İlimizde Sığır, manda, koyun, kıl keçisi yetiştiriciliği yapılmaktadır. İlimiz ekonomisine katkı sunan diğer hayvancılık sektörleri yumurta tavukçuluğu ve arıcılıktır.
Hayvansal gıdaların ve ürünlerin elde edilmesine yönelik olarak yapılan havyan yetiştirilmesi, beslenmesi, bakımını kapsayan tarım kolu genel anlamıyla hayvancılık olarak adlandırılmaktadır. Hayvancılık insanoğlunun bildiği en eski faaliyet kollarındandır.
Marmara ve Ege Bölgesi, ahır hayvancılığının en çok yapıldığı iki bölgedir. Mera hayvancılığı ise İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaygındır. Türkiye'de en fazla sığırın yetiştirildiği şehir Konya'dır. Konya'da 600 binden fazla sığır beslenmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Türkiye'de hayvancılığın yoğun şekilde yapıldığı bölgelerin başında Doğu Anadolu Bölgesi gelmektedir. Bölge, Türkiye'deki küçükbaş hayvan varlığının %34.3'üne sahiptir. Mevcut çayır ve mera varlığı bakımından da Türkiye'nin başta gelen bölgesidir (Aksoy, 2008).
Hayvancılık faaliyetleri; büyükbaş hayvancılık, küçükbaş hayvancılık, arıcılık, tavukçuluk, su ürünleri yetiştiriciliği şeklinde sıralayabiliriz.
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği koyunculuk, keçicilik, tavşan ve kürk hayvanlarının yetiştiriciliğini kapsayan bir hayvancılık dalıdır. Bu hayvancılık dalı genellikle Karadeniz ve iç Anadolu bölgelerinde yapılır. Bu bölgelerin bitki örtüsü küçükbaş havya yetiştiriciliği için oldukça uygundur.
Küçükbaş hayvanlar arasında keçi ve koyun gibi üretim faaliyetleri bulunur. Aynı zamanda mandıralarda inek ve dana yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bu hayvanlardan süt ve süt ürünleri üretimi sağlanır. Aynı zamanda tavukçuluk ile beraber diğer kanatlı hayvan üreticileri ülkemizde oldukça yoğun biçimde yapılmaktadır.
Hayvansal üretim ya da yaygın adı ile hayvancılık; ürünleri ve güçleri ile insanlara yararlı evcil hayvanların bakımı, beslenmesi, üretimi ve yetiştirilmesini kapsayan tarım koludur.
Tarımın bir kolu olan hayvancılık; ekonomik değeri olan hayvanların yetiştirilmesi, çeşitli şekilerde yararlanılması ve pazarlanması durumudur. Türkiye'de büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde sığırcılık ( inek, öküz, dana, manda) at, eşek ve katır yetiştiriciliğini kapsamaktadır.
Yeni nesil hayvancılık ile birbirine çok benzeyen ama farklı yönleri bulunan geleneksel hayvancılık, babadan oğula geçen kendine özgü yöntem ve kurallar ile nesilden nesile aktarılmaktadır.
Hayvancılık, tarım kadar önemli olan bir ekonomik faaliyet türüdür. Yumurta, peynir, süt ve et gibi gıda ürünleri hayvanlardan elde edilir. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık olmak üzere iki çeşidi bulunur. Büyükbaş hayvancılığında inek, öküz ve dana gibi hayvanlar yetiştirilir.
Primer sektör olarak tanımlanan ziraat faaliyetleri; bitkisel üretim, hayvancılık (büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, kümes hayvancılığı, balıkçılık, arıcılık, ipekböcekçiliği) ve ormancılık sektörlerinden oluşmaktadır.
Hayvancılık, bir taraftan toplumun hayvansal protein ihtiyacının karşılanmasını sağlarken diğer taraftan da bitkisel üretim yapısına, kırsal refahın gelişmesine ve genel ekonomiye önemli katkılarda bulunur. Hayvancılık, gelişmişlik durumu ne olursa olsun tüm ülkeler için büyük önem arz etmektedir.
Öncelik ile küçükbaş hayvan kategorisine giren hayvanlar; koyun, koç, kuzu, tavuk, tavşan, keçi vs. hayvanların yer alması ile nitelendirilmektedir. Küçükbaş hayvancılık ise; koyunculuk, keçicilik ya da kürk hayvancılığı kapsayan hayvancılık adına verilen isimdir.
Hibe Desteği Şartları:
Büyükbaş en az 10-en fazla 50 baş anaç hayvan kapasiteli veya koyun ve keçi olarak en az 100 en çok 200 hayvan kapasiteli; Sıfırdan ahır yapımı veya tadilatı, Teke, koç veya damızlık boğa alımı, Gerekli makinelerin alımı için devlet tarafından hibe desteği sağlanmaktadır.
Küçükbaş Hayvancılık; koyun, keçi bakımının üstlenilmesi olarak ifade edilebilir. Küçükbaş Hayvancılığın çeşitli ürünleri insan beslenmesi ve sağlığında kullanılmakta, kimi ürünleri ise çeşitli sürdürülebilir faaliyetlerde kullanılmaktadır.
Ankara, yayla özelliği ile hayvancılığa, özellikle küçükbaş hayvancılığa elverişli bir ildir. Meraların zayıf ve kısa otlu olmaları ve arazi yapısı küçükbaş hayvancılığa daha elverişli bir durum yaratıyor. Koyun ve dünyaca ünlü Ankara Keçisi (Tiftik Keçisi) yetiştirilen hayvanların başında geliyor.
AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, ülkede haziran ayı sonu itibarıyla yaklaşık 18 milyon 251 bin büyükbaş, 49 milyon 816 bin küçükbaş hayvan bulunuyor. Küçükbaş hayvanlardan 38 milyon 448 bini koyun, 11 milyon 368 bini keçilerden oluşuyor.
TÜİK Kurumsal. Büyükbaş hayvanlar arasında yer alan sığır sayısı Haziran ayı sonu itibariyle bir önceki yılın Aralık ayına göre %0,9 artarak 18 milyon 124 bin baş, manda sayısı ise %0,9 artarak 194 bin baş olarak gerçekleşti.
İnek ve atlar genelde ahırda yaşarlar. Koyun ve keçiler ise ağılda yaşarlar. Tavuk, hindi ve kaz gibi evcil hayvanlar kümeste yaşar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri