Bu sürenin 10 dakikası hazırlık, 35 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 1 büyük boy kavanoz kayısı marmelatı içindir. Afiyet olsun.
Kayısı reçeli kaç dakika kaynatılır? Bir gece önceden şekerde bekletilen kayısılar şekerlenirken aynı zamanda yumuşarlar. Bu sebepten böyle sert kayısılarla yapılan reçellerde pişirme süresi genellikle kaynamaya başladıktan sonra, kısık ateşte 30 dakikadır.
Kayısı Marmelatı Ne Kadar Kaynatılır? Kayısı marmeladı, yaklaşık 30 dakika kaynatılır.
Ocağa ve kayısının durumuna göre toplamda otuz - kırk dakika aralığında olabilir. Varsa oluşan köpükler kevgir yardımıyla alınır. Şekerle kayısılar özleşince limon tuzu ilave edilir. Beş dakika kadar kaynatılır ve ocaktan alınır.
Sabah tencerenin kapağını açıp, ocak üzerine alın. Orta ateş üzerinde şeker tamamen eriyip, suyu kaynamaya başlayınca ısıyı biraz yükseltin. Yaklaşık 30 dakika kadar kaynatın. Ocaktan almadan 10 dk önce yarım çay kaşığı limon tuzu ekleyin.
İlgili 45 soru bulundu
Reçelin şeker oranı düşük olduğunda, yani kıvamı tam olmadığında da köpürme gerçekleşebilir. Reçelde köpüklenmeyi önlemek için güneş ışığına maruz kalmaması gerekmektedir. Kuru ve serin yerlerde tutulduğunda reçelin ömrü uzayacaktır.
Eğer gerekiyorsa içerisine 1 su bardağı kadar da su ilave edebilirsiniz. Ocaktan almadan 5 dakika önce içerisine limon suyu ya da limon tuzu ilave edip 5 dakika kadar kaynatın. Daha uzun süre kaynatmayın çünkü lezzetinde hafif ekşimeler olabilir ya da kıvamı çok koyulaşabilir. Bu da reçelin en mühim noktalarından biri.
Marmelattan bir miktar tabağa konur ve soğuması beklenir. Tabak sağa sola yatırıldığında akmıyorsa marmelat olmuş demektir. Aynı işlem kaşıkla da yapılabilir. Marmelat parçalar halinde kaşıktan akıyorsa pişmiştir.
Derin bir tencerenin içerisine doğranmış kayısıları koyun, üzerine şeker, karanfil ve çubuk tarçını ilave edin. Kısık ateşte birkaç dakika karıştırın. Ardından suyu ilave edin. Kayısılar iyice eriyene ve su buharlaşana kadar karıştırarak pişirin.
Kayısı marmelatı yapmak için öncelikle kayısılar yıkanıp ortadan ikiye kesilir ve çekirdekleri çıkarılır. Tencereye alınır. Biraz kaynamaya başlayınca toz şeker üzerine dökülüp kayısılar yumuşayıncaya kadar pişirilir ve blenderdan geçirilir. En son limon suyu sıkılır ve 5 dk. daha kaynatılıp altı kapatılır.
Kayısı marmelatı A, B, C ve P vitaminleri açısından oldukça zengin bir meyvedir. Kayısı marmeladı iştah açıcı bir marmelattır. Kayısı marmeladı kansere yakalanma ihtimalini azaltmaktadır. Kayısı marmeladı bağırsakları düzenleyerek kabızlık gibi hastalıkların önüne geçmektedir.
Kayısı marmelatı, en sağlıklı tatlılardan biri olmasına rağmen hazırlanışı oldukça pratiktir. Özellikle sabah kahvaltılarında krep ve pankek ile birlikte tüketilen kayısı marmelatı, ister şekerli ister de şekersiz olarak kısa sürede hazırlanabilir.
Serin ve karanlık bir yerde şekerlenme olmadan uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Hemen tüketecekseniz soğuduktan sonra kavanoza yerleştirebilirsiniz.
Su ve toz şekeri derin bir tencereye alın. Tel bir çırpıcı yardımıyla şeker taneleri tamamen eriyene kadar karıştırın. Karanfil ve çubuk tarçın ilavesiyle kısık ateşte kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayan şerbet karışımına kuru kayısıları katıp kısık ateşte 10-15 dakika kadar pişirin.
İki ucunu da ayıkladığınız kuşburnu meyvelerini güzelce yıkayın ve düdüklü tencereye alın. Düdüklü tencereye, aynı seviyeye gelecek kadar su ekleyin ve 40-45 dakika iyice yumuşayınca dek haşlayın.
Reçele limon suyu ya da tuzu katmıyorsunuz
Aslında bunun önüne geçmenin çok ama çok kolay bir püf noktası var. Bu da kaynama aşamasının sonuna doğru tencereye limon tuzu ya da limon suyu eklemek. Bunu yaptığınız takdirde reçeli şekerlenmeden ve bozulmadan uzun süre muhafaza edebileceksiniz.
Marmelatlara da reçel gibi ateşten indirmeden önce limon ya da limon tuzu eklemek gerekir. Marmelattan bir parçayı tabağa koyup soğuttuğunuzda tabak sağa sola sallandığında akmıyorsa kıvamını bulmuş demektir. Ayrıca bir kaşığa marmelat alıp soğuttuğunuzda kaşıktan parçalar halinde akmıyorsa kıvamı uygundur diyebiliriz.
Elma, pektin görevi görerek reçelin daha koyu ve jölemsi bir kıvama gelmesini sağlar. Pişirme aşamasındayken içine ekleyeceğiniz limon suyu da, kıvamın tutmasına yardımcı olacaktır. Limon suyunu ekledikten sonra, reçeli kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bir diğer yöntem ise, güneşte kıvamı tutana kadar bekletmek.
Reçelin kıvama geldiğini anlamak için, koyulaşmaya başlayan reçel şurubundan kaşığın ucu ile alarak, porselen ya da cam bir tabağa sıra ile damlatın. En son damla yayılmadan toplu bir şekilde duruyorsa reçel kıvama gelmiş demektir.
Kışa saklanacak reçellerin şekerlenmemesi için içine limon ya da limon tuzu katılmalıdır. Böylece şekeri kestirebilirsiniz.
Orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynatırken tencerenin kapağını açık bırakın. Kaynama süresince üzerinde biriken köpükler oluşursa tahta bir kaşık yardımı ile temizlemeyi ihmal etmeyin. Reçeli 15 dakika kaynatın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri