Temmuz'un sevilen meyvelerinden kayısı, iştah açıcı özelliğiyle demir bakımından oldukça zengindir.
Hasat tarihi 20 Haziran-9 Temmuz arasındadır. Meyve şekli üçgenimsidir. Meyve kabuğu rengi kısmen kırmızı, meyve et rengi açık turuncudur ve serttir.
Kayısı meyvesi bir yaz meyvesi olduğu için, Haziran ayından itibaren marketlerde satışa sunuluyor. Taze olarak kayısı satın almak isteyenler yaz aylarında marketlere giderek taze kayısı ürünlerine ulaşabiliyor. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında kayısı marketlerde yerini alıyor.
Lezzetli tadı, hoş aroması ve birbirinden faydalı içeriğiyle kayısı, her mevsim tüketilebilir. Mevsiminde tazesini tercih edin ama kışın kurusundan da vazgeçmeyin.
Sarı meyveler grubunda yer alan kayısı, lif içeriği oldukça yüksek olan sağlıklı bir yaz meyvesidir.
İlgili 15 soru bulundu
Yaz Meyve ve Sebzeleri Neler? Meyveler: Karpuz, kavun, şeftali, kayısı, vişne, kiraz, üzüm, incir, nektarin, mor erik, karadut, böğürtlen, yeşil erik, çilek.
Mürver, kivi, elma, armut ve ayva gibi sonbaharda yetişen meyveler hakkında seni kısaca bilgilendireceğiz. Diğer sonbahar meyveleri arasında incir, nar, frambuaz, böğürtlen, mürdüm eriği, muşmula, kuşburnu, Trabzon hurması, yeşil limon, guava ve üzüm bulunuyor.
Kayısıların olgunlaşması ile birlikte Temmuz ayının ilk haftasında başlayan hasat nedeniyle kayısı bahçelerinde hareketlilik şu sıralar üst seviyede.
Malatya'da üretilen kayısı çeşitlerinin başında Hacıhaliloğlu çeşidi gelir. Malatya'da üretilen kayısının % 90'ına yakını bu çeşitten yapılmaktadır.
Dünya kuru kayısı üretiminde birinci sırada yer alan Türkiye kayısı gen kaynakları bakımından büyük bir potansiyele sahiptir.
Kayısı, yaz mevsimi meyvesidir.
Meyveleri Malatya şartlarında Temmuz ayının birinci haftası olgunlaşmaya başlar. Çeşidin soğuklama ihtiyacı 950-1229 saattir. Yalova'nın sofralık kayısı çeşididir. Dik-yayvan şekilli ağaçları kuvvetli gelişir.
Malatya'da üretilen kayısı çeşitlerinin başında Hacıhaliloğlu çeşidi gelir. Malatya'da üretilen kayısının %90'ına yakını bu çeşitten yapılmaktadır.
“Kayısı silkelemesi yaklaşık 15-20 gün sürüyor”
Kayısı hasadıyla ilgili bilgi veren Şahnahan ilçesinde çiftçilik yapan Bilal Akbulut, “Kayısı hasadı Temmuz ayının 5'i ile 10'nu arasında başlıyor. Silkelemesi yaklaşık 15-20 gün sürüyor.
Mihralibey kayısı çeşidinin hasadına 15 Eylül tarihinden sonra başlanıyor.
Zerdali, Orta Anadolu'nun bazı yörelerinde kayısı meyvesinin tüm çeşitlerinin ismi olarak kullanılır.
Hasanbey kayısı fidanı, Malatya'nın en önemli sofralık kayısı çeşididir. Ağaçları yayvandır ve kuvvetli olarak gelişir. Meyve eti sert dokulu ve tatlıdır.
Bölge ekonomisinde önemli paya sahip kayısıya Malatya'da “Mişmiş” derler.
İklim İsteği. Kışları nispeten soğuk, yazları sıcak olan bölgelerde yetişen kayısı, meyvelerinin istenen kalitede olması için hava nispi neminin uygun düzeyde olması gerekir. Hava neminin çok düşük olması durumunda fazla meyve dökümü meydana gelmektedir.
Kuru kayısı ihracatının yüzde 85'ini karşılayan Malatya'da, 15 Haziran'da başlayan hasat dönemi, temmuz ayı sonunda sona eriyor.
Kayısı kısmen soğuk bölgelerde yetiştirilen bir bitki olması nedeniyle, budamanın soğuklar geçtikten sonra, kış sonu veya ilkbahar başlarında yapılması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri