Temel besin maddeleri bakımından zengindir, hem çiğ hem de pişmiş olarak yenebilir. Lolorosso olarak bilinen kırmızı yapraklı marul da bir kıvırcık marul çeşididir. Göbek marul: Yuvarlak şekilli, buruşuk yapraklı, açık renkli ve gevrek bir dokuya sahip bir maruldur. Hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilir.
Günlük iki porsiyon marul tüketilmesinin sağlık açısından oldukça faydalı olduğunu söylemek de mümkündür. Marul tüketiminin kilo aldırmadığı söylenebilir. Marul genel olarak salatalarda kullanılan bir sebze olsa bile marul yapraklarının direk tüketilmesi de tercih edilmektedir.
Popüler bir salata sebzesi olan marul %95 oranında su içeriği nedeniyle besleyici bir gıda olarak görülmez. Ancak iyi bir lif (posa), demir, folat, A ve C vitamini kaynağıdır. Bu nedenle günlük hayatta, özellikle salatalarda oldukça fazla tercih edilen bir diyet sebzesidir.
Lif içeriği ve kalorisi düşük olması marulu iyi bir diyet sebze yapar. Ayrıca düşük kalorili bir diyette alınmayacak kadar mikrobesin alınmasını da sağlayabilir. Marulun bol lif içermesi tokluk hissi verir ve yemeye engel olur. Ayrıca çok az yağ içerir.
KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUR
Diyet listelerinin vazgeçilmez maddesi bol yeşilliktir. Marul da sindirim üzerinde yaptığı etkiler ve midede büyük bir hacme sahip olarak kilo vermeye yardımcı olur.
İlgili 42 soru bulundu
Marul K vitamini bakımından zengin gıdalar arasındadır. Kemiklerin ve kasların gelişimi açısından da k vitamini önemlidir. İleri yaşlarda ortaya çıkan kas hastalıkları ve kemik hastalıklarının önüne geçmesi açısından marul tüketimi elzemdir.
Marul Ekim-Kasım aylarından Şubat ayına kadar taze tüketilmesi mümkün olan bir sebzedir. En taze olduğu ay ise Kasım ayıdır. Özellikle salataların vazgeçilmezi olan Marul lifli olması sayesinde zayıflamaya da yardımcı olmaktadır.
Marul Yemek Gaz Yapar mı? (
Kıvırcık besin kaynakları içerisinde bulunan marul genel olarak gaz yapan yiyecek türlerinden biridir. Özellikle önemli bir lif kaynağı olması ile birlikte sağlıklı yiyecekler içerisinde bulunur. Fakat lif tüketmeye çok fazla alışkın olmayan yetişkinlerde marul gaz yapar.
Kahvaltıda marul harika oluyor. Mutlaka marulu her şeyin yanına yiyin. Marulu küçük olmayacak şekilde doğrayın. Salatalığı alacalı soyup doğrayın.
Maruldaki lif sindirimi artırır, kabızlık ve şişkinlik gibi diğer sindirim hastalıklarını engeller. Ayrıca mide ağrısını hafifletebilir. Marulun, midenin farklı türdeki yiyecekleri işlemesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda bağırsak sağlığını da iyileştirir.
- Güçlü bir antioksidan olan marul, lateks adı verilen bir sıvı süt içerir. Anti-mikrobiyal özelliğe sayesinde vücuttaki iltihabı söker atar. Ayrıca enfeksiyonlu hücreleri önleyerek ödem oluşumunu önler. Düzenli olarak tüketildiğinde enfeksiyonlu hücreleri vücuttan atar.
Yeşil maruldan ayrılan en önemli özelliği içerdiği yüksek miktarda demirdir. Kırmızı olması nedeniyle demir miktarı fazladır. Bu yüzden kanımızda bulunan en önemli madde olan hemoglobinin içinde de bulunan bu madde kansızlığa iyi gelmektedir.
Etkili bir idrar söktürücü olarak bilinen marul, uyku sorunu yaşayanlar için de etkili bir sebzedir. Uzmanlara göre stres ve kaygı oranını dengeleyen ve akşamları bir miktar tüketilen marul salatası, rahat bir uyku için idealdir.
Marul, kıvırcık yaprakları ve hafif, taze lezzetiyle çeşitli mutfaklarda salataların ve sandviçlerin vazgeçilmez bir parçasıdır. Çeşitli tipleri ve yetiştirilmesinin kolay olması nedeniyle, marul çoğu ev bahçesinde yerini bulur. Ancak, her bitki gibi marulun da belirli gereksinimleri vardır.
BOL YEŞİLLİK VE ÇİĞ SEBZELER GECE YATMADAN ÖNCE YENEBİLİR
Gece uzunsa bol yeşillik ve çiğ sebzeler iyi bir alternatif: Su oranı yüksek ve kalorisi düşük kereviz sapı, marul, salatalık ve havuç dilimleri kurtarıcınız olabilir.
En değerli besin türleri içerisinde kıvırcık marul gelir. Yeşillikler zaten başlı başına önemli bir yer tutarken, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ile kıvırcık marul çok daha önemlidir. Özellikle kanser hücrelerini önler, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur ve kolesterol ile kan şekerini düşürür.
Marulun cilde faydaları
Nemlendirici etkisi: Marul, yüksek su içeriğiyle cildi nemlendirmeye yardımcı olur. Su içeriği, cildin doğal nem dengesini korumasına ve kuruluğu önlemesine yardımcı olur. Antioksidan özellikleri: Marul, antioksidanlar açısından zengin bir sebzedir.
Marulun Zararları
Aşırı miktarda tüketildiğinde nefes darlığı gibi problemlere neden olduğu gözlenmiştir. Kimi marul çeşitleri vücutta alerjik reaksiyona sebep olabilir. Prostat büyümesi probleminin mevcut olduğu kişilerin marul tüketimine dikkatli bir şekilde yaklaşmalarında fayda var.
Tam tahıllar, meyve ve sebzeler, yulaf ezmesi ve keten tohumu gibi besinler sindirim sistemi çalışmasını düzenleyerek şişkinliği önleyebilir. Bazı baharatlar da mide şişkinliğini hafifletmede etkili olabilir. Zencefil, nane yaprağı, rezene tohumu ve kimyon gibi baharatlar gaz oluşumunu azaltarak rahatlama sağlayabilir.
C ve E vitamini açısından zengin olan kıvırcık marul, cilt hücrelerini yenilemektedir. Böylece cildin uzun seneler daha parlak ve canlı olmasını sağlamaktadır. Kan dolaşımını hızlandırarak akne ve sivilce oluşumunu engellemektedir. Anti-kanser potansiyeli bulunmaktadır.
Marul iyice yıkanır ve ardından tuzlu ya da sirkeli suda bekletilir. Bu şekilde acısının bir kısmı alınmış olur. Sudan çıkarılınca yeniden yıkanır ve yanına dilenen salata malzemeleri ile servis edilir.
Marulun Su İstekleri
Sıcak yaz aylarında, her gün marul bitkilerini sulamamız ve belki de bitkilere gölge sağlamamız gerekebilir. Bu mevsimde bitkilerimizi düzenli olarak sulamazsak, marul bitkileri ısıdan zarar görür ve bitki tohum üretmeye başlar. Sonuç olarak, marul yaprakları acı bir tada sahip olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri