Ülkemizde kayısı, ''Gün Kurusu'' ve ''Kükürtleme'' olmak üzere halen iki metotla kurutulmaktadır. Kuruma süresini kısaltmak, doğal rengi korumak, böceklenmeyi önlemek ve muhafaza süresini artırmak amacıyla yapılan kükürtleyerek kurutma, toplam üretimin %80'inden fazlasını oluşturmaktadır.
MALATYA (AA) - YETER ERDİNE - İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, deney hayvanları üzerinde yaptığı araştırmayla, kükürtdioksit yakılarak elde edilen kuru kayısının sağlığa zararlı olmadığını belirledi.
Kükürtleme işlemi, kuru kayısının rengini korumak amacıyla yapılmaktadır. Bunun yanında raf ömrünü uzatmakta, böceklenmeyi engellemekte, kuru kayısının kurutma süresini azaltmaktadır. Fakat kükürtlü kuru kayısıda iki önemli unsur vardır. bunlar nem ve kükürt oranlarıdır. Olması gereken Nem oranı %0,2 dir.
- Kükürtleme işleminden sonra kayısılar kurutma yerlerine alınırlar. - Kurutma yerleri (sergi yerleri) beton ya da toprak zeminli olabilmektedir. - Kayısılar zemin üzerine serilen bez üzerine serilerek güneşte kurutulmaktadır. - Kurutma kerevetlerde de yapılabilmektedir. - Kurutmanın 3. gününde kayısılarda çekirdekler ...
Kükürtleme kurutulacak meyveler S02 (kükürt dioksit) verilmesidir. Neden Yapılır? Genellikle bütün meyvelerde renk ve vitamin kaybını önlemek için yapılır. Kükürtleme ile kabukta yarıkçıklar meydana gelmekte, su daha hızlı buharlaşmakta ve meyve daha hızlı kurumaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Kükürdün varlığı bu maddelere sülfamit örneğinde olduğu gibi bakteri öldürücü özellikler kazandırır. Kükürt gidermek bir maddeyi bileşiminde bulunan kükürtten ya da bir sülfürden arındırmak (dökme demirde bulunan kükürt kireç ferromanganez ya da sodyum karbonat katılarak giderilir).
1.2.
Ayrıca elmada olduğu gibi bazı meyvelerde hafif bir haşlama, erik ve üzümlerde olduğu gibi bir alkali çözeltisine daldırma, elma, şeftali, üzüm ve kayısıda olduğu gibi kükürtleme işlemi uygulanmaktadır.
Kükürt meyvenin uzun ömürlü ve hoş bir sarı renkte kalmasını sağlamaktadır. Ancak kükürt çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirir. Bu nedenle özellikle ağartılarak kurutulmuş sarı kayısıların tüketilmeden önce yıkanması önerilir.
Gün kurusu kayısılar için yönteminiz çok basit. Çürük olmayan, çok yumuşak ya da çok sert olmayan kayısılarınızı alın. Güzelce yıkayıp kurulayın. Ardından doğrudan güneş alan bir yere temiz bir bez serin ve kayısılarınızı çekirdekli ve bütün bir halde bezin üzerine dizin.
Gün içindeki su tüketimi sindirim sisteminin sağlıklı çalışması için çok önemli, 2 adet kuru kayısı ve 1 adet cevizi gece boyunca suda bekletin. Ertesi sabah bu besinleri içinde beklettiğiniz su ile birlikte tüketin. Kabızlığa karşı çok etkili bir önlem almış olacaksınız.
Organik tarımda kullanım sertifikasına sahip Turkan Kükürt , uygulama işlemi sonbahar veya ilkbahar başlangıcında yapılmalıdır ve mutlaka toprağa karıştırılmalıdır.
Kuru kayısının saklanması diğer tüm kurutulmuş meyvelerde olduğu gibi kuru, serin ve karanlık bir yerde olmalıdır. Buzdolabı bunun için idealdir. Ağzı kapalı hava almayan bir kapta kuru kayısılar güvenle muhafaza edilebilir.
Kükürt aminoasitlerin, proteinlerin(örneğin cystine), vitaminlerin, enzimlerin, hardal yağı gibi bazı uçucu bileşiklerin bir yapı maddesi olarak bitkilerde bulunur. Klorofil için esas teşkil eder. Birçok sebzeye tat verir. Enzim ve vitamin gelişimini ve aktivitesini artırır.
Ağaçtaki meyve yükü artıkça ağacın su ihtiyacı da artmaktadır. Bu dönemde kayısı ağaçları hem daha sık hem de her sulamada daha fazla suya ihtiyaç duyarlar. Kayısı ağaçları hasattan 7-10 gün önce mutlaka sulanmalıdır.
Görünüş itibariyle, sarı renkteki kükürtle kurutulan kayısılar kadar çekici olmamasına rağmen, tatları çok daha lezzetlidir. Kükürtle kurutulan kayısıların, sağlık açısından tehdit oluşturmayacak miktarda kükürte izin verilmesine rağmen, gün kurusunun çok daha sağlıklı olduğunu unutmamak gerekmektedir.
Gün kurusunun tadı sarı kuru kayısıya göre daha tatlıdır. Bunun sebebi ise gün kurusunun dalından toplanan kayısı meyvesinin tamamen olgunlaşmış halinin kurutulması işleminden dolayıdır. Bu sebeple şeker oranı gün kurusunun daha fazladır. Sarı kuru kayısının tadı ise biraz daha mayhoştur.
Kayısıyı kurutmak için en çok kullanılan yöntem, güneşte kurutmaktır. Kayısı güneşin altında bekletildiğinde suyu emilir ve rengi koyulaşmaya başlar. Bu sayede 'gün kurusu kayısı' adı verilen kayısılar elde edilir.
Meyve kurutma işlemini açık havada tamamladıysanız havanın nemli olma ihtimalinden dolayı meyvelerinizi küflenme riski bekliyor olabilir. Bu nedenle açık havada kurutulan meyvelerin son olarak düşük ısıya ayarlanan fırında ısıtılması ve saklama aşamasına öyle geçirilmesi gerekir.
Kayısı ağaçlarında meyvelerin olgunlaşma döneminde dökülmesine ve kurtlanmasına sebep olan Şeftali Güvesi Zararlısına karşı ilaçlama zamanını belirlemek için o bölgeyi ekolojik olarak temsil eden kayısı bahçelerinin olduğu yerlere Şeftali Güvesi tuzakları kayısı ağacının güney yönüne 1.5-2 metre yüksekliğindeki uygun ...
İlaçlama zamanı
Kayısı iç kurdu'nun kimyasal mücadelesinde, çiçekler kavuzdan çıktıktan 7-10 gün sonra mücadele yapılmalıdır.
Şekersiz Kayısı Suyu Şeker ilave etmeden sadece kayısı ve su kullanarak kayısı suyu elde edilebilir. İlave edilecek su miktarı fazla olmamalıdır. Tatlılık seviyesi yeteli gelmezse beyaz yerine esmer toz şeker kullanılabilir. Rafine şeker kullanılmak istenmezse şekersiz hazırlanmış bir pekmezle tatlandırılabilir.
Toprağa uygulanan kükürt bitkilerin hastalığa karşı direncini yüksek derecede sağlar. Toprağın enerji üretiminde, toprağın verimli olmasında ve iz enzimlerin toprakta sentezine ortam oluşturur. Kükürt toprağın nitrat oranı ve karbonhidrat oranını dengede tutar.
Turunçgiller, Buğday, Yerfıstığı, Şeker Pancarı, Marul, Domates, Nohut, Zeytin, Kiraz, Ceviz, Patlıcan, Kavun, Karpuz, Arpa, Elma, Salatalık, , Sarımsak, Fındık, Biber, Havuç, Mor Havuç, Şalgam, Patates, Turp, Üzüm, Soğan, , Bal Kabağı, Fasulye, Soya Fasulyesi, Mısır, Lahana, Kabak…
Uygulama şekline göre sıvı kükürt kullanımı; yapraktan uygulamada 25 günde bir olacak şekilde 250 gr/dekar ya da 100 lt su, topraktan uygulamada yine 25 günde bir olacak şekilde 500 gr/dekar ya da 100 lt su olacak şekildedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri