Ülkemizin çoğu yerleşimleri gibi Kayseri de diri fay üzerinde yer alan ve deprem tehdidi altında yaşayan bir ilimizdir. Depremler yer sarsıntısı yarattıklarında çok uzak alanlarda bile yıkıma neden olabilmektedir.
Deprem verileri araştırılırken Kayseri'de deprem riski olup olmadığı da merak edildi. Diri fay haritasına göre Kayseri'nin kuzeybatı ve güneydoğusundan geçen farklı iki fay bulunuyor. Bu faylar ise Kayseri'yi üçüncü dereceden riskli iller kategorisine alıyor.
Kaynak ara: "1940 Kayseri depremi" – haber · gazete · kitap · akademik · JSTOR Bu madde Kasım 2023 tarihinden bu yana işaretli olarak durmaktadır. 1940 Kayseri depremi, 21 Şubat 1940 tarihinde Kayseri'nin Develi ilçesinde meydana gelen deprem. Büyüklüğü AFAD VE KOERI tarafından 5.4 Mw olarak ölçülmüştür.
Bu sabah (24/03/2023) 03.39 da yerin 5 km derinliğinde 4. 7 büyüklüğünde yeni bir artçı deprem olmuştur. Kayseri'de de hissedilen depremde Savrun fayı kırılmış olup Kayseri için herhangi bir tehlikesi yoktur.” İfadelerini kullandı.
Kayseri kent merkezi zemini alüvyon olan illerimizden biridir. Deprem dalgaları bu tür zeminler tarafından büyütülerek binalara iletilir.
İlgili 45 soru bulundu
Kayseri kent merkezi zayıf bir zemine sahip olmanın, bu nedenle de olası bir depremde şiddetle sarsılacak olmanın yanı sıra il merkezindeki binalarının altından diri fay geçen illerimizden biridir.
Talas'taki binaların sağlamlığı hakkında bilgiler veren Yalçın, "Kayseri'nin en sağlam binaları Talas'ta, çünkü en sağlam zemin de Talas'ta... Talas'ta herhangi bir kişi ev yaptıracak olsa kırıcı kepçeyle başlaması lazım. Çok sert çünkü zemin. O nedenle de mutluyuz çünkü can ve mal kaybı yok." dedi.
Kayseri içerisinde diri fay bulunan bir şehirdir, 1900 öncesi depremlerinden etkilenmiştir, zemini zayıftır. Kayseri içerisinden geçen fay çok uzun aralıklarla deprem üretmektedir ancak yine de tarihi depremleri ve kötü zemini dikkate alarak depreme hazır olmak gerekir.” dedi.
Fay kazılarından elde edilen C-14 yaş tayinlerine göre çalışma alanında meydana gelmiş olan en son depremin bir standart sapma hatayla 1890- 1750 M.Ö ve 2490- 2300 M.Ö tarihleri arasında olduğu sonucuna varılmıştır.
2008 yılında meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki depremde 1940 yılından sonra orta şiddetli olarak meydana gelen ve kentimizi etkileyen en büyük deprem olarak kayıtlara geçmişken meydana gelen depremde can kaybı yaşanmamış, yerel bazda bazı hasarlar meydana gelmiştir.
Kahramanmaraş Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğündeki deprem Kayseri'de de hissedildi.
Kayseri'nin belgelere dayanan tarihsel depremleri 1714, 1717 ve 1835 depremleridir. Ancak 1714 ve 1717 depremlerinin aynı depremler olması göz ardı edilmemelidir. 1717 Kayseri depremi VIII şiddetinde orta büyüklükte bir depremdir.
Yakın zamanda Kayseri ili ve çevresinde can ve mal kaybına yol açan yıkıcı bir deprem görülmemiştir. Pınarbaşı ilçesi, Kayseri ilinin güneyinden geçen Ecemiş Fayı, kuzeydoğusundan geçen Bünyan Fayı ve bu fayların bağlandığı Kızılırmak Fayı'na yaklaşık olarak 100-120 km uzaklıktadır.
Ecemiş Fayı'nın büyük bir deprem ürettiğine dair bir veri yok! Kayseri Anadolu Haber haberine göre Ecemiş fayında tarihte 7 büyüklüğünde deprem ürettiğine dair kayıtlar olmadığını dile getiren Dr. Demirtaş, söylentilerin sadece söylentiden ibaret olduğunu belirtti.
Kayseri halbuki canlı bir fayın üzerinde oturuyor. Üzerinde oturduğu fay 700 kilometre uzunluğunda.
MTA'nın raporuna göre, Kayseri'de diri fay hattı geçen ilçeler, Talas ve Yeşilhisar olarak kayıtlara geçti.
Adana'nın Saimbeyli ilçesi Topallar Mahallesi'nde saat 07:48'de yerin 5 km derinliğinde 4.1 M büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Bu büyüklükteki deprem Kayseri'deki fayları etkilemez.
Ecemiş Fayı'nın son 35 bin yıl içerisinde hareket halinde olduğunu ve dolayısıyla uzmanlar tarafından aktif bir fay olduğunu belirtilmektedir. Ayrıca yine konunun uzmanları tarafından bölgede büyüklüğü 6,5 veya daha büyük olan ve yüzey kırığı oluşturabilecek en az üç depremin olduğu öne sürülmektedir.
"Kayseri'de özellikle deprem yönetmeliğine göre yapılan binalar 8 şiddetinde depreme dayanır" şeklinde de çok iddialı bir sözü var.
Kayseri deprem riski bulunan illerden biri. Bu il AFAD tarafından paylaşılan deprem tehlike haritasına göre 3. Derece deprem bölgeleri arasında. Erciyes Fayı ve Erkilet Fay Zonu bulunan ilde ayrıca diri fay hattının geçtiği ilçeler de bulunuyor.
Kayseri'de geçmişte bu fayların üzerinde 3 tane 8 şiddetinde deprem meydana geldiğini aktaran Evsen: “Ecemiş fayının tarihsel ve aletsel dönem kayıtlarına baktığımız zaman 6.2 büyüklüğüne kadar deprem ürettiğini görebiliyoruz. Ecemiş fayı da, Tarsus - Mersin istikametinden başlar.
Conversation. Çok sık sorulan bir soruyu cevaplayayım: Savrun Fayı kırılısa Kayseri ne kadar etkilenir? 1- Savrun fayının boyu 50 km, üretebileceği deprem büyüklüğü 7 dir. 2- Savrun fayının Kayseri'ye an yakın yeri 110 km uzaklıktadır.
AFAD, Bingöl, Kayseri, Mardin, Tunceli, Niğde ve Batman'ın da afet bölgesi olarak kabul edildiğini duyurdu. Böylece afet bölgesi olan kentlerin sayısı 17'ye yükseldi.
Hendeklerde saptanan son depremin günümüzden yaklaşık 15.000 yıl önce, bir önceki depremin (penultimate event) günümüzden yaklaşık 17.000 yıl önce ve en eski depremin ise günümüzden yaklaşık 22.500 yıl önce meydana geldiği ve Erciyes Fayı'nın düzenli olmayan bir deprem tekrarlanma periyoduna sahip olduğu yorumlanmıştır ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri