Biyoloji Öğretmeni Nasıl Olunur? Üniversitelerin eğitim fakültelerinde bulunan Biyoloji Öğretmenliği bölümü mezunları biyoloji öğretmeni olabilirler. Ayrıca Biyoloji bölümünü tamamlayanlar da formasyon eğitimi alarak öğretmenlik yapabilirler.
Üniversitelerin Biyoloji Öğretmenliği Bölümünden mezun olanlar biyoloji öğretmeni olur. Biyoloji öğretmeni öğrencilere biyoloji bilimiyle ilgili müfredata uygun olacak şekilde eğitim verir.
Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü mezunları pedagojik formasyon sertifika programını başarı ile tamamladıkları takdirde resmi ve özel ortaöğretim kurumlarında sağlık alan öğretmeni olarak da çalışabilmektedirler. Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümleri mezunlarına “Biyolog” unvanı verilmesi onaylanmıştır.
KPSS ÖABT Biyoloji öğretmenliği sınavı, Biyoloji öğretmeni adaylarının mesleki bilgi ve becerilerini ölçmek amacıyla yapılan bir sınavdır. Bu sınavda genel olarak üniversitelerin Biyoloji bölümlerinde öğretilen konuların yanı sıra öğretmenlik mesleği ile ilgili konular da sorulmaktadır.
Biyoloji Öğretmenliği, üniversitelerde Eğitim Fakültesi kapsamında yer alan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca Sayısal puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir. Biyoloji Öğretmenliği Bölümü, 2019-2020 YÖK verilerine göre dokuz farklı üniversitede faaliyet göstermektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Üniversitelerin eğitim fakültelerinde bulunan Biyoloji Öğretmenliği bölümü mezunları biyoloji öğretmeni olabilirler. Ayrıca Biyoloji bölümünü tamamlayanlar da formasyon eğitimi alarak öğretmenlik yapabilirler.
eleman.net verilerine göre, Biyoloji Öğretmeni 2023 yılında ortalama 16.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Biyoloji Öğretmeni , Ocak 2023 yılında ortalama 13.200 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 8.140 TL maaş alıyordu.
Biyoloji dersinin dışında seçmeli olarak sağlık bilgisi, çevre ve insan, trafik ve ilk yardım, anatomi gibi derslere girer.
Fen Bilgisi Öğretmeni Olmak İçin Gerekenler
Ayrıca dört yıllık eğitim veren üniversitelerin Fizik, Kimya ve Biyoloji bölümlerinden mezun olanlarda pedagojik formasyon eğitimi alarak fen bilgisi öğretmeni olabilir.
Sınav 2 senede bir olur. Başvurular Nisan-Mayıs aylarında olur. Bu devlete düz memur alımı içindir. Sınavda tarih, coğrafya, vatandaşlık ve Güncel Konulardan Genel kültür sınavı ve matematik, Türkçe ve geometri konularından genel Yetenek Sınavı olur.
TUS'a doktor ve doktor adayları dışında eczacılar, kimyagerler, veterinerler, biyoloji ya da tıbbi biyoloji öğrencileri ve mezunları da girebilirler. Ancak, doktorlar dışındaki grup yalnız Temel Bilimler sınavına girebilir. Sınav sonrası puanlarına göre temel bilimler kontenjanlarına yerleştirirler.
Örneğin, biyolog, laboratuvar teknisyeni, biyomedikal araştırmacı, eczacı, veteriner hekim, öğretmen gibi pozisyonlar mevcuttur. Ayrıca, biyoteknoloji, gıda endüstrisi, çevre koruma, ilaç endüstrisi, tarım sektörü ve diğer birçok alanda da çalışabilirler.
Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulunun 29 Haziran 2020 tarih ve 12 sayılı Kararı ile yükseköğretim kurumları tarafından sertifika düzeyinde yürütülen pedagojik formasyon sertifika eğitiminin geçerliliğini yitirmesine karar verilmiştir.
KPSS-Öğretmenlik, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan eğitim kurumlarında kadrolu olarak öğretmenlik yapmak isteyen tüm adayların girmesi gereken sınavdır. Eğitim Fakülteleri ve Fen Edebiyat Fakültelerinden mezun olan adaylar bu sınava girebilir.
Formasyon alan lisans mezunları MEB'e bağlı özel okullarda çalışabilir, KPSS'ye girerek gerekli puanı almaları durumunda devlet okullarına öğretmen olarak atanabilir. Kısacası formasyon, eğitim fakültesi dışındaki lisans mezunlarının öğretmenlik mesleğini yapabilmeleri için sahip olmaları beklenen belgedir.
eleman.net verilerine göre, Fen Bilgisi Öğretmeni 2023 yılında ortalama 18.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Fen Bilgisi Öğretmeni , Ocak 2023 yılında ortalama 14.520 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 8.976 TL maaş alıyordu.
Eğitim fakültelerine bağlı olan fen bilgisi öğretmenliği bölümünden mezun olanlar meslek hayatları boyunca eğitim kurumlarında rahat bir şekilde çalışabilir.
Lisede Tarih ve Coğrafya derslerine girebilmeleri mümkün. – Tam tersi olarak Lise Tarih ve Coğrafya öğretmenleri de Ortaokullara atanabilirler. – İlköğretim Matematik öğretmenleri de Liselere atanabildikleri gibi Lise Matematik öğretmenleri de Ortaokullara atanabilirler.
Lise Hazırlık Fen Bilimleri programı; biyoloji, kimya, fizik derslerine giriş olarak düzenlenmiştir. Fen derslerinde işlenecek temel terimlere odaklanmaktadır.
Branş öğretmenleri haftada 15 saat zorunlu ders saatini doldurur. Haftada 15 saatten sonra gireceği dersler ek ders ücretine tabidir.
2023 yılı itibari ile 311 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşları 13490 TL'dir. En düşük Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşı 11400 TL iken, en yüksek Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşı 23170 TL'dir.
Lisans eğitimi veren üniversitelerin Fizik, Kimya, Biyoloji bölümlerinden mezun olanlar da pedagojik formasyon eğitimi alarak Fen Bilgisi Öğretmeni olmaları mümkündür.
Ebe Ne Kadar Maaş Alır? Ebe olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Ebe maaşı 2023 verilerine göre ortalama 20.900 TL civarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri