Taze zerdeçal kabuğu soyulduktan sonra kolaylıkla rendelenir ve dilimlenebilir. Taze zerdeçalı çocuklarınızın çorbalarına ilave edebilir, salatalara ekleyebilir, hamur işlerine renk katmak için kullanabilirsiniz. Sütün içine ilave ederek tüketebilir ve eti marine ederken kullanabilirsiniz.
Taze zerdeçalı salatalara ince dilimleyebilirsiniz. Dilerseniz zerdeçalla pilavlara doğal renk katabilir, et yemeklerinde hem eti marine edebilir hem de baharat olarak kullanabilirsiniz. Hindistan, Çin, Pakistan ve Bangladeş gibi Güney ve Güneydoğu Asya ülkelerinde yetişen zerdeçal, zencefil ailesinin bir üyesidir.
Zerdeçal her türlü tüketilebilir, fakat içerdiği kurkumin yalnızca yağda çözünebilir olduğundan yağ içeren yemeklerin yanında veya yoğurt gibi içeriğinde doğal olarak yağ bulundurulan besinlerle karıştırılarak tüketilmesi daha sağlıklı bir seçenektir.
Bir küçük not daha: Zerdeçalın taze olanının tadı daha makul, daha hafif. Kuru zerdeçalın tadından hoşlanmayanlara tadı daha güç hissedilen taze zerdeçal parçası tavsiye ediliyor.
Kurutma işlemi öncesinde toplanan kökler olgunlaşmalarını durdurmak amacıyla kaynatılır. Bu işlemin ardından kurumaları için güneş altında yaklaşık 15 gün boyunca bekletilir. Son aşamada ise, kuruyup sertleşen kökler öğütülür. Bu işlemle birlikte zerdeçal kökleri toz zerdeçal dediğimiz haline kavuşur.
İlgili 26 soru bulundu
Zerdeçal, var olan mide problemlerini daha da kötüleştirebilir ve diyabetli hastalarda kan şekerini çok düşürebilir. Karaciğer hastalığı veya safra kesesi taşı olanlar. hamile kadınlar veya emziren anneler zerdeçal tüketiminden kaçınmalıdır. Kanser ilaçlarıyla etkileşimler olabilir.
Ağrı kesici ve yaraları iyileştirici: Stanford Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre zerdeçalın etkin maddesi “curcumin”, ağrı kesici özelliklere sahip. Rendelenmiş zerdeçalı biraz suyla karıştırıp püre haline getirdikten sonra yanıkların ve kesiklerin üzerine sürebilirsiniz.
Zerdeçalı şifa niyetine kullanmak için her sabah bir çay kaşığı zerdeçalı bir bardak su ile karıştırıp tüketebilirsiniz. İkinci kullanım şekli ise; bir çay kaşığı zerdeçalı 1 su bardağı ılık süt ile karıştırarak tüketebilirsiniz. Haftada 3 defa tüketmek yeterlidir.
Peki toz zerdeçalın raf ömrünün geçtiği nasıl anlaşılır? Bayatlayan baharatlar kendilerine özgü kokularını kaybederler. Ayrıca renkleri soluklaşır. Bu iki noktaya dikkat ederek mutfağınızdaki toz zerdeçalın bayatlayıp bayatlamadığını kolaylıkla anlayabilirsiniz.
Zerdeçal renkli ve aromalı un ile taklit edilebilir. Bu durumda ayırt etmenin en kolay yolu suya birkaç damla tozdan eklemektir. Eğer suda kolayca çözülmüyorsa ve yüzeyde beyaz renkli lekeler oluşturmuyor ise gerçek zerdeçaldır.
Topuz, zerdeçalı kullanmanın alternatif yolunuysa şöyle açıklıyor: "Zeytinyağı, karabiber, kırmızı pul biber, kekik ve 3 tatlı kaşığı zerdeçalı (taze olursa daha iyi) karıştırın, üzerine de limonu sıkıp ekmeğinizi banarak ömür boyu yiyin."
Son yıllarda ismini sıklıkla duyduğumuz zerdeçal da çokça tüketilen baharatlar arasında yer alır. İçindeki sağlığa faydalı madde olan kurkuminin açığa çıkabilmesi için yağlarla birlikte tüketilmesi gerekmektedir. Bu nedenle yoğurda eklenerek kullanımı oldukça yaygındır.
Sadece zerdeçal limon çayı ile bile soğuk algınlığı ve gribe karşı önlem alarak sağlığınızı koruyabilirsiniz. Zerdeçal yoğurt ile birlikte mükemmel bir ara öğün oluşturur ve kan şekerinizi düzenlemeye yardımcı olur.
Özellikle bal gibi doğal bir besinle birleşince, geçmek bilmeyen öksürüğü keser ve boğazda bir rahatlama sağlar. 1 tatlı kaşığı balın içine 1 tatlı kaşığı zerdeçal konarak yapılan macunu, tek seferde yutmak gerekir. Bir iki gün tekrarladıktan sonra, öksürüğün kesildiği ve boğazda rahatlama sağlandığı görülür.
İltihap söktürücü bitkilerden birisi de zencefildir. İçerdiği gingerol isimli iltihap giderici bileşim ile doğal bir iltihap kurutucu olan zencefili iltihapların engellenmesi ve kurutulması için kullanabilirsiniz. Zencefil düzenli kullanım ile eklem romatizmaya bağlı ağrıları azaltmakta, şişlikleri yok etmektedir.
Zerdeçalın içerisinde bulunan curcumin maddesi yağ yakımına yardımcı olan safranın akışına destek olur. Bu sebeple sindirim ve hazım sorunları için de oldukça etkili bir baharattır. Zerdeçal suyu düzenli olarak tüketildiğinde, kötü kolesterol ve trigliserit seviyesini dengede tutar.
Hazmı kolaylaştırır. Soğuk algınlığı ile mücadele eder. Mide sağlığını korur. Karaciğeri güçlendirir.
Taze zencefil çiğ olarak tüketildiğinde keskin ve hatta acı bir tada sahiptir. Bu sebeple çiğ olarak bir bardak suyun içine dilimlenip, limon ile birlikte tüketilebilir. Bunun yanında rendelenerek bal ile birlikte de tüketimi son derece yaygındır.
Taze zencefil keskin bir tada sahiptir. Ancak yine de çiğ olarak tüketilebilir. Taze zencefilin çiğ olarak tüketilmesi için bir bardak su içerisine rendeleyerek kullanabilirsiniz.
Yatmadan önce içerseniz kasları gevşetir, sinirleri yatıştırır ve güzel bir uyku çekmenizi sağlar. Zerdeçallı süt hiçbir zaman öğün yerine geçmez, ancak dilerseniz ara öğün olarak tüketebilirsiniz.
Zerdeçal macunu yapmak için; 1 çay kaşığı kadar zerdeçalı, yarım çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı hardal yağını macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı günde iki defa önceden yıkadığınız iltihaplı bölgeye yumuşak bir şekilde sürün.
Zerdeçal suyu düzenli olarak tüketildiğinde, kötü kolesterol ve trigliserit seviyesini dengede tutar. İçerdiği antioksidanlar sayesinde atardamarlarınızda bulunan lipitlerin yok edilmesine katkı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri