Keçi sütü diğer sütlere göre daha fazla esansiyel yağ asidi içerir. Kısa ve orta zincirli yağ asitleri oranı, keçi sütünün hem karakteristik lezzetini verir hem de bu kısa zincirli yağ asitlerinin daha yoğun bulunması kolesterol oluşum miktarını azaltır.
Kolesterol içeriği daha düşüktür. Bu nedenle daha düşük kolesterollü beslenmek isteyen kişiler için iyi bir alternatiftir. 6. İyi kolesterol seviyesini yükseltirken kötü kolesterol seviyesini de düşürmede etkili olduğu bilinmektedir.
Kolesterolü yükselten etkenler ise;
Özellikle doymuş yağlardan zengin; tereyağ, margarin, krema, kaymak, süt, peynir ve etlerin bileşiminde bulunan yağlar, hayvansal kaynaklı ya da yüksek kalorili gıdalar kolesterolü yükseltir.
Keçi sütü hasta ve sakat kimselerin diyetlerinde pratik ve özel bir öneme sahip. Keçi sütü bebeklerde hazmı kolaylaştırıyor, yetişkinlerde ise ketozis (kandaki glikozun düşmesiyle oluşan bir hastalık) ve karaciğer hastalıklarına iyi geliyor.
Keçi sütü iltihaplara karşı çok etkili bir besin olup bağırsak enfeksiyonlarına karşı da diğer süt ürünlerine göre çok daha fazla etkilidir. Sindirim sistemi için çok faydalıdır. Diğer süt ürünlerinin neden olduğu bakteri sorununa keçi sütü neden olmaz. Keçi sütü insan sütüne içerik bakımından daha yakındır.
İlgili 43 soru bulundu
Sütün içeriğinde bulunan palmitoleik asit adı verilen yağ asidi, şeker hastalığı ihtimalini en aza indirgeyebilmektedir. Bu nedenle beslenme uzmanları tarafından diyabet hastalarının diyet listesine eklenen keçi sütü ile beraber bol miktarda süt tüketilmesi önem taşımaktadır.
Dikkatli şekilde ve fazla süre tutmadan kaynatarak keçi sütünü tüketmek mümkün. Özellikle protein ve kalsiyum ile beraber fosfor özelliklerinin yanı sıra kolay sindirim imkanı nedeniyle rahatlıkla tüketilebilir. Genel olarak günde 2 veya 3 bardak süt tüketmek yeterlidir.
- Bol Su Tüketmek: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en önemli yolu, gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak su tüketmektir. Bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça önemli olan su, vücudun her zaman nemli olmasına destek olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en önemli yoludur.
Kilo vermek ve egzersiz karaciğer yağlanmasına iyi gelmektedir. Akdeniz tipi beslenme ve haftada 3-4 gün egzersiz yapılmalıdır. Ayrıca karaciğer için en faydalı besinlerin arasında kahve gelmektedir. Günlük kahve tüketimi karaciğer yağlanmasının yanında karaciğer kanserine bile iyi gelebilmektedir.
Karaciğer yağlanmasının etkinliği kanıtlanmış tek tedavisi; kişinin beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi ve düşük kalorili, az yağlı, paketli-işlenmiş gıda tüketiminin azaltıldığı, sağlıklı besinlerden oluşan bir diyet planı ile kilo vermesidir.
Kırmızı et kolesterolü en çok arttıran besinler arasında yer alır. Süt ve süt ürünleri, yumurta, margarin, şeker, krema, kızartmalar, fast food ve karbonhidrat içeriği yüksek gıdalar kolesterolün artmasına neden olacağından uzak durulması gerekir.
Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olan omega-3 bileşenlerini içeren balık, ceviz, semiz otu gibi besinlerin tüketimine önem verilmelidir. Kolesterol düşürücü ilaçlarla benzer etkiye sahip olan probiyotik ve prebiyotik besinler (yoğurt, ayran, kefir vb.) bol miktarda tüketilmelidir.
Kalp Sağlığını Destekler
Oleik asit zengini zeytin, LDL kolesterol (kötü kolesterol) seviyesinin düşmesine yardımcı olarak kolesterol seviyelerinin düzenlenmesine destek olur. Araştırmalar zeytinin kan basıncını düzenleyerek kalp krizi riskini de düşürdüğünü gösteriyor.
Uzmanlar, keçi etindeki kolesterol ve yağ seviyesinin diğer etlere göre daha düşük olduğunu, bu nedenle günümüzün hastalıkları olarak görülen kalp ve damar hastalıklarına iyi geldiğini söyledi.
Keçi sütü, inek sütünden daha fazla vitamin A içerir. Keçi sütü, inek sütünden daha fazla selenyum içerir. Keçi sütü, inek sütünden 3 kat daha fazla niasin içerir. Keçi sütünün sindirimi inek sütünden çok daha kolaydır.
Keçi sütünün içeriğinde yer alan faydalı asitleri, felç, kalp krizi gibi durumların önüne geçilmesini sağlıyor. Düşük laktozlu olmasından dolayı kolay sindiriliyor. Keçi sütünün içeriğinde yer alan yüksek çinko, sağlıklı bir cilde kavuşmanıza ve yaraların hızla iyileştirilmesine yardımcı oluyor.
BAKLAGİLLER: Karaciğerin daha sağlıklı çalışmasını sağlıyor. YOĞURT: Hem mideye, hem karaciğere faydası olan yoğurt, vücudu toksinlerden arındırıyor.
Ceviz, antienflamatuvar özelliklere sahip sağlıklı yağlar açısından zengindir. Ceviz, karaciğerdeki trigliserid seviyelerini düşürmeye yardımcı olur, karaciğer homeostazında yer alan enzim seviyelerini düşürür ve karaciğer iltihabına dahil olan genleri bastırır.
GÜNDE 3 FİNCAN TÜRK KAHVESİ ÖNERİSİ
Günde 2-3 fincan Türk kahvesi içenlerde karaciğer enzimleri olan AST, ALT, GGT düzeylerinin gerilediği, karaciğerdeki sertleşmenin düzeldiği, karaciğerde siroz ve kanser gelişim riskinin azaldığı görüldü.
Yumurtanın karaciğer için kötü olduğu doğru değildir. Tam tersine, yumurtada bulunan birçok madde karaciğerin doğru çalışması için faydalı olmanın yanı sıra hepatik dokuyu oluşturan hücreleri korur.
Greyfurtun yanı sıra limon ve diğer turunçgiller de karaciğer enzimlerinizi harekete geçirdikleri ve yüksek C vitamini içerdikleri için bağışıklık sistemini güçlendirip karaciğer hasarlarının en aza indirilmesine yardımcı olur.
Sarımsak, karaciğer enzimlerini harekete geçirerek toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Antioksidan, allicin ve vitaminler bakımından oldukça zengindir. Sarımsağın içerdiği sülfür de karaciğerin işlevine yardımcı olan enzimlerin üretilmesine destek olur.
Doktorlar çiğ sütün kaynatılmadan tüketilmemesini defalarca vurgulamaktadır. Kaynatma işleminde ise dakikaya dikkat etmeniz iyi olacaktır. Çünkü çok fazla kaynayan sütün içindeki besin değeri kaynama işlemiyle beraber kaybolacaktır.
Öncelikle sütümüzü tencereye koyup kaynatıyoruz. Kesinlikle başından ayrılmıyoruz ki taşmasın. Kaynama başlayınca altını kısıyoruz ve 10 dakika kadar kaynatıyoruz. Altını kapatıp sütü ılımaya bırakıyoruz.
Keçi sütü yüksek oranda kısa ve orta zincirli yağ asitleri bulundurması sayesinde daha kolay sindirilir. A vitamin miktarı fazladır. O yüzden keçi sütü inek sütüne göre daha beyazdır. Mide asitliğini daha iyi nötralize ettiği ve sindirimi kolay olduğu için erken dönem bebek beslenmesine uygun olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri