Kayısılarınızı ortadan ikiye bölün ve bir fırın tepsisinin üzerine aktarın. 70 derecede ısıtılmış fırına verin ve bu şekilde ara ara çevirerek ortalama 6-7 saat boyunca fırında tutun. Kayısılarınız yavaş yavaş suyunu kaybedip kuruyacaktır. Fırınınızın performansına göre süresi biraz daha uzayabilir.
Kayısıları ortadan ikiye bölün ve çekirdeklerini çıkartın. Fırın tepsisine yağlı kağıt serdikten sonra kayısıları tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 70 dereceli fırına verin. Ara sıra kayısıları çevirerek yaklaşık 6-7 saat kadar bekletin.
Bunlardan birisi güneşte yeterince bekletip kayısıların kurumasını sağlamak. Diğeri ise fırında kurutma sistemi. Böylece kayısılar çok daha kısa sürede ve kolay şekilde kuruyabiliyor. Kayısıları temizledikten sonra dilerseniz fırında veya güneşte kurutabilirsiniz.
- Kurutma metodu adına çok yumuşak ve çok sert olmayan kayısıların tercih edilmesi önemlidir. - Kayısılar, güneş gören ve temiz bez serilen bir yerde konulmalıdır. - Kayısıların çekirdekleri alınmadan bezin üzerine dizilmeli ve 3 gün civarı beklenmelidir.
İlgili 28 soru bulundu
Güzelce dizdiğiniz kayısıları 4 gün güneş olan bir yerde koyun. Daha sonra kayısıların üzerine elinizle bastırın eğer az suyu akar durumdaysa kayısıların içinde bulunan çekirdekleri biraz bastırarak çıkarın. Çekirdeklerini çıkardığınız kayısıları rengi dönüp kuruyana kadar yaklaşık 5- 10 gün bekletin.
Peki evde kayısı nasıl kurutulur? Tamamen doğal yollarla evde kayısı kurutmanın iki yöntemi bulunmaktadır: güneşte kurutma yöntemi ve fırında kurutma yöntemi. Güneşte kayısı kurutma yöntemi kayısının suyunun güneşin altında buharlaşmasına ve sonuçta kayısın kurumasına dayanan oldukça basit bir yöntemdir.
Kayısılarınızı ortadan ikiye bölün ve bir fırın tepsisinin üzerine aktarın. 70 derecede ısıtılmış fırına verin ve bu şekilde ara ara çevirerek ortalama 6-7 saat boyunca fırında tutun. Kayısılarınız yavaş yavaş suyunu kaybedip kuruyacaktır. Fırınınızın performansına göre süresi biraz daha uzayabilir.
Organik yöntemler ile kurutulan gün kurusu güneşte hiçbir katkı maddesi kullanılmadan kurutulmaktadır. Kuru kayısı yapımı için; dalından özenle toplanan kayısılar güzelce yıkanır. Düz bir zemine serilen temiz çarşaf, bez ya da kağıt üzerine yan yana serilen kayısılar kurumaya bırakılır.
Meyve kurutma işlemini açık havada tamamladıysanız havanın nemli olma ihtimalinden dolayı meyvelerinizi küflenme riski bekliyor olabilir. Bu nedenle açık havada kurutulan meyvelerin son olarak düşük ısıya ayarlanan fırında ısıtılması ve saklama aşamasına öyle geçirilmesi gerekir.
Tencereye 3 litre su koyularak ocağın altı açılır. Yıkanan ve çekirdekleri çıkarılan kayısılar tencereye ilave edilir. Kayısılar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 20 dakika pişirilir. Ocağın altı kapatılır, 1. 5 su bardağı şeker koyularak karıştırılır.
Taze kayısılar “islim odası” denilen kapalı odalarda elementer kükürdün yakılmasıyla oluşan kükürt dioksit (SO2) gazı atmosferinde tutularak kükürtlenmektedir. Kükürtleme işlemi, kuru kayısının rengini korumak amacıyla yapılmaktadır.
Kayısıları plastik bir torbaya veya kaba koyun. Zaten olgun bir meyveniz varsa oda sıcaklığında saklamak bozulma sürecini hızlandırabilir. Kayısıları soğutun. Meyveyi mümkün olduğu kadar uzun süre korumak için, kayısıların bulunduğu poşeti veya kabı buzdolabına koyun.
Ocakta yanan ateşin etkisiyle kükürt tamamen eriyip kaynamaya ve buharlaşmaya başlayınca bir kibritle tutuşturulur ve odanın kapısı kapatılır. - Kükürt miktarı 2 kg/ton, - Kükürtleme süresi 8-12 saattir. - Kükürtleme işlemine kükürt çekirdeğe işleyene ve meyve açıldığında beyaz damar kalmayana kadar devam edilir. - ...
Gün kurusu tamamen olgunlaşmış kayısılardan elde edilir ve şeker oranı yüksektir. Sarı kayısı daha az olgunlaşmış, daha sert kayısılardan üretilir. Raf ömrü ve tazeliğini koruma, sarı kuru kayısıda çok daha iyidir.
Kuru kayısının saklanması diğer tüm kurutulmuş meyvelerde olduğu gibi kuru, serin ve karanlık bir yerde olmalıdır. Buzdolabı bunun için idealdir. Ağzı kapalı hava almayan bir kapta kuru kayısılar güvenle muhafaza edilebilir.
Kayısı; hüdai kayısılar ortadan ikiye yarılarak güneşte kurutulur. Buna “çir” adı verilir.
En doğal kuru kayısı çeşidi ise gün kurusudur. Sarı renkte kurumaya bırakılan kayısı güneşin etkisi ile koyu kahverengi-siyah bir renge bürünür.
Ev yapımı kayısı suyu için öncelikle kayısıları ortadan keselim ve çekirdeklerini çıkartalım. Ardından kayısıları ocağa aldığımız tencereye alalım, üzerine şeker ve suyu alarak karıştıralım. Tencerenin kapağını kapatalım ve 40-45 dakika kadar kaynatalım.
Gün Kurusu kayısı, yeterince olgunlaşmış kayısıların toplandıktan sonra kükürtleme gibi herhangi bir kimyasal işleme tabi tutulmadan doğrudan güneş ışığında kurutulması (gün kurusu adı buradan gelir) sonucu elde edilir.
1 adet, yani yaklaşık 10 gr ağırlığındaki kuru kayısı kalori olarak ortalama 25 kaloridir. 1 porsiyon yani yaklaşık 100 g. kadar kuru kayısı ise ortalama 241 kaloriye denk gelir. 1 siyah kuru kayısı kaç kalori eder sorusunun cevabı 29 kaloridir.
Konsantrasyonu artırır ve stresin etkisini azaltır. Karaciğerin onarılmasına yardımcıdır. Gün kurusu bağırsak ve mideyi korur, hazımsızlık ve sindirim problemlerinde etkilidir. Kan yapıcı etkisi nedeniyle kansızlık sorunu olanlara tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri