kütük olarak kayseri'nin merkez ilçelerine kayıtlı insanlara verilen ad. ayrıca develi ve hacılar gibi ilçeleri de ekleyebiliriz.
Şehrin en eski adı olan Mazaka, Roma devrine kadar devam etmiş; Roma devrinde şehre imparator şehri anlamında Kaisareia adı verilmiş; bu isim Araplarca Kaysariya şeklinde kullanılmıştır.
Bir milyondan fazla nüfusu ile Türkiye'nin 7. büyük, İç Anadolu'nun ise Ankara'dan sonra 2. büyük kenti ve sanayi merkezidir. Kayseri kolay yaşanabilir ve ekonomik bir şehir olmakla beraber, sosyal ve kültürel her olanağın bulunduğu bir şehirdir. Kayseri Havaalanı, AGÜ Sümer Kampüsüne 10 dakika mesafededir.
Roma devrinde şehre imparator şehri anlamında Kaisareia adı verilmiştir. Bu isim Araplarca Kaysariya şeklinde kullanılmıştır. Türkler Anadolu'yu fethettikten sonra kente Kayseriye adını vermişler ve bu isim, Cumhuriyet dönemiyle birlikte Kayseri şeklini almıştır.
Kayseri'nin en seçkin insanlarının yaşadığı yerleri sıralayan başka bir vatandaş şu ifadelere yer verdi; 'Alpaslan Mahallesi, Çay Bağları ve Erciyes Evleri, daha elit çünkü Alpaslan Mahallesi'nde doktor ve savcılar oturuyor.
İlgili 27 soru bulundu
Kayseri ilinin en önemli ve en yüksek dağı 3.916 metre yüksekliğindeki Erciyes Dağıdır. Erciyes Dağı, göğsünde ve eteklerinde birçok tali volkan tepelerinin bulunduğu sönmüş küme volkandır. İlin önemli gölleri ise Camız Gölü, Çöl Gölü, Sarıgöl, Yay Gölü ve Tuzla Gölüdür.
Kayseri merkezli il, Türkiye'nin toplam nüfus bakımından en kalabalık 15., yüzölçümü olarak Türkiye'nin en büyük 8. ilidir.
(1474) Kayseri 1476'dan itibaren Karaman eyaletine bağlı bir sancak merkezi oldu. 1839 tarihinde Bozok Eyaletinde, 1867 tarihinde de bağımsız sancak merkezi olarak Osmanlı idari taksimatında yerini aldı.
Kayseri ili, elverişli ulaşım ve enerji olanaklarının yanı sıra zengin yeraltı kaynaklarıyla birlikte önemli ölçüde gelişmiş sanayisi ile önde gelen iller arasında yeralmaktadır.
Kayseri'nin En Büyük İlçesi Hangisi? Kayseri'nin 16 ilçesinden en büyük ilçesi olarak Melikgazi İlçesi kabul edilmiştir. Melikgazi ilçesi geçen yıl 589 bin 852 nüfusa sahipken bu yıl 4.492 kişi arttı. Toplam nüfusu 594 bin 344 kişiye ulaşan Melikgazi, Kayseri'nin en büyük ilçesi oldu.
Türkiye'de yaşayan 1 buçuk milyona yakın Kayserili var. Bunların 974 bin 656'sı Kayseri'de ikamet ederken 519 bin 138 kişi Kayseri dışında ikamet ediyor. Dışarıda ikamet eden 510 bin civarındaki Kayserilinin yarıdan fazlası İstanbul ve Ankara'da.
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verilerine göre, 2021 yılının başı itibariyle, Kayseri nüfusuna kayıtlı olan toplam kişi sayısı 1 milyon 494 bin 933. Bunun 984 bin 249'u Kayseri'de, 510 bin 684'ü başka illerde yaşıyor. Kayserilinin en fazla yaşadığı şehir ise İstanbul ile Ankara.
Senenin 38.Gününü 7 Şubat Kayserililer Günü olarak kutladığımız #7ŞubatDünyaKayserililerGünü 'nüz Kutlu Olsun.
Kayseri mantısının yanı sıra Çerkes mantısı ile de meşhur olan Gubate, Kayseri en iyi yemek yerleri listesinde mutlaka kendine üst sıralardan yer bulur.
Kayseri'nin meşhur yemekleri arasında en başta gelen lezzet Kayseri mantısıdır. Pastırma, Pöç, Nevzine, Aside, Yağlama, Kurşun Aşı, Kayseri Tiridi, Çiriş Yemeği, Cıvıklı, Örgülü Pilav, Tahinli Yaprak Sarması, Çemenli Ekmek, Kayseri Katmeri, Yoğurt tatlısı bunların arasında sayılmaktadır.
Kayseri ve çevresi Asur, Hitit, Pers, Roma, Bizans, Emevi ve Abbasilerden sonra XI. yüzyılda Türklerin eline geçmiştir. 1174 yılında ise Danişmentlilerden Anadolu Selçuklu Sultanı II. Kılıç Arslan'ın hâkimiyetine geçen şehir, XIII. yüzyılın sonlarına kadar en parlak devirlerini yaşamıştır.
Kayseri'de en fazla Sivaslı yaşıyor!
Cevap ise oldukça yakın, Komşu il Sivas! İstatistiklere göre, Kayseri'de ikinci büyük nüfus Sivaslı vatandaşlara ait. Türkiye'de yaşayan Sivaslı sayısı 1 milyon 976 bin 586 kişi olarak kayıtlara geçerken bunlardan 94 bin 835'i Kayseri'de yaşamayı tercih etti.
Kayseri'de Sivaslıların dışında Yozgatlılar ve Nevşehirlilerin de fazlalığı dikkat çekiyor. Kentte 48 bin 531 Yozgatlı ve 28 bin 3 Nevşehirli bulunurken bunları sırasıyla 18 bin 690 ile Kahramanmaraşlılar, 17 bin 542 ile Ağrılılar, 14 bin 077 ile Adanalılar takip etti.
Kayserililerin En Çok Bulunduğu İller
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) kayıtlarına göre, Antalya'da 34 bin 724, İzmir'de 24 bin 569 ve 19 bin 829 kişi ile Adana yer alıyor. Kayserililerin yüzde 52'si İstanbul ve Ankara'da ikamet ediyor. İstanbul'da 62 bin 836, Ankara'da 104 bin 303 Kayserili yaşıyor.
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre İlimizin nüfusu 1.445.683'dür.
* Kayseri: Kütüğe kayıtlı nüfus 1 milyon 494 bin, 162 bini İstanbul'da. 1 milyon 421 bin nüfusun 984 bini Kayserili.
Bayburt, 86 bin 47 kişi ile en az nüfusa sahip olan il oldu. Bayburt'u, 89 bin 317 kişi ile Tunceli, 92 bin 819 kişi ile Ardahan, 148 bin 539 kişi ile Gümüşhane ve 155 bin 179 kişi ile Kilis takip etti.
Kayseri'nin Neyi Meşhur? Kayseri Kapadokya Peri Bacaları, genel olarak tarihi dokusu, pastırması, mantısı ve daha pek çok lezzeti ile yöresel mutfağı gibi detaylar dolayısıyla çok ünlüdür.
Kuzey ve kuzeybatıda Yozgat, Kuzey ve kuzeydoğuda Sivas, doğuda Kahramanmaraş, güneyde Adana, güneybatıda Niğde, batıda ise Nevşehir illeriyle çevrilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri