Mor lahana insan vücudunda pek çok alanda olumlu etkiler gösterir. Karaciğerden cilt sağlığına, kalp sağlığından bağışıklık sistemine, kanserden romatizmal hastalıklara, deri hastalıklarından gut hastalığa kadar pek çok sağlık problemine iyi gelir. Bu yüzden tüketimi yoğun olarak tercih edilmektedir.
Mor lahana suyunu öksürükle geçen günlerinizde tüketirseniz; balgam problemini vücudunuzdan atabilirsiniz. Boğaz ve burun tıkanıklığı durumunda da antioksidan etkisi sayesinde faydalı olacaktır ve solunum yollarını temizleyecektir.
Lütein maddesi sayesinde, güneşin zarar veren ışınlarını vücudunuzdan uzaklaştırır. Kan basıncını düzenleme etkisine sahip mor lahana, sizi kalp hastalıklarından korur. Kırmızı kan hücrelerinin oluşmasını ve canlı kalmasını sağlayan kırmızı lahana, daha düzenli kalp atışlarını da gerçekleştirir.
Vücudu yabancı maddelerden koruyan antioksidan özelliği sayesinde lahana, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. Bağırsaktaki yararlı bakteriler konusunda da olumlu etkileri olduğu biliniyor. Bu özelliği sayesinde de lahana, sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına yardımcı oluyor.
Lahana suyunda iltihap giderici bir etki bulunur. İdrar yolu enfeksiyonunda ve çeşitli iltihaplarda lahana suyunun içilmesi önerilir. Çünkü lahana suyu kısa sürede vücutta oluşan iltihapları temizleyecektir. Eğer kan değerleriniz düşükse lahana suyu içebilirsiniz.
İlgili 23 soru bulundu
Mor lahananın içeriğindeki antioksidan karaciğer sağlığına da iyi gelir.
Lahana yaprakları belirli bölgelerdeki ağrılara da çok iyi gelir. Eklem ağrısına doğal çözüm Sık sık eklem ağrısı yaşıyorsanız lahana yapraklarıyla eklem ağrılarınızı ve bacağınızda oluşan ödemi 1 saat içinde tedavi edebilirsiniz.
1) Lahana. Lahana hem emzirme döneminde hem de katı gıdaya geçiş döneminde gaz yapan bir sebzedir.
Yine antioksidan özellikleri sayesinde kırmızı lahananın vücutta idrar söktürücü özellikler gösterdiği biliniyor. Bu sayede ödem ve şişlik gibi sorunlara da hızlıca çözüm olabiliyor.
İnce şeritler halinde doğrayıp salata yapın. Meyve presinde lahananın suyunu sıkıp aynı miktarda elma suyu ile karıştırın ve için. Lahana, ülser ve gastrit ilacı olarak biliniyor.
Önce lahana tüketimi hakkında birkaç uyarıda bulunalım: Beyaz lahana, kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler tarafından dikkatli tüketilmeli. Yine, yapısında bulunan bazı maddeler tiroit bezlerinin çalışmasını yavaşlatır. Bu nedenle hipotiroidi olan yani tiroitleri az çalışan kişiler tarafından da fazla tüketilmemeli.
Karnabahar, lahana, Brüksel lahanası, roka, turp ve şalgam gibi sebzeler guatr yapmalarının yanında tiroidin az çalışmasına neden olabiliyor.
Lahana: İçindeki bazı enzimler cinsel gücü artırıyor. Araştırmalar lahana yiyen erkeklerin yüzde 90'ının aşırı cinsel istek duyduğunu kanıtlıyor.
Kırmızı lahana ya da diğer adıyla mor lahana, turpgiller familyasının geniş yapraklı, kat kat açılan sağlıklı bir üyesidir. Sonbahar – kış sebzesi kırmızı lahana, süper besin olarak anılır. Kırmızı lahana çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.
Lahana sebzesinin aşırı tüketimi vücudunuzda su kaybına neden olabilir. Bu şifalı besinin fazla tüketildiğinde gaz ve şişkinlik yapabilir. Ayrıca lahana sebzesinin suyunu içenler çok fazla tükettikleri zaman idrar yollarında tahrişe neden olur. Bundan dolayı belirli aralıklarla tüketmeniz gerekmektedir.
Lahananın zararları ve yan etkileri
Hipotriod ve Tiroid disfonksiyonu sorunu olan kişiler dikkatli tüketmelidir. Aşırı tüketimi su kaybına neden olabilir. Fazla tüketildiğinde yoğun gaz ve şişkinlik yapabilir. Lahana suyu fazla tüketildiğinde idrar yollarında tahrişe neden olabilir.
Lahana yararlı kimyasallarla dolu yapraklı bir sebzedir. İçinde bulunan antioksidanlar vücuttaki zararlı serbest radikalleri temizlemeye yardımcı olur ve böylece kanser, kardiyovasküler hastalık ve böbrek fonksiyon bozukluğu riski azalır.
Tiamin, riboflavin ve niasin gibi B grubu vitamin içeriği de yüksek bir sebze. -Lif açısından zengin olan beyaz lahana, uzun süre tok tutar. -Vücuttan ödemin atılmasına yardımcı olur. -Tansiyonun düşürülmesini sağlar.
FODMAP adı verilen karbonhidratlar, özellikle irritabl bağırsak sendromu olan kişilerde şişkinlik ve diğer sindirim semptomlarına neden olabilir. Bunun için yüksek FODMAP içeren (buğday, soğan, sarımsak, brokoli, lahana, karnabahar, enginar, fasulye, elma, armut ve karpuz) uzak durulması önerilir.
Zengin lif kaynağı olması sayesinde mide ve bağırsak hastalıklarına karşı koruyor, hem tok kalmayı hem de bağırsakların sağlıklı çalışmasını sağlıyor. Sağlıklı bir sindirim ve boşaltım sistemi için beyaz lahana gibi lif açısından zengin besinleri tüketmeye özen gösterin.
aka. kara lahana. kırmızı lahana olarak yanlış anılan bitkinin olması gerektiği gerçek ismi.
Yapılan araştırmalara göre lahana yaprağı dizlerdeki eklem ağrılarını çözmektedir. Lahananın sağlığa karşı etkileri sadece diz ağrısını çözmesiyle bitmiyor.
Bol miktarda B, C ve E vitamini ile potasyum içeren lahana romatizma hastaları için de çok faydalı. Lahana yaprakları yıkanıp temizlenerek kaynatılır ve püre haline getirilir. Püre halindeki lahana, romatizma bulunan bölgeye sürülür ve bekletilir. Bu sayede romatizma ağrılarının hafiflemesinde fayda sağlar.
Kan dolaşımının düzenlenmesinde beyaz lahananın etkisi, diğer hiçbir meyve veya sebzede bulunmaz. Beyaz lahana ayrıca toplardamar yetmezliği yani varis ve huzursuz bacak sendromunda da etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri