Kayseri kent merkezi zayıf bir zemine sahip olmanın, bu nedenle de olası bir depremde şiddetle sarsılacak olmanın yanı sıra il merkezindeki binalarının altından diri fay geçen illerimizden biridir.
Deprem verileri araştırılırken Kayseri'de deprem riski olup olmadığı da merak edildi. Diri fay haritasına göre Kayseri'nin kuzeybatı ve güneydoğusundan geçen farklı iki fay bulunuyor. Bu faylar ise Kayseri'yi üçüncü dereceden riskli iller kategorisine alıyor.
Halk arasında da paniğe yol açtığı belirtilen “Kayseri'de büyük deprem bekleniyor” söylentilerine ünlü Jeoloji Mühendisi Dr. Ramazan Demirtaş konuya ilişkin açıklama yaptı. Demirtaş Ecemiş Fayı ile ilgili yapılan birçok açıklamanın gerçeği yansıtmadığını söyledi. Konuyla ilgili yanlış bilgiler verildiğini kaydetti.
"Kayseri'de özellikle deprem yönetmeliğine göre yapılan binalar 8 şiddetinde depreme dayanır" şeklinde de çok iddialı bir sözü var.
Bu sabah (24/03/2023) 03.39 da yerin 5 km derinliğinde 4. 7 büyüklüğünde yeni bir artçı deprem olmuştur. Kayseri'de de hissedilen depremde Savrun fayı kırılmış olup Kayseri için herhangi bir tehlikesi yoktur.” İfadelerini kullandı.
İlgili 35 soru bulundu
1940 Kayseri depremi, 21 Şubat 1940 tarihinde Kayseri'nin Develi ilçesinde meydana gelen deprem. Büyüklüğü AFAD VE KOERI tarafından 5.4 Mw olarak ölçülmüştür. Depremden sonra 18 tane artçı şok olmuştur. 37 kişi ölmüş ve 530 evde ağır hasar meydana gelmiştir.
Fay kazılarından elde edilen C-14 yaş tayinlerine göre çalışma alanında meydana gelmiş olan en son depremin bir standart sapma hatayla 1890- 1750 M.Ö ve 2490- 2300 M.Ö tarihleri arasında olduğu sonucuna varılmıştır.
Kayseri içerisinde diri fay bulunan bir şehirdir, 1900 öncesi depremlerinden etkilenmiştir, zemini zayıftır. Kayseri içerisinden geçen fay çok uzun aralıklarla deprem üretmektedir ancak yine de tarihi depremleri ve kötü zemini dikkate alarak depreme hazır olmak gerekir.” dedi.
Conversation. Çok sık sorulan bir soruyu cevaplayayım: Savrun Fayı kırılısa Kayseri ne kadar etkilenir? 1- Savrun fayının boyu 50 km, üretebileceği deprem büyüklüğü 7 dir. 2- Savrun fayının Kayseri'ye an yakın yeri 110 km uzaklıktadır.
Yani Kahramanmaraş depremini Kayseri'de 5-6 şiddetinde hissettik. 5-6 Şiddetindeki hissedilmeye karşılık gelen depremin aletsel büyüklüğü ise 4.5-5.1 M dir.
Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, Kayseri'de dün sabah saatlerinde meydana gelen 4.8'lik depremi değerlendirerek, “Gerçekleşen 4.8 büyüklüğündeki deprem tipik, tekil ve Ecemiş fayına bağlı olarak gerçekleşen, bizim için gayet normal niteliği olan bir depremdir. Dolayısıyla bizim için anormal bir durum yok” dedi.
1900 sonrasında (aletsel dönem) Kayseri'de 1940 yılında büyüklüğü 5,2 ve 1960 yılında 4,7 olan deprem dışında büyüklüğü 4 ten fazla olan çok sayıda deprem meydana gelmiştir. En son deprem 2 Şubat 2021'de Kayseri Sarıoğlan'da meydana gelen 4.6 büyüklüğündeki deprem halkı korku ve paniğe sevk etmiştir.
Kayseri'de 4,7 büyüklüğünde deprem! Kahramanmaraş'tan da hissedildi...
KAYSERİ DEPREM BÖLGESİ Mİ? MTA'nın diri fay haritasına göre; Kayseri bölgesine yakın olan Erciyes Fayı ve Erkilet Fay Zonu bulunmaktadır. Kayseri il merkezi kuzeybatısından ve güneydoğusundan geçen fay hatlarıyla sınırlanmıştır. Kayseri, Türkiye deprem haritasına göre üçüncü derece riskli bölgeler arasında yer alıyor.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde Melikgazi, Kocasinan, Talas ve Yeşilhisar ilçe merkezleri ile yine Kayseri'ye bağlı eski köy/belde niteliğine sahip 18 mahallesi doğrudan fay zonu üstüne oturmaktadır.
Kayseri halbuki canlı bir fayın üzerinde oturuyor. Üzerinde oturduğu fay 700 kilometre uzunluğunda.
Savrun fayının Kayseri'ye an yakın yeri 110 km uzaklıktadır. Tekrarlama aralığı net olarak bilinmiyor. Bu fay 7 büyüklüğünde deprem üretir ise Kayseri'de beklenen yer ivmesi 0.2 g civarında olur ki bu da kötü inşa edilmiş binalar dışında ciddi hasar yaratmaz.
Adana'nın Saimbeyli ilçesi Topallar Mahallesi'nde saat 07:48'de yerin 5 km derinliğinde 4.1 M büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Bu büyüklükteki deprem Kayseri'deki fayları etkilemez.
Kayseri ili, “Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası”na göre 3. Derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Kayseri ili ve çevresinde 1881-1986 yılları arasında meydana gelen Akpınar Depremi (6,6 şiddetinde) ve Sarıkaya depremi (6,2 şiddetinde) bölgede görülen en önemli depremleri oluşturmaktadır.
Ecemiş fayı Eosen yaşlı bir fay olup daha sonra Kuvaterner'de sınırlı bir aktivitesi olan bir faydır. Yapılan hesaplara göre 0.6 mm/yıl yıllık birikim vardır. Bunun anlamı bu fayın üzerinde 1 metrelik atım için 1600 yıl gerekir.
Fatih Altun, Kayseri'de binaların 'tasarım depremi' olan 6.6 ve 6.7'lik depremleri çok rahat şekilde karşılayabileceğini söyleyerek, 'Küçük depremler daha büyük depremleri ortadan kaldırıyor' dedi. ERÜ Rektörü ve ERÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr.
Özdemir, Kahramanmaraş merkezli depremden sonra Ecemiş fay hattına bağlı olarak meydana gelen son depremde İncesu Saraycık arasındaki aktif iki fay hattının kırıldığını, Boğazköprü bölgesindeki üçüncü aktif fay hattının ise kırılmadığını açıkladı.
Ecemiş Fay Hattı en fazla 6 büyüklüğünde deprem üretebilecek kabiliyete sahip potansiyel aktif bir faydır ghostwriting. Yani 6 büyüklüğündeki bir deprem neleri hasara uğratabilir bunu konuşmakta fayda görüyorum. Ecemiş Fayı Mersin'in Tarsus ilçesinden başlayıp, Toroslardan Yahyalı'ya kadar gelmektedir.
Deprem araştırmacısı Feyza Biçer: Ecemiş fayı Kayseri'den aşağı uzanan yaklaşık 110 km...7 büyüklüğünde deprem potansiyeli düşük. Kayseri'den başlayarak Pozantı üzerinden geçip Gülek Mahallesine doğru uzanan Ecemiş Fayında olası bir deprem anında Pozantı ilçesi ne derecede etkilenecek? Paleosismoloji uzmanı Dr.
Kuzeyde Erciyes Dağı (Kayseri) ile güneyde Mersin ili arasında K25°D doğrultusunda uzanan yaklaşık 300 km uzunluğundaki Ecemiş Fay Zonu Orta Anadolu'nun en önemli neotektonik unsurlarından biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri