Nevzine tatlısı Kayseri yöresine ait çok özel bir şerbetli tatlıdır. Şerbetinde pekmez olduğu için, genelde tahin ile süslenip, servis edilir. Şerbetine pekmez ilave edildiği için yapılışı diğer şerbetli tatlılardan farklıdır. Oldukça yoğun ve güzel bir kıvamı vardır.
Kayseri'nin meşhur tatlısı nevzine, orijinalinde 3 çeşit yağın karışımıyla yapılan çok lezzetli bir tatlıdır. Bu tarifte herkese hitap etmesi için yağ oranı yeterince azaltılmıştır.
Kayseri'de güveçte pişirilen Pöç oldukça sevilmektedir. Kayseri'nin diğer meşhur lezzetleri: Yağ Mantısı, Kurşun Aşı, Kayseri Tiridi, Çiriş Yemeği, Cıvıklı, Örgülü Pilav, Tahinli Yaprak Sarması, Kayseri Katmeri, Kayseri Pastırması, Kayseri Sucuğu, Bamya Çorbası.
Tatlıdan yoğun miktarda tahin tadı ve kokusu geliyor. Tahin seviyorsanız bayılacağınız bir tatlı. Bu arada çok gevrek bir hamuru olduğu için şerbetini ilk döktükten sonraki kıvamı hamurumsu oluyor. Buzdolabında bekledikten sonraysa helvamsı bir kıvama ulaşıyor.
Kayseri mutfağı; mantı, katmer, yağlama, gözleme, yağ mantısı, su böreği gibi hamur işleriyle ün salmış bir mutfaktır. Bugün, sarımsaklı yoğurt ve sumak ile servis edilen Kayseri Mantı'sının ünü tüm Anadolu'ya yayılmıştır. Mantı deyince ilk akla gelen ilimiz Kayseri'dir.
İlgili 31 soru bulundu
Tatlı bir başlangıç yapalım: Nevzine tatlısı
Kayseri'de oldukça meşhur olan bu tatlı genellikle bayramlarda hazırlanarak misafirlere ikram edilir. Yeni doğum yapan gelinlere de nevzine ikram etmek eski bir gelenek olarak günümüze kadar ulaşmıştır.
Öncelikle şerbeti hazırlıyoruz. 3 su bardağı suya 2 su bardağı şeker ekleyip karıştırıyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz. Kaynayan şerbetin içerisine bir iki damla limon suyu sıktıktan sonra koyu bir şerbet kıvamını alana kadar kısık ateşte bırakıyoruz ve ocaktan aldıktan sonra şerbeti ılımaya bırakıyoruz.
Derince bir tencereye; suyu, unu ve 1 çay bardağı pekmezi alıp, hiç topak un kalmayana dek bir çırpma teli ile çırpın. Sonra ocağın altını açın ve sürekli karıştırarak pişirmeye devam edin. Kaynamaya yaklaşınca içine 1 çay bardağı daha pekmezi ekleyin ve kaynayana dek karıştırarak pişirin.
Bunlar; altın kesesi, yoğurt tatlısı, düğümlü tatlı, aside tatlısı, nevizene tatlısı ve elde kesme kadayıf tatlısıdır.
Kayseri'nin meşhur yemekleri arasında en başta gelen lezzet Kayseri mantısıdır. Pastırma, Pöç, Nevzine, Aside, Yağlama, Kurşun Aşı, Kayseri Tiridi, Çiriş Yemeği, Cıvıklı, Örgülü Pilav, Tahinli Yaprak Sarması, Çemenli Ekmek, Kayseri Katmeri, Yoğurt tatlısı bunların arasında sayılmaktadır.
Kayseri'den alabileceğiniz hediyelik eşyalar şunlardır:Soğanlı bez bebekleri, Bünyan halısı, Yahyalı halısı, Pastırma, Mantı, Kayseri maketleri, sedef ürünleri ve gilaburu meyvesi.
Adana Halka Tatlısı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Şırnak'ın Cizre ilçesine has tarifi ve yapılışıyla Ramazan ayı ile özdeşleşen, iftarlık tatlı olarak beğenilerek tüketilen luzine tatlısı artık normal günlerde de sofradaki yerini almaya başladı.
Şerbete limon suyu eklemeden olmaz. Zira limon suyu şerbetin kristalize olmasını engeller. Ayrıca limonu şeker ve su kıvama gelince eklemelisiniz.
Şekerpare hamuru neden dağılır? Şekerparenin fırından erken çıkartılması dağılmasına sebep olacaktır. Şerbet tam olarak kıvam almadan şekerparelerin üzerine dökülürse şekerpareleriniz dağılacaktır.
Şekerpareler piştiği zaman fırından çıkarıp 3 dakika bekletin. 3 dakika sonunda ılık olan şerbeti ( püf noktası; şekerpareler sıcak, şerbet ılık olmalı) şekerparelerin üzerine gezdirin.
Geleneksel Türk tatlılarındandır. Bolu yöresinde palize , Şanlıurfa yöresinde palıza, Aydın yöresinde pelvize ,Samsun ve yöresinde palüze Mersin yöresinde paluza, denilmektedir. Diyarbakır mutfağında yer alır.
Bayat ekmekler küçük parçalara bölünür. Tereyağı bir tavada eritildikten sonra ekmekler yağın üzerine ilave edilir ve hafif kızarana kadar karıştırılır. Ekmekler yağı çekince üzerine 1 su bardağı pekmez eklenir. Birkaç dakika kısık ateşte pişirildikten sonra servis edilir.
Un, yağ ve suyu karıştırıp yoğurarak, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. Hazırladığınız bu hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve iki elinizin arasında yuvarlayarak bir ip gibi uzatın. Ardından hamuru spiral şeklinde dolayarak gullurikyanın şeklini verin. Bir tencerede su ve pekmezi kaynatın.
Kahvaltı dışında mantı, yağ mantısı, yağlama, bamya çorbası, kağıtta pastırma, tepsi mantısı ve tatlı olarak da meşhur nevzine tatlısını tercih edebilirsiniz.
Kayseri gezinizde bu mekânları ziyaret ederek gece hayatına siz de eşlik edebilirsiniz. Kayseri'de gece geç saatlerde eğlenebileceğiniz mekânlar şunlardır:Seyir Teras Kafe, Kale Roof Bar, Roof Lounge, Ozzy Club, Yeşilgöl Night Club ve Gönül Kahvesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri