Ocaktan almadan 5 dakika önce içerisine limon suyu ya da limon tuzu ilave edip 5 dakika kadar kaynatın.
Reçele limon suyu ya da tuzu katmıyorsunuz
Aslında bunun önüne geçmenin çok ama çok kolay bir püf noktası var. Bu da kaynama aşamasının sonuna doğru tencereye limon tuzu ya da limon suyu eklemek. Bunu yaptığınız takdirde reçeli şekerlenmeden ve bozulmadan uzun süre muhafaza edebileceksiniz.
Su kaynadıktan sonra üzerine kayısıları ilave edin ve kayısılar yumuşayıp, şeker koyu bir kıvam alıncaya kadar 30 dakika pişirmeye devam edin. Kaynama süresinde ortaya çıkan köpükleri temizlemeyi de ihmal etmeyin. Reçelin ocaktan inmesine 5 dakika kala üzerine limon suyunu da ekleyin.
Kış için saklayacağınız reçellerin şekerlenmemesi için, reçeli ocaktan almadan 5 dak önce bir miktar limon suyu veya limon tuzu (1 kg için 1 yemek kaşığı) veya 2- adet limon tuzu eklemek şart .
Kayısı reçelini bizim yaptığımız gibi bütün kalsın, dağılmasın istiyorsanız kaşık değdirmeden sallayarak pişirmelisiniz. Mutlaka ama mutlaka kısık ateşte pişirmelisiniz. Reçel yaparken zedelenmiş çok yumuşak meyveler kullanmamalısınız. Reçel pişerken üstünde olan köpükleri mutlaka süzgeç yardımıyla alın.
İlgili 43 soru bulundu
Ocaktan almadan 5 dakika önce içerisine limon suyu ya da limon tuzu ilave edip 5 dakika kadar kaynatın.
Sabah tencerenin kapağını açıp, ocak üzerine alın. Orta ateş üzerinde şeker tamamen eriyip, suyu kaynamaya başlayınca ısıyı biraz yükseltin. Yaklaşık 30 dakika kadar kaynatın. Ocaktan almadan 10 dk önce yarım çay kaşığı limon tuzu ekleyin.
Kışa saklanacak reçellerin şekerlenmemesi için içine limon ya da limon tuzu katılmalıdır. Böylece şekeri kestirebilirsiniz.
l Su dolu bir bardağa reçelden bir damla damlatın. Damla dağılmadan bardağın tabanına kadar inerse reçelinizin kıvamı uygundur. l Reçel kaynarken üzerinde oluşan köpük hafifçe kızarmış ve içindeki meyveler şeffaflaşmış ise reçeliniz olmuştur.
* 750 gr. su (3 su bardağı), * 1 limon suyu veya 1 gram limon tuzu.
Temizlenmiş kayısıların üzerine şekeri ilave edip ocağa alın. Kıvam alınca daha önceden kabuklarını soyduğunuz ve haşladığınız çekirdekleri veya bademleri ilave edip ocaktan alın.
Reçeli kaynatmak için kullandığınız tencerenin içerisine bir cam bilye atarsanız dibinin tutmasını engellemiş olursunuz. Reçelin kabarmaması için içine bir miktar tereyağı koyup, tahta kaşıkla karıştırın. Yapımı sırasında reçelin kıvamını kontrol etmek isterseniz, suya birkaç damla reçel damlatın.
Reçel kavanozlarını hava almayacak şekilde kapatın ve ters çevirerek bir süre daha dinlendirin. Reçellerinizi mümkünse serin ve kuru bir ortamda ya da orta ısıdaki buzdolabında saklamaya özen gösterin. Oda sıcaklığında, kuru ve serin bir ortamda, güneş ışıklarını doğrudan almayacak bir şekilde bekletmenizi öneririz.
Reçelin şeker oranı düşük olduğunda, yani kıvamı tam olmadığında da köpürme gerçekleşebilir. Reçelde köpüklenmeyi önlemek için güneş ışığına maruz kalmaması gerekmektedir. Kuru ve serin yerlerde tutulduğunda reçelin ömrü uzayacaktır. Kapağı açıldıktan sonra reçellerin kısa sürede tüketilmesi gerekmektedir.
Şeker tercihen yayvan çelik bir tencereye konulur. Kayısı reçeline kaç bardak su konur? Üzerini geçecek kadar su eklenir ve kaynatılır. Kayısılar ilave edilir.
Reçeli tepsiye döküp üzerine çekirdekleri ekleyelim. Güneşte bir gün bekletelim. Kıvamını kontrol edelim. Koyu ise bir gün yeterli ancak sulu gibi ise iki gün kalmalı.
Elma, pektin görevi görerek reçelin daha koyu ve jölemsi bir kıvama gelmesini sağlar. Pişirme aşamasındayken içine ekleyeceğiniz limon suyu da, kıvamın tutmasına yardımcı olacaktır. Limon suyunu ekledikten sonra, reçeli kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bir diğer yöntem ise, güneşte kıvamı tutana kadar bekletmek.
Reçelin hoş bir renge ve parlak bir görünüme sahip olmasını istiyorsanız kaynama esnasında reçelin üzerinde biriken köpükleri toplamak yerine reçel içine az miktarda tereyağı ekleyin. Böylece daha parlak bir görünüm yakalayabilirsiniz.
Elma, reçelin içerisinde pektin görevi görüp, daha jölemsi, daha koyu bir kıvam almasını sağlar. Yine henüz pişirme aşamasındayken içerisine koyacağınız limon suyu reçelinizin daha bir kıvamlı olmasını sağlar. Limon suyunu ilave ettikten sonra kısık ateşte pişirmeye devam edin.
Tereyağı meyvelerin çok daha parlak görünmesini sağlarken çok ağdalı bir reçel yapmanızı da engelleyecektir. Tam kıvamında olmalarını sağlayacaktır. Ayrıca içerisine tereyağı ilave edilen reçeller oldukça uzun süre dayanıyor. İçerisindeki yağ meyvelerin daha uzun süre taze şekilde, küflenmeden korunmasını sağlıyor.
Karbonatlı suda 3-4 saat bekletmemin sebebi, kayısıların tane tane olması, dağılmaması için. Tabii ki karbonat kullanmadan da yapabilirsiniz.
Kayısı Reçeli Tarifinin Pişirme Önerisi
Kayısıların içinde tane tane kalmasını istiyorsanız, sert kayısılar kullanın ve yapım aşamasında oldukça az karıştırın. Kaynama aşamasında içine 1 adet çubuk tarçın ilave ederek de reçelinizi hazırlayarak daha aromalı bir tat elde edebilirsiniz.
Reçel bir daha kaynatılır mı? Şekerlenen reçel az su ve limon suyu ilavesiyle tekrar kaynatılabilir. Reçel kavanozlara doldurulurken ya ocaktan alınınca hemen doldurulmalı, ya da tam olarak soğuması beklenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri