Tuz ile ovularak saklanan kaz eti oldukça lezzetli ve faydalı bir ettir. Lezzetinin yanında içinde bulundurduğu vitamin ve mineraller ile insanlar için çok yararlı bir besin kaynağıdır.
görünüş ve tat itibariyle kuzu tandıra benzer. tavuk etinin daha yağlısı, kırmızısıdır.
- Sofraların başköşesinde yerini alan kaz eti oldukça lezzetli bir ana yemek olarak sunulur. Lezzeti ile ön plana çıkan kaz eti genel olarak kokan bir et türüdür. - Kaz etinin kokusunun alınması için iyice tuzlanması gerekir.
Kompleks B vitaminler, E vitamini, A vitamini gibi vitaminlerden zengin olan kaz etinde ayrıca selenyum, demir, potasyum, kalsiyum ve fosfor gibi sağlık açısından büyük önem taşıyan mineraller bulunur. Kaz eti kalori açısından da zengin bir besindir.
Kaz eti yemek için sonbahar ve kış mevsimi çok uygun bir zamandır. kaz etinin gerçek tadında olabilmesi için kazın kar yağdıktan sonra kesilmesi ve pişirilmesi gerekir. Bu mevsimde kaz eti daha lezzetli olur.
İlgili 27 soru bulundu
Kaz etinin bu denli pahalı olmasının, zor yetiştirilmesinden kaynaklandığını anlatan Kara, şöyle devam etti: “Bizim yörenin yaylaları randımanlı olduğundan, yayla zamanı kazlar ot yiyerek idare ediyor. Kesilmeden iki ay önce de arpa, buğday yedirmek şartıyla kazlar besiye alınıyor.
tavuğu andıran bir ettir ancak biraz daha farklı bir tadı var. öncelikle daha yağlısı, tavuktan biraz daha sertçe, bunu ısırırken anlıyorsunuz da, yemeye başladıktan sonra puff gibi dağılıyor ağızda. bir de kaz ciğeri gerçekten enfestir.
Beslediğimiz kazlar kış öncesi kesip kışın yiyoruz. Buradaki kazlar kar yediği, soğuk suda yüzdüğü ve kesilmeleri sonrası tuzlanıp kurutulduğu için eti lezzetli oluyor. Kars'ın meşhur kazlarını kasım ayından önce kesmiyoruz çünkü bu ayda kar yağıyor kazlar kar yiyor."
Kazlar kesildiğinde önce gerçek bir kaz ciğeri, taşlığı, yüreği, boyun kanat ve baş ayak şöleni yaşanıyor yörede. Dünyanın her yerinde olduğu gibi, Kars 'ta da kazın yağıda çok değerli. Yukarıda özellikleri belirtilen Kars kazının temizlenmiş baş-ayağıdır. Pişirilme sonrası çok lezzetli olur.
Kaz etinin içinde yüksek oranda A, B ve E vitamini bulunur. Aynı zamanda B12 eksikliğinin de tedavisinde olumlu sonuçlar gösterir. 140 gram kaz etinde; 30.69 g yağ, 72.73 g su, 27 kalori ve 35.22 g protein bulunur.
Semirtme adı verilen, hayvanların yağ depolamasını dış etkenlerle çoğaltma yöntemi, birkaç ülkede yasal olmayan koşullarda gerçekleşmekteydi. Bu sebeple kaz ciğeri üretimi birçok ülkede yasaklanmıştır.
Kaz etinden sucuk da yapılmaktadır Ayrıca kaz ciğeri ülkemiz için henüz önemli olmasa da dünyada sevilerek tüketilen ve lüks lokantalarda kıymetli bir yemek olarak yerini almaktadır.
Yağlı bir yapıya sahip olan kaz etinin hazmı zor olabileceğinden alışık olmayanlar için etin yanında hazım kolaylaştırıcı olarak toz şeker servis edilmektedir. Doğu Anadolu'da ise kaz etinin yanında hoşaf ya da ayran tüketilmektedir.
Kaz eti tuz kullanılarak kurutulduğundan, et fazlasıyla tuzlu oluyor. Bu nedenle, kaz eti ile yemek yapılabilmesi için tuzunun giderilmesi gerekiyor.
Beyaz et, tavuk eti, ördek eti, kaz eti, horoz eti ve hindi eti gibi kümes hayvanlarıyla birlikte birçok deniz ürününü (örn. balık eti, yengeç eti, ahtapot eti ve kalamar eti) de içerisine alan bir sınıflandırmadır. Kırmızı etten farklı, miyoglobin yoktur.
9-10 ay dolaylarında kuzu eti, oğlak eti, gezinen tavuk, hindi, kaz eti gibi gıdaları da ufak parçalara bölerek çocuğunuza sunabilirsiniz. 9 aydan sonra baklagilleri çocuk çatalına batırarak önüne koyabilirsiniz.
Günümüzde protein tüketimi bir hayli önemli olmaktadır. Özellikle de diyet beslenmelerinde ve daha sağlıklı beslenmek için beyaz et ile kırmızı et tüketmek gerekmektedir. Damak zevkine hitap edebilen kaz eti de bir hayli lezzetli olan besinler arasında yer almaktadır.
Kaz ayağı kırışıklıkların giderilmesi için, cildin altına hyaluronik asit verilir. Uygulama öncesinde kişiye mutlaka bölgesel olarak anestezi içeren krem sürülür. Böylece herhangi bir acı ya da ağrı hissedilmemektedir.
Özellikle Kars bölgesinde yetiştirilir. Lezzeti ve onunla yapılan yemekler bölgede meşhurdur.Başlıca besinleri otlardır.
Ardahan ilinde kazlar ticari faaliyet olmaktan daha çok yöre halkının besin kaynağı olarak tüketilmektedir. İlde hemen hemen her evde kaz yetiştiriciliği ve tüketimi yapılmaktadır.
Türkiye'de kaz yetiştiriciliğinin merkezi konumundaki Kars'ta kesimi yapılan kazlar önce tuzlanıyor ve ardından kurutuluyor. Kars'a gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan kaz eti, il dışındaki büyük şirketlerinde gözdesi konumunda.
Çok tuzlu ve ekstra yağlı tüketilmesi önerilmeyen kaz etinin suyu da kendi kadar lezzetli ve faydalıdır. Kaz etinde bulunan fosfor ve kalsiyum diş etlerine ve kemiklere oldukça yararlıdır. İçeriğinde ki B6 vitamini bağışıklık sistemini güçlendirirken B5 vitamini de saçların doğal rengini korumaya yardımcı olabilir.
Gerekirse kazı kesmeden önce suyu ısıtıp hazırlayın. Böylece kesilen kazın vücudu soğumadan hızlıca ıslatabilirsiniz. ► İyice ıslattığınız kazın tüylerine kadar suyu çekmiş olması gerekiyor. Böylece tüyler iyice yumuşayıp kolayca kazın vücudundan kolayca sıyrılacaktır.
İyice yıkanıp temizlenen Kaz kurusu tuzlu olduğu için akşamdan bir kaç kere suyu değiştirilerek ıslatılır. Tencereye yerleştirilen kazın üstüne 2 litre su, Defne yaprağı, soğan, karabiber konularak düdüklü tencerede 40-45 dakika yada normal tencerede yaklaşık 2-2. 5 saat iyice pişirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri