında) sulama uygulamaları çok önemlidir. Çiçeklenme dönemi süresince meydana gelen herhangi bir su stresi, üretimde ciddi bir düşüşe neden olur. Sulama, salma sulama veya yağmurlama sulama yöntemleri ile yapılabilir.
Bitkinin suya ihtiyacı olduğu nasıl anlaşılır? Toprağın kuru olduğu anlaşıldığı anda su verilmelidir. Toprağın ne kadar kuru olduğu elle kontrol edilebilir. Toprak kuru ve yapraklar soluyorsa bitkinin suya ihtiyacı olabilir.
Meyve ağaçları eğer yağış yeterli değilse, ilkbaharda çiçeğe durduktan sonra sulanmaya başlanır.Yaz ve sonbaharda devam edilir.Yazın yetişkin ağaçlar her 15 günde, yeni fidanlar haftada bir sulanmalıdır. İlk ve sonbaharda daha seyrek verilebilir. Bu mevsimlerde çok fazla yağış oluyorsa sulama yapılmaz.
Soğuk bir iklimde yaşıyorsanız, ağaçların sulanması için en uygun zaman geç kış ile erken ilkbahar arasındadır. Ağaçlarınızı nemlendirin, ancak sıcaklıklar yeni büyümeyi sağlayacak kadar ısınmadan önce. Toprak bölgenizde donmazsa, günler daha ılıklaşmaya başlar başlamaz ağaçlarınızı sulamaya başlayın.
Kayısı ağacı sahil bandında susuzluğa dayanamaz mutlaka sulanması gerekmektedir. Rakım yükseldiği zaman iklim ve hava koşullarına bağlı olarak sulama gerekmeyebiliyor. Doğal olarak toprakta biriken suyu bünyesinde kullanıyor. Kayısı ağacının su ihtiyacı ağacın yaşının 20-25 katı kadardır.
Kayısı bol güneş isteyen bir bitkidir. Tınlı, nemini tutabilen yapıdaki organik içeriği olan yüksek toprakların tercih edilmesi gerekir. Organik içeriği ne kadar yüksek ise toprak o kadar verimli olacaktır.
Suda Çözünür Kuru Madde Miktarı (SÇKM) % 14,62'dir. Ortalama meyve ağırlığı 27,5 g ve ağaç başına ortalama verim 41 kg'dır.
Bu nedenle; meyve ağaçlarının sağlıklı gelişmesini istiyorsanız düzenli aralıklarla sulama yapın. Sulama bulunduğunuz yerin sıcaklık derecesine göre iki günde bir, üç günde bir yapın.
Kayısı Ağacı Kaç Yıl Yaşar? Kayısı ağacı kısa bir ömre sahip olan bir ağaçtır. Ömür uzunluğu 30 ila 35 arasında değişmektedir. Bu yaşı geçen ağaçlar verimliliklerini kaybederler ve kesilmeleri oldukça akıllıca bir tercih olmaktadır.
30 Kasım / Ağaçlardan Suyun Çekilmesi, Ülker Fırtınası
Yapacağımız toprak tahlili sonuçlarına göre Azotlu gübrelerin 2/3 lük kısmı ağaçların taç iz düşümlerine verilir. Topraklarımız kireçli ise Amonyum Sülfat gübresi tercih edilmelidir.
Kayısı iç kurdu'nun kimyasal mücadelesinde, çiçekler kavuzdan çıktıktan 7-10 gün sonra mücadele yapılmalıdır. Zararlıya karşı ilaçlamada amaç, ergin çıkışı süresince ağaçları ilaçlı bulundurarak, erginleri çiftleşip yumurtalarını bırakmadan önce yok etmektir.
O yüzden havalar serinlediğinde Eylül ayında başlanıp Nisan ayına kadar kullanılabilir. Yine Taban gübreleri diye tabir edilen18-46-0,20-20-20, 15-15-15-15 gibi gübreler en iyi bitki tarafından alınmaya başladığı dönem meyve ağaçlarında Ağustos-Eylül aylarıdır.
Yaprak Delen (çil) Hastalığı için 1.ilaçlama sonbaharda yaprak dökümünden sonra yapılır. 2. ilaçlama ilkbaharda pembe tomurcuk döneminde % 1 lik bordo bulamacı veya % 50 Bakırlı Fungusitlerden biri 100 lt. Suya 400 gr. konularak ağacın her tarafı ıslatılacak şekilde ilaçlanmalıdır.
Yeni dikilen ağaçlar kışın sulanır mı? Eğer karlı bir sezon olan bir yerde yaşıyorsanız Genellikle, kışın yeni dikilmiş sulamaya gerek yoktur. Bunun yerine, ağacınızın kıştan hemen önce yeterli suya sahip olmasını sağlamaktır – genellikle Ekim sonu veya Kasım ayı başlarında .
Soğuklama ihtiyacı karşılanmayan kayısı ve benzeri ağaçların çiçek tomurcukları aşırı dökülür ve yaprak tomurcuklarında düzensiz uyanmalar görülür. Döllenmenin yetersiz olduğu küçük meyveler dökülür ve dökülmeleri de normaldir.
Aşırı sulama ise bitki köklerinin zarar görmesine, bu sebeple bitkilerin su ve besin alamamasına, çiçeklerin küflenmesine, yaprakların dökülmesine sebep olabilir. Bitki köklerinin zarar görmesi, bitkinin ölümüne neden olabilir1.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri