Kayısıyı güzelce yıkayın. İstediğiniz gibi doğrayın. Cam kavanozlara doldurun. Arasıra kavanozu yere hafif hafif vurun ki kayısılar yerleşsin.
Bir bıçak kayısılarla kavanozun camı arasına birkaç kere batırılıp havası giderilir. Kavanozun ağzı güzelce kurulanıp kapağı sıkıca kapatılır. Büyük bir tencere su doldurulup kavanozun kapağı alt tarafta olacak biçimde konularak yirmi dakika kaynatılır.
Şekersiz Gün Kurusu Kayısı Kompostosu Tarifi Nasıl Yapılır? Kayısıları iki ya da dörde bölünüz. (tozlu ise su altında yıkayabilirsiniz) Dilimlediğiniz kayısıları derin bir tencereye alıp üzerine suyu ekleyiniz. Kaynadıktan 15 dk sonra ocaktan alınız. Soğuk servis ediniz.
İlgili 31 soru bulundu
Kayısıları plastik bir torbaya veya kaba koyun. Zaten olgun bir meyveniz varsa oda sıcaklığında saklamak bozulma sürecini hızlandırabilir. Kayısıları soğutun. Meyveyi mümkün olduğu kadar uzun süre korumak için, kayısıların bulunduğu poşeti veya kabı buzdolabına koyun.
Tencerenizin ağzını kapatıp akşama kadar (10-12 saat)kayısıları şeker içinde bekletin. 12 saat içinde kayısılar şeker içinde sulandı özlerini kokularını şekere verdi.
Her kavanoz için 1 er çay bardağı tozşeker dökün ve kaynayan sıcak su ile kavanozları doldurun, kapakları sıkıca kapatın. Bir örtü üzerine ters çevirin başka bir örtü ile kapatın bir gece bu şekilde bekletin ertesi gün kapakları kontrol edin ve serin güneş görmeyen bir yerde muafaza edin.
Kavanoza içerik konulduktan sonra kapak sıkıca kapatılarak ters çevriliyor. Bu ters çevirme işlemi önemli zira kavanozun kapağının sızdırmaması gerekiyor.
Kavanozları asla yarım doldurmayın. Aksi halde kavanozda kalan hava, bakterilerin üremesine ve küf oluşmasına neden olacağından konserve kısa sürede bozulur.
Kuru Kayısı için ideal saklama koşulları tüm kuru meyvelerde olduğu gibi kuru, karanlık ve serin ortamlardır. Bu nedenle kuru kayısıyı saklamak için buzdolabını tercih etmek doğru olacaktır. Ağzı kapalı ve hava almayan bir kaba bırakılan kuru kayısılar buzdolabında güvenle muhafaza edilebilir.
Kayısılarınızı ortadan ikiye bölün ve bir fırın tepsisinin üzerine aktarın. 70 derecede ısıtılmış fırına verin ve bu şekilde ara ara çevirerek ortalama 6-7 saat boyunca fırında tutun. Kayısılarınız yavaş yavaş suyunu kaybedip kuruyacaktır. Fırınınızın performansına göre süresi biraz daha uzayabilir.
Kayısı güneşin altında bekletildiğinde suyu emilir ve rengi koyulaşmaya başlar. Bu sayede 'gün kurusu kayısı' adı verilen kayısılar elde edilir. Kayısıları güneşte kurutmak için öncelikle çürük olanları ayıklayın. Kurutma yöntemi için çok sert ve çok yumuşak olmayan kayısıları tercih edin.
Kayısıların kurutulması adına en sık kullanılan yöntem; güneşte ipe dizerek kurutmaktır. Kayısı kurutmak adına ilk önce kayısıların çekirdeklerini çıkarmak önemlidir. Bol su ile yıkanan kayısıların ortalarından küçük bir delik açılmalıdır. Bu delikler içerisinde ip geçirip, güneş alan yere asmak gereklidir.
Tencereye bir parmak falan kalacak şekilde su koyup kaynamaya bıraktım. 20 dakika kayısılar iyice yumuşayana kadar kaynattım. Sonra kayısıları bir süzgecin üstüne çıkarıp blendırle püre yaptım tekrar hala kaynamakta olan suyunu içine koyup tekrar biraz kaynattım. Biraz koyuca bir kayısı suyu oldu.
Ev yapımı kayısı suyu için öncelikle kayısıları ortadan keselim ve çekirdeklerini çıkartalım. Ardından kayısıları ocağa aldığımız tencereye alalım, üzerine şeker ve suyu alarak karıştıralım. Tencerenin kapağını kapatalım ve 40-45 dakika kadar kaynatalım.
Aslında şeker de öyle azaltıp çoğaltmak tamamen elimizde. İsterseniz su ilavesi yapmadan şişelere doldurup dondurucuya atıp kışın su ilavesi yaparak gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Deneyecek herkese şimdiden afiyet olsun.
KAYISI REÇELİ
Büyük sert dokulu, kokulu ve tam olmamış kayısılardan iyi reçel yapılır.
Özellikle kuru kayısı fazla yenirse bir takım yan etkiler doğabilir. Kuru kayısı bağırsaklar üzerinde çok etilidir ve kabızlık gibi sorunlarda çok olumlu etkiler sağlar. Ancak aşırı tüketimi de ishal gibi sorunlar yaşanmasına sebep olabilmektedir.
1 kilogram kayısı ile reçel yapmak için 3 su bardağı toz şeker kullanabilirsiniz.
Lakin meyvenin tatlı olup olmaması ve damak tadına göre daha az veya çok kullanılması mümkündür. 1 kilo kayısı reçeline kaç bardak şeker konur? Bir kilo meyveye yarım kilo şeker kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri