KDV iadesini, mal veya hizmet ihracatı yapan kişi ve kurumlar alabilir. Biraz daha detaya inersek; yapılan mal veya hizmetlerin yurt dışı için olması durumunda ve kanuna uygun gerçekleştirildiyse, KDV iadesi alınması mümkündür.
KDV İadesini Kimler Alabilir? KDV iadesi talebinde bulunabilecek kişiler, Türkiye'de KDV mükellefi olan işletmelerdir. Bu kapsamda ticari faaliyetlerini gerçekleştiren şirketler, işletmeler, dernekler ve vakıflar KDV iadesi için başvurabilirler.
KDV iadesi, herhangi bir işletmenin yüklenmiş olduğu verginin son tüketiciye yansıtılmadığı durumlarda, aradaki KDV farkını devletten talep etmesi anlamına gelmektedir. Yani burada işletmenin satış yapmış olduğu son müşteri dışında kimsenin üzerinde vergi kalmaması amaçlanmaktadır.
Katma Değer Vergisi için devlete ödenen tutarları satış esnasında da ödememek için KDV iadesi talepleri oluşturulmuştur. Katma Değer Vergisinden yapılacak iade talepleri sayesinde işletmelerin alım ve diğer giderlerde ödediği vergilerin satışlarda da ödememesini sağlamaktadır.
İade alacağının, vergi dairelerine olan bütün borçlara (Devlete ait olup vergi dairelerince takip edilen tüm amme alacaklarına) mahsubu suretiyle iadesi talep edilebilir. Vergi dairelerine olan borçlara mahsup talebi, gerekli bilgi ve belgelerin tamamlandığı tarihi takip eden 10 gün içinde tamamlanır.
İlgili 42 soru bulundu
Geçmiş dönemlerden gelen “Devreden KDV” ayrı tutularak, belli bir limite kadar olanı YMM raporuyla üstü ise merkezi denetim raporuyla çözülebilir. Bundan sonra oluşacak “Devreden KDV” nin ise üç ayda bir merkezi denetim raporu veya YMM raporu ile nakden veya mahsuben iadesi sağlanabilir.
KDV İadesi, satın alınan mallar için ödenen KDV'nin geri alınması anlamına gelen bir vergisel istisnadır. KDV İadesi, satıcı, tüketici veya üretici tarafından gösterilebilir. KDV İadesi, aracılardan (örneğin deposundan, bayiden veya toptancıdan) tüketicilere aracı olan Tüketici İadesi olarak da adlandırılabilir.
Yolcu 3 ay içerisinde bu malı ülke dışarısına çıkarması halinde burada ödenen Kdv , Türkiye'den ayrılırken, çıkış kapısındaki Gümrük noktasında aldığınız ürünleri ve pasaport gösterilip onaylatılır ve fatura, Tax Free Point ofis yetkilisine ibraz edilmesi halinde Kdv iade edilir.
Buna göre, 01.01.2019 tarihinden sonra gerçekleşen işlemler için, tam istisnadan kaynaklanan KDV iade alacakları istisna işlemin gerçekleştiği yılı izleyen yılbaşından itibaren iki yıl içinde iade talep dilekçesi verilmek suretiyle talep edilmez ise zamanaşımına uğrayacaktır.
Tam İstisna Kapsamındaki İşlemlere İlişkin İade Talep Süresi
KDV Kanunu'nun 32. maddesine göre, iade talebinin, iade hakkı doğuran işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar yapılması zorunludur.
Mükellefler ve mali müşavirlerin kullanımına deneme amaçlı olarak açılan bu sistem sayesinde, KDV iadesi talebi olan mükellefler, iade sürecinin hangi aşamada olduğunu artık www.ivdb.gov.tr/iadeweb/kdvsorgu.php adresinden sorgulayabileceklerdir.
Azami iade edilebilecek tutar, % 1 KDV hesaplanarak yapılan indirimli oranda teslimde teslim bedelinin ( % 18- %1=) % 17si, % 8 KDV hesaplanarak yapılan indirimli oranda teslimde ise teslim bedelinin ( % 18- %8=) % 10'u olarak esas alınacaktır. Örneğin 2021/ 2.
Vergi oranları indirilen teslim ve hizmetler dolayısıyla yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV tutarının iade konusu yapılamayacak kısmıyla ilgili sınır, 2023 yılı için 57.300 TL olarak belirlendi.
Tebliğ Taslağında yer alan düzenlemeye göre, sektör ayrımı yapılmaksızın imal ettikleri malları doğrudan ihraç eden imalatçılar, ihracat teslimlerine ilişkin olarak yüklendikleri KDV tutarına bakılmaksızın ihracat bedelinin yüzde 10'una kadar KDV iadesi talep edebilecekler.
raporu veya teminat alınarak nakden iade işlemi yapılır. raporuna dayanılarak nakit iade işlemi yapılır.
İade talebinde bulunacak mükelleflerin, ihracatın gerçekleştiği dönemi izleyen 2.takvim yılının sonuna kadar standart iade talep dilekçesiyle birlikte iade talepleri için Tebliğin ilgili bölümlerinde sayılan belgelerle vergi dairelerine başvurmaları zorunludur.
Geçici 37. madde, 01.05.2022 tarihinden itibaren 7394 sayılı kanunun 11 inci maddesiyle değişti. Yeni hali ile KDV iadesini belge sahibi imalatçılar almayacaklardır.
İnternet Vergi Dairesine giriş yapıldıktan sonra “KDV İade İşlemleri” üst başlığından “KDV İadesi Talebi Girişi” bölümüne tıklanması gerekmektedir. indirilebilecektir.
Avusturya Havaalanında Aracı Kurumların Ofisine Gidin
Burada tax free için ödemenizi nasıl alacağınızı belirteceğiniz bir form doldurmanız gerekecek. Siz ülkenize döndükten sonra iadeyi kartınıza da alabilirsiniz, ekstra bir komisyon ödeyerek havaalanında nakit ödeme alma şansınız da var.
Yolcu, Tax Free faturalı ürünü ile birlikte “Dış Hatlar-gelen yolcu katı- kara tarafı”nda bulunan Gümrük ofisinden ürünü göstererek gümrük onayı (muayene kaşesi) alır.
Tax Free kapsamında vergi iadesi alabilmek için turist vizesi ile ülkeye giriş yapılmalıdır. Seyahat ettikleri ülkede 3 aydan fazla süreyle kalan gezginler, vergisiz alışveriş uygulamasından yararlanamaz. Vergi iadesinin yapılabilmesi için tüm ürünleri kendiniz almalısınız.
Mükelleflerin mal ihracından kaynaklanan ve 5.000 TL'yi aşmayan nakden iade talepleri vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yerine getirilir. İade talebinin 5.000 TL'yi aşması halinde, aşan kısmın iadesi vergi inceleme raporu veya YMM tasdik raporuna göre yerine getirilir.
Ülkemizde ihracat işlemlerinde KDV hesaplanmaz. Yani yurt dışına mal ve hizmet tesliminde KDV uygulanmaz. Yurt dışına yapılan mal ve hizmet tesliminde faturalar bu duruma uygun olarak belgelenir. 3065 sayılı KDV Kanunun 11/1-a maddesi açıkça belirtmiştir ki ihracatta yapılan mal ve hizmet teslimleri KDV'den muaftır.
Vergi Sirküleri 2022/066 - 22 Nisan 2022
Sektör ayrımı yapılmaksızın imal ettikleri malları doğrudan ihraç eden imalatçılar, ihracat teslimlerine ilişkin olarak yüklendikleri KDV tutarına bakılmaksızın ihracat bedelinin %10'una kadar devreden KDV tutarı ile sınırlı olarak iade talep edebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri