Bir taşınırın teslimine dair ilamın icra dairesine verilmesiyle icra müdürü taşınır teslimine ilişkin örnek 2 numaralı icra emri düzenler.
Takip işlemleri Örnek 1 nolu takip talebi ile icra dairesine başvurulması ve başvuru masraflarının ödenmesi ile başlamaktadır. Bono ( Senet), poliçe, çek, fatura, sözleşme, mahkeme kararı ve sair belgelerle ya da belgesiz icra takibi başlatmak için ofisimizim icra avukatı departmanından avukatlık hizmeti alabilirsiniz.
Yalnızca para teminat alacaklarına ilişkin olarak başlatılan ve Örnek No:7 şeklinde düzenlenen ödeme emirlerine ilamsız takiplerde ödeme emri denir. Ödeme emri; alacaklı tarafından takip talebinin icra müdürlüğüne sunulmasının ardından icra müdürlüğü tarafından düzenlenen belgedir.
Kambiyo senedine mahsus haciz yolu ile takipte, borçluya hatalı olarak “örnek; 49 ödeme emri” gönderilmişse40 veya kambiyo senedine dayanarak genel haciz yolu ile takipte bulunulmuşsa,41 borçlunun “yetki itirazı”nı, icra dairesine bildirmesi gerekir.
Alacağın türüne göre 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu'nda düzenlenen takip yollarından birisiyle icra takibi başlatılabilir. Genel olarak icra takipleri iki türdür. Bunlar; ilamsız icra takibi ve ilamlı icra takibidir. Bunların de kendi içlerinde alt türleri mevcuttur.
İlgili 27 soru bulundu
Bir taşınırın teslimine dair ilamın icra dairesine verilmesiyle icra müdürü taşınır teslimine ilişkin örnek 2 numaralı icra emri düzenler.
Yazımızın konusu ''örnek 7'' ödeme emri düzenlenen, uygulamada ''adi takip'' olarak da adlandırılan ilamsız icra takipleridir. İİK'ya göre, ilamsız icra takibine ilişkin takip talebini ve varsa eklerini alan icra müdürü, ''örnek 7'' ödeme emri düzenler ve borçluya ödeme emri gönderir.
Örnek:10 Ödeme Emri Nedir? lcra müdürü senedin kambiyo senedi olduğunu ve vadesinin geldiğini görürse borçluya senet sureti ile birlikte hemen bir ödeme emri gönderir. İcra dairesi tarafınca hazırlanan bu ödeme emrine Örnek No: 10 ödeme emri de denmektedir.
Göndermiş olduğunuz 51 ödeme emrinde hangi aylara ilişkin kira istenmiş ise herhangi bir ayın veya 1 liranın bile ödenmemesi üzerine temerrüt gerçekleşmiş olur.Veya 30 günlük ödeme süresinin sonunda ödemenin yapılması bile temerrüt şartlarının oluşması engellemeyecektir.
Örnek No: 13 icra takibinde ödenmeyen (eksik ödenmiş) kira alacağının ödenmesi ve kiracının tahliyesi talep edilir. “Kiraya veren, öncelikle ilgili icra dairesine başvurarak takip talebinde bulunmak zorundadır. Takip talebinde kira bedelinin tahsili yanında kiracının tahliyesi de talep edilir.
Kanunlarda yer alan hükümler kapsamında icra takibinin başlatılması için avukat şartı bulunmamaktadır. İcra takibi avukatlar tarafından açılabilmekte olup şahsi başvuru ile de gerçekleştirilmektedir.
Borçlu birden fazla ise, her borçluya ayrı ödeme emri tebliği gerektiğinden, her borçlu için ödeme emrine itiraz süresi de ayrı ayrı başlar. Borçlu yedi gün dolmadan itirazı olmadığını bildirirse, takip kesinleşir; artık bundan sonra borçlu itiraz süresi dolmasa da itiraz edemez.
Peki, tebligattan kaç gün sonra haciz gelir ? Bu süre tebligatın teslim alınmasından itibaren 7 gündür. 7 gün içinde herhangi bir itiraz söz konusu değilse ve ödeme işlemi yapılmadıysa haciz işlemleri başlatılmaktadır.
İtiraz edilmediği takdirde takip tebliğden itibaren 7. Günün sonunda kesinleşir. b-) Kambiyo Senetlerine Mahsus Haciz Yolu ile Takip (Örnek No:10) : Bu takip yolunda alacaklı takibi başlatırken icra müdürlüğüne kambiyo senetini (çek veya bono(senet)) sunarak borçlu aleyhine icra takibi başlatabilir.
Örnek No:14 tahliye emri, kiraya veren tarafından kiracının tahliyesi için başlatılan icra takibidir. İİK Madde 272 – (Değişik: 3/7/1940-3890/1 md.) “ Mukavelename ile kiralanan bir taşınmazın müddeti bittikten bir ay içinde mukavelenin icra dairesine ibrazı ile tahliyesi istenebilir.
İlamın infazı amacıyla düzenlenen örnek 4-5 numaralı icra emriyle; ecrimisil, ilam vekalet ücreti ve yargı giderinin tahsili ile 4/15 paya borçlunun müdahalesinin meni, yine örnek 2 numaralı icra emriyle de; bağımsız bölümde bulunan alacaklıların 4/15 payına müdahalenin meni ile tahliye ve teslim istenmiştir.
Takip talebi üzerine icra dairesi ihtaratlı tahliye emri hazırlayarak kiracıya tebliğ eder. Bu tahliye emri uygulamada örnek-14 olarak da bilinir. Kiracı tahliye emrinin tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde takibe itiraz edebilir.
Alacaklının takip talebi üzerine icra müdürü borçluya ve varsa rehinli malın malikine ödeme emri yerine İİK 32 uyarınca yedi gün içinde borç ödenmez veya icranın geri bırakılmasına ilişkin bir karar getirilmezse rehinin satılacağı ihtar edilen bir icra emri (Örnek-44) yollar.
Kiracı borçlu, tahliye emrine süresi içinde itiraz etmezse, kira süresinin sona ermesi sebebiyle ilamsız tahliye takibi kesinleşmiş olur. Bu durumda da kiracının tahliye emrinin kendisine tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde taşınmazı tahliye etmesi gerekmektedir.
Takip talebini alan icra müdürü, borçluya ve varsa taşınmaz sahibi üçüncü şahsa ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile ilamsız takibe ilişkin örnek 9 nolu ödeme emrini gönderir[15]. Bu ödeme emrinin tebliğe çıkarılması için borçluya ayrıca hesap katına ilişkin zorunluluk yoktur.
İtirazın kabulü halinde takip durur. İtirazın reddi halinde takip işlemlerine devam edilir. İtirazın kabulüne karar verilmesi halinde, alacaklı senedi takibe koymakta kötü niyetli veya ağır kusurlu ise takip konusu alacağın yüzde yirmisinden az olmamak üzere tazminata mahkum edilir.
İmza çek ve senedin geçerlilik şartı olup, imzanın borçlunun elinin ürünü olması gerekmektedir. Çek ve senetteki imza kendisine ait olmayan borçlu ödeme emrinin tebliğinden itibaren beş gün içinde imzaya itiraz edebilir. Bu itirazın açıkça belirtilmesi gerekmektedir.
Borçlu borca itiraz etse bile borca itiraz takibi durdurmadığından alacaklı, ödeme emrinin tebliğinden itibaren 10 gün geçtikten sonra borçlunun mallarının haczini isteyebilir ancak haczedilen malların satışını isteyemez.
Burada da, borçlunun itirazında haklı olup olmadığı araştırılmaz, yalnız itiraz ile icra takibi kendiliğinden durur… Borçlu, ödeme emrine itiraz ederken borca itiraz sebeplerini ayrıca ve açıkça bildirmek zorunda değildir. Borçlunun yalnız 'itiraz ediyorum' demesi, yeterlidir ve böyle bir itiraz 'borca itiraz'dır…
Aksi takdirde, itirazınız “imzaya itiraz” değil “borca itiraz” olarak değerlendirilebilecektir. İmzaya itirazın ardından, İcra Mahkemesi'nde duruşmalı olarak inceleme yapılacaktır. İcra Mahkemesi, icra takibi borçlusunun birtakım imzalı evraklarına erişebilmek için belli kurumlara müzekkere yazar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri