Merkez ilçe ile birlikte 16 ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçeler; İl merkezinde Kocasinan ve Melikgazi ilçeleri, Akkışla, Bünyan, Develi, Felahiye, Hacılar, İncesu, Özvatan, Pınarbaşı, Talas, Sarıoğlan, Sarız, Tomarza,Yahyalı, Yeşilhisar'dır.
Melikgazi, Kayseri'nin en büyük ilçesidir.
(1474) Kayseri 1476'dan itibaren Karaman eyaletine bağlı bir sancak merkezi oldu. 1839 tarihinde Bozok Eyaletinde, 1867 tarihinde de bağımsız sancak merkezi olarak Osmanlı idari taksimatında yerini aldı.
Şehrin en eski adı olan Mazaka, Roma devrine kadar devam etmiş; Roma devrinde şehre imparator şehri anlamında Kaisareia adı verilmiş; bu isim Araplarca Kaysariya şeklinde kullanılmıştır.
İlgili 42 soru bulundu
Selçuklular devrinde Kayseri, Konya'dan sonra ikinci başkent oldu. Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubât zamanında Kayseri'nin durumu Bizans devrini gerilerde bıraktı. En parlak devrini yaşadı. Selçuklu Anadolu'sunun Konya'dan sonra en önemli şehri Kayseri'ydi.
Kayseri komşu illeri arasında; Niğde, Sivas, Adana, Kahramanmaraş ve Nevşehir yer almaktadır. Kayseri toplam 16 ilçeden meydana gelmektedir. Tüm ilçeler ve merkezi arasında ulaşım kolaylıkla sağlanmaktadır. Ulaşım için otobüs, dolmuş veya taksi tercih edilebilmektedir.
1911 yılında Kayseri'ye bağlı bir bucak iken, 1987 yılında 3392 Sayılı Kanunla ilçe olmuştur. İlçeye bağlı 1 Merkez Belediyesi ve 12 köy varken 30 Mart 2014 tarihinde yapılan yerel seçimlerden sonra 12 köyümüzde mahalleye dönüşmüş olup, ilçemizin toplam 33 mahallesi mevcuttur.
Kayseri'nin meşhur yemekleri arasında en başta gelen lezzet Kayseri mantısıdır. Pastırma, Pöç, Nevzine, Aside, Yağlama, Kurşun Aşı, Kayseri Tiridi, Çiriş Yemeği, Cıvıklı, Örgülü Pilav, Tahinli Yaprak Sarması, Çemenli Ekmek, Kayseri Katmeri, Yoğurt tatlısı bunların arasında sayılmaktadır.
Doğu ve kuzeydoğusu Sivas, kuzeyi Yozgat, batısı Nevşehir, güneybatısı Niğde, güneyi ise Adana ve Kahramanmaraş illeri ile çevrilidir. 1929 yılında yapılan Haydarpaşa - Kars demiryolu idari sınırlarından geçmektedir.
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre İlimizin nüfusu 1.441.523'dür.
Kayseri İlinin en büyük İlçelerinden biri olan Melikgazi İlçesi 14 Aralık 1988 tarihli ve 20019 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 3508 sayılı Kanun ile İl Merkezinden ayrılıp, İlçe olarak teşekkül etmiştir.
23.07.2004 tarih ve 25531 sayılı Resmi Gazete 'de yayınlanan 5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu gereğince Talas ilçesi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde merkez ilçe olmuş ve Cebir, Akçakaya, Çatakdere ve Yazılı köyleri mahalleye dönüşmüştür.
Erkilet, Kayseri ilinin Kocasinan ilçesine bağlı bir mahalledir.
Kayseri Cumhuriyet Meydanı, Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde bulunan meydandır.
İldem Cumhuriyet veya eski adıyla Cumhuriyet, Kayseri ilinin Melikgazi ilçesine bağlı bir mahalledir.
Talas Kayseri'nin Başkenti.
Ali dağı eteklerinde olduğu için bu isim verilmiştir. Bu şehrin bir diğer ucu Göremeye kadar gittiği söyleniyor. İlginç ve görülmesi gereken bir yer.
Sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi
Her iki indeks çalışmasında da Kayseri, 2. derece gelişmiş iller arasında yer almıştır.
Kayseri'nin 2023 yılındaki beklenen nüfusu, 1.452.735 olacak.
Meyveler arasında en fazla yetiştirilen tür 94 bin tonu aşan üretimi ile elma olup ikinci sırada kayısı yer almaktadır. Bu türlerle birlikte kiraz da bölgeye iyi uyum sağlayabilecek bir tür olarak değerlendirilebilir. Bölge ekolojisine uygun türler arasında erik, armut ve ceviz de yer almaktadır.
Bunlardan biri İzzeddin Keykavus tarafından inşa ettirilen Yoğunburç , diğeri Alaeddin Keykubad tarafından yaptırılan Ok Burcu'dur. İç kale: Selçuklular, Karamanoğulları, Dulkadiroğulları ve Osmanlılar tarafından tamir edilerek günümüze kadar ulaşmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri