Şekerpare diğer kayısılara oranla daha küçük boyutlarda olan ve daha tatlı olan kayısı türleridir. Şekerpare ile kayısı arasındaki fark boyutları neticesinde, paket içi adeti ve tatlarıdır.
Zerdali, Orta Anadolu'nun bazı yörelerinde kayısı meyvesinin tüm çeşitlerinin ismi olarak kullanılır.
Kabuk rengi sarı ve güneş gören kısımları kırmızıdır. Şekerpare kayısı et dokusu orta sertlikte, çekirdeği etten ayrı ve çekirdeğin içi tatlıdır. Şekerpare en tatlı kayısı çeşitlerindendir. çok kaliteli ve lezzetli bir aromaya sahiptir.
Ülkemizde Malatya yöresinin kayısısı oldukça meşhurdur. Daha çok zerdali adıyla bilinen kayısı yaş haliyle yazları kuru haliyle de kışları daha fazla tüketilmektedir.
Şekerpare kayısısının meyveleri ufak, 25-30 g ağırlığında, oval şekilli, meyve kabuk ve et rengi sarıdır. Meyve tatlı, et dokusu orta sertlikte olup meyveler belirgin şekilde kırmızı yanak oluşturur. Meyve kabuğu paslı ve beneklidir. Yuvarlak şekilli, çekirdekleri tatlı olup meyve etine yapışık değildir.
İlgili 17 soru bulundu
Zerdali: Kayısıdan Daha Küçük, Çilli ve Ekşi!
Kayısının yabani türlerinden biri olan zerdali, kayısıyla kıyasla daha küçük boyuttadır. Tadı ise kayısının aksine biraz ekşi, başka bir deyişle mayhoştur.
Çağla, kayısı ve badem gibi meyvelerin yeşil ve körpe haline verilen ad.
Şekerpare cinsi kayısıların başlıca özellikleri çok büyük, oval biçimli, kaygan kabuklu, ışıltılı altın-turuncu-kırmızı renkli ve sıkı, çok sulu, tatlı ve aromalı ete sahip olmalarıdır. Bu özellikleriyle Şekerpare özellikle çocuklar tarafından çok sevilir ve bu yüzden “çocuk kayısısı” olarak da anılır.
Malatya'da üretilen kayısı çeşitlerinin başında Hacıhaliloğlu çeşidi gelir. Malatya'da üretilen kayısının % 90'ına yakını bu çeşitten yapılmaktadır. Son yıllarda Kabaaşı, Soğancı çeşitlerinin de yaygınlaştığı görülmektedir.
Eski çağlardan beri yetiştiriciliği yapılan Kayısının anavatanı, Türkistan'dan Batı Çin'e kadar uzanmaktadır. Kayısı, coğrafi olarak dünyanın hemen hemen her yerinde yetiştirilse de daha çok Akdeniz'e yakın olan ülkelerde Avrupa, Amerika ve Afrika kıtalarında yetiştirilmektedir.
Şekerpare kayısı fidanı ülkemizde hemen hemen her bölgede rahatlıkla yetişebilmektedir.İster sahil bandı olsun, isterse yüksek rakımlı bölgeler olsun rahatlıkla yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Olgunlaşma zamanı Mersin Mut merkezi için (Rakım 200) Haziran ayının 2. Haftasıdır.
Şekerpare kayısı sahil bandında Haziran ayı 2. Haftasında, rakım yükseldikçe ise Haziran ayının 2. Haftasından sonra çıkmaya başlar.
Farsça şakarbūre شكربوره "hamur ve şekerle yapılan bir tatlı" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Farsça şakar شكر ve Farsça būre بوره "börek" sözcüklerinin bileşiğidir.
Kayısıyı, Osmanlılar Şecere-i mışmış (=kayısı ağacı) adıyla anıyorlardı. Gülgillerden bir başka meyve ağacına aynı kökten olsa gerek muşmula denilmiştir. Kayısı meyvesi Farsçada zerdalu ve qaysı sözleriyle yer almıştır.
Türk Dil Kurumu'na göre ''kayısı'' olarak yazılmaktadır.
Hasanbey
Sarkık dallara sahip olan Hasanbey kayısı ağacı, şekil olarak yayvandır ve kuvvetli yetişir. Hasanbey kayısının meyveleri iri, dokusu sert ancak tatlı ve yaklaşık 40-45 g ağırlığında olur.
Genetik araştırmalar, Orta Asya'nın ana vatanı olduğunu göstermektedir.
"Dünya Kayısı Başkenti" Malatya'da üretilen kayısılar, hem lezzetleri hem kaliteleri hem de büyüklükleri bakımından dünyada ilk tercih edilen meyveler arasında yer alıyor.
Hasanbey kayısı fidanı, Malatya'nın en önemli sofralık kayısı çeşididir. Ağaçları yayvandır ve kuvvetli olarak gelişir. Meyve eti sert dokulu ve tatlıdır.
İçerdiği kalsiyum, fosfor gibi mineraller kemik sağlığı açısından önemlidir. Ağız ve diş sağlığı için yararlı bir meyvedir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, diş eti sorunlarının oluşmasını engeller ve ağız içi yaraların iyileşmesine yardımcı olur.
Şekerpare Kayısı Reçeli tarifi için öncelikle kayısıları güzelce yıkayıp süzdürelim. Tamamen ikiye ayırmadan çekirdeklerini çıkaralım (Şekerpare cinsi kayısısının çekirdeğini kolayca çıkarabiliyoruz). 1 kg toz şekeri yayvan bir tencereye boşaltıp üzerine bir bardak su ilave edip şeker eriyene kadar ısıtalım.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serdikten sonra kayısıları tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 70 dereceli fırına verin. Ara sıra kayısıları çevirerek yaklaşık 6-7 saat kadar bekletin. Kayısılar bu ısıda yavaş yavaş suyunu kaybedip kurumaya başlayacaktır.
Kayısı, Şeftali, Nektari, Badem gibi meyvelerin olmamış hallerine Çağla ismi verilmektedir.
3 Numara (121 - 140 adet / kg.) 4 Numara (141 - 160 adet / kg.) 5 Numara (161 - 180 adet / kg.) 6 Numara (181 - 200 adet / kg.)
Iğdırlılar da şehrin girişine kayısı diyarı Iğdır'a hoşgeldiniz olsa da kayısı Malatya'nındır. Çünkü ezelden beri gelinen bir gelenek Malatya toprağını sevdiği için daha lezzetli daha dünyaya ihraç edilen bir ürün olduğu için Malatya'dan çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri