'KDV İadesi Ön Kontrol Raporu'na göre iade talebinin olumsuzluk tespit edilmeyen kısmının %50'si, raporun oluşturulmasından itibaren 10 iş günü içinde mükellefe iade edilecek.
Genellikle KDV iadesi süreci, talebin yapıldığı ayı takip eden ay içerisinde tamamlanır. İşletmeler, KDV iadesi taleplerini takip eden ayın başından itibaren ilgili vergi dairesine sunarlar ve vergi dairesi bu talepleri inceler.
KDV Kanunu'nun 32. maddesine göre, iade talebinin, iade hakkı doğuran işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar yapılması zorunludur.
Buna göre, 01.01.2019 tarihinden sonra gerçekleşen işlemler için, tam istisnadan kaynaklanan KDV iade alacakları istisna işlemin gerçekleştiği yılı izleyen yılbaşından itibaren iki yıl içinde iade talep dilekçesi verilmek suretiyle talep edilmez ise zamanaşımına uğrayacaktır.
KDV iadesini hesaplamak için, satın alınan ürünlerin toplam tutarından satıştan KDV'si çıkartılır ve sonra iade edilmek istenen KDV oranıyla çarpılarak hesaplanır. İade edilmek istenen tutar iadesi tarafından eksiye düşürülür. KDV İadesi, satın alınan tüm ürünler için uygulanabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Mükellefler ve mali müşavirlerin kullanımına deneme amaçlı olarak açılan bu sistem sayesinde, KDV iadesi talebi olan mükellefler, iade sürecinin hangi aşamada olduğunu artık www.ivdb.gov.tr/iadeweb/kdvsorgu.php adresinden sorgulayabileceklerdir.
İade almak isteyen şirketler internet üzerinde yer alan “ İnternet Vergi Dairesi “ üzerinden KDV iade talebinde bulunabilir. KDV iadesi nasıl alınır sorusuna bir diğer cevap ise vergi dairelerine ulaşmak olacaktır. Bağlı olunan vergi dairesinden de KDV iadeleri için talep oluşturulması mümkündür.
raporu veya teminat alınarak nakden iade işlemi yapılır. raporuna dayanılarak nakit iade işlemi yapılır.
406-İndirimli orana tabi işlemlerden (yılı içerisinde aylık iade talepleri) doğan aylık iade taleplerinde, iadenin talep edildiği ilk ayda; takvim yılı başından mahsup istenen döneme kadar olan İndirilecek KDV Listelerinin sisteme örnekteki gibi gönderilmesi gerekmektedir.
7104 Sayılı Kanun ile 01.01.2019 tarihinde yürürlüğe girmek üzere söz konusu fıkrada yapılan düzenleme ile yukarıda belirtilen KDV istisnalarından kaynaklı iadelerde en geç işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar talep edilme şartı getirilmiştir.
Vergi oranları indirilen teslim ve hizmetler dolayısıyla yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV tutarının iade konusu yapılamayacak kısmıyla ilgili sınır, 2023 yılı için 57.300 TL olarak belirlendi.
Azami iade edilebilecek tutar, % 1 KDV hesaplanarak yapılan indirimli oranda teslimde teslim bedelinin ( % 18- %1=) % 17si, % 8 KDV hesaplanarak yapılan indirimli oranda teslimde ise teslim bedelinin ( % 18- %8=) % 10'u olarak esas alınacaktır. Örneğin 2021/ 2.
KDV iade alacağının, SGK'ya olan borçlara (sosyal sigorta primi, işsizlik sigortası primi ve idari para cezası borçları ile bunların ferilerine) mahsubu mümkündür.
Bloke Esası: Çoğu zaman tespit edilen eksiklikler talep edilen iade tutarının bir kısmını ilgilendirmekte ve eksikliklerin ilgili olduğu iade tutarlarının ayrıştırılabilmesi mümkün olabilmektedir.
Düzenlemenin amacı.
Geçici 37. madde, 01.05.2022 tarihinden itibaren 7394 sayılı kanunun 11 inci maddesiyle değişti. Yeni hali ile KDV iadesini belge sahibi imalatçılar almayacaklardır.
Mükellefler internet vergi dairesi aracılığıyla Gelir/Kurumlar Vergisi İade Talebi Girişi (GEKSİS)/Pasife Çekilmesi Talep Dilekçesi menüsünden veya vergi dairesine elden dilekçe vererek pasife çekme talebinde bulunabilirler.
“KDV iadesi nasıl alınır?” sorusu gündemde. KDV iadesini, mal veya hizmet ihracatı yapan kişi ve kurumlar alabilir. Biraz daha detaya inersek; yapılan mal veya hizmetlerin yurt dışı için olması durumunda ve kanuna uygun gerçekleştirildiyse, KDV iadesi alınması mümkündür.
İhracatın gerçekleştiği dönemde tecil edilen vergi terkin edilmekte, tecil edilemeyen vergi için iade hakkı doğmaktadır. İadenin yapılabilmesi için ihracatın gerçekleşmesi ve 84 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin (I/1.1.3.v) bölümünde sayılan belgelerin vergi dairesine ibraz edilmesi yeterlidir.
Direk ihracata ilişkin iadenizi 10.000 TL'ye kadar nakden ve sınırlama olmaksızın tamamını mahsuben YMM Raporu olmaksızın, 10.000 TL'yi aşan tutarın üzerindeki tutarları ise YMM Raporu ve/veya inceleme raporu ile nakden iade almanız mümkün bulunmaktadır.
İhracat teslimlerine ilişkin KDV iadesinde genel uygulama, ihracat bedelinin %18'ine kadar yüklenilen KDV'nin iadesine izin vermektedir. İhraç kayıtlı teslimlerde ise bu kapsamda hesaplanıp tahsil edilmeyen KDV'nin iadesi talep edilebiliyor.
Örneğin; Bakanlar Kurulu Kararı yürürlük tarihi olan 25.11.2016 tarihinden önce % 18 KDV ile satışı yapılan bir malın KDV Oranı % 8'e düştükten sonra iade edilmesi durumunda satışı yani işlemin tabi olduğu KDV Oranı % 18 olduğundan iade faturasında KDV %18 olarak düzenlenecektir. Saygılarımızla.
Duyuru: Sanayi sicil belgesi, kapasite raporu ve yıllık işletme cetveli işlemlerinin tam ve eksiksiz olması şarttır.
KDV'yi ödeyen yegane taraf tüketicidir. KDV esasında satıcıya yansıtılır, satıcı da bu tutarı tüketiciye yansıtır ve ürünü ya da hizmeti satın alan taraf KDV öder. Satışı yapılan mal ya da hizmetin niteliğine göre KDV oranı değişiklik gösterir. %1, %8 ve %18 olmak üzere 3 farklı KDV oranı bulunur.
İnternet Vergi Dairesi işlemleri uygulamasından yararlanmakta olan mükelleflerin; KDV iade talebi listelerini, elektronik ortamda göndermesine ilişkin açıklamalar aşağıda yer almaktadır. İnternet Vergi Dairesinin ana sayfasındaki “GİRİŞ” butonu tıklanarak sisteme giriş yapılır.
TENZİL Arapça bir kelime olup seyreltmek, eksiltmek,azaltmak,çıkarmak anlamına gelmektedir. Dolayısıyla gelen yazıların özü de indirimi reddedilen KDV lerin ilgili dönem beyanlarından çıkartılması istenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri