Fazla yağdan dolayı içerideki yağ basıncı artacaktır. Artan basınç sebebiyle keçe, hortum veya conta zarar görebilir. Fazla yağı almak için sanayiye götürmenize gerek yok.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Eğer araca 100–150 ml fazladan yağ koyarsanız bunun zararını görmezsiniz, çünkü motor kendi tahliye mekanizmasından fazla olan bu yağı atar. Ancak motora konulan yağ oranı litreleri bulursa bu durumda işler daha ciddi bir duruma dönüşecektir. Aşağıda motora verebileceği zararlar sıralanmıştır.
Fazla yağ karter boğazından dışarı çıkabilir,ama max cizgisinin biraz yukarıda olmasının sakıncası yoktur. Fazla yağ karter boğazından dışarı çıkabilir,ama max cizgisinin biraz yukarıda olmasının sakıncası yoktur. Sakıncası vardır. krank mili kartere her vurduğunda belli bir miktar yağ yağlama görevini üstlenir.
Bu uyarı lambası yanarsa, herhangi bir motor hasarını önlemek için hemen harekete geçmek önemlidir. İlk adım, yağ seviyesini kontrol etmek ve gerekirse daha fazlasını eklemektir. Yağ ekledikten sonra ışık yanmaya devam ederse, daha fazla teşhis için aracı bir tamirciye götürmeniz gerekebilir.
İlgili 18 soru bulundu
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Yağ karışınca birşey olmaz evhamlılar için olur, daha önemlisi 1 litrelik yağ alan motorda 2 litre var bunun 1 litresini boşaltmanız gerekir. Fazla yağın olumsuz etkileri var. Aynı kategorideki yağların karıştırılmasında bir sakınca yok.
Eğer tuzunuz yok ise bebek pudrası ve karbonat kullanarak da yağ emilimini sağlayabilirsiniz. Sonrasında ise bir fincan beyaz sirke ve bir yemek kaşığı bulaşık deterjanı ile lekeyi ovarak temizleyebilirsiniz. Mutlaka yavaş hareketlerle, sadece lekenin olduğu alanlara uygulama yapınız.
Yağ seviyesi ideal olarak en üst çizgide veya bu çizgiye yakın olmalıdır, fakat alt çizginin üzerindeki herhangi bir seviye de sorun yaratmayacaktır. Yağ seviyesi minimum işaretine yakın veya bu işaretin altındaysa, kesinlikle hemen yağ eklemeniz gereklidir. Yağ yarı seviyedeyse, motor yağı eklemek isteğe bağlıdır.
Bir otomobil için, yaklaşık 3-7 litre arasında yeni motor yağına ihtiyacınız olacaktır. Ancak bu miktar, yağın ayrı bir yağ deposunda depolandığı ve motor çalışırken motora geri pompalandığı kuru yağ karterine sahip araçlar için 10-12 litreye kadar yükselebilmektedir.
yağ bakım zamanı geldiğine göre belki de araç 0.5- 1 lt falan eksilttiyse koyulan yağla max çizgisine anca gelmiş olabilir. Max çizgisinin üzerindeyse yağ basıncı keçeleri zorlar zamanla yağ kaçakları başlar. motorun içindeki basınç arttığı için keçelere ve contalara ciddi zarar gelebilir..
Motor Sıcakken Yağ Değişimi Yapılır Mı? Motor sıcakken yağ değişimi için bir süre ılıması beklenmelidir. Ardından yağ karteri üzerindeki tıpa açılarak eski yağın geniş bir hazneye boşaltılması gerekecektir. Bu süreçte yağın tamamen akması beklenmelidir.
Araç üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda, kullanılan yağın türüne ve kat edilen kilometreye göre, aracınızın motor yağı yılda en az 1 kez yenilenmelidir. Bu üst sınır, eski araçlar için her 5.000 km'de bir, yeni araçlar içinse ortalama en fazla 20.000 km'de bir olarak düşünülebilir.
Yag seviyesi normalin çok altinda iken motor çalistirilirsa motor isinir ve yanar.
Filtre değişim dahil kullanma kılavuzunda 4.5 lt.
Motor keçelerinin hasar görmesi, Motor segmanlarında, siboplarda veya pistonlarda meydana gelen herhangi bir aşınma, Yağ pompasında meydana gelen arızalar, Yağ segmanlarının kurum veya karbon bağlayarak kirlenmesi gibi sebepler motor yağ eksilmesine sebep olur.
Motor Yağ Çubuğu İki Seviye Arası Kaç Litredir? Motor yağ çubuğunda belirtilen olması gereken yağ miktarı ile ilgili maksimum ve minimum seviyeyi gösteren çizgilerin arası genel olarak 1 litredir.
Araç motorundaki yağ seviyesi her 1000 kilometrede bir kontrol edilmelidir. Her kontrolde motor yağı seviyesinin aynı olması bir sorun olmadığını gösterir.
Her araç sahibi kendi aracının motor yağı seviyesini kontrol edebilir. Motor yağı bidonun kapağını açıp motor yağı çubuğunu çıkardığınıza motor yağı seviyesini fark edersiniz. Çubuk üzerinde minimum ve maksimum noktaları bulunur. Bu noktalar yağın ne durumda olduğunu net olarak ifade eder.
Eğer motor yağının rengi siyah veya kahverengi ise motorda yağ kaçağı var anlamına gelir. Bu durumda yağ tavası contası, subap kapağı contası ve yağ soğutucu linyelerde kaçak olabilir. Yağın rengi kırmızı veya açık kahverengi tonlarında ise şanzımanda yağ kaçağı söz konusu olabilir.
Yağ karterinin tabanında bulunan yağ tahliye tıpası da motor yağında sızıntılara sebep olabilir. Aracın altına yakın konumda bulunan yağ tahliye tıpası, aracın altının sert darbe alması gibi durumlarda sızıntılara neden olur. Motor silindirlerinin üstünde bulunan valf kapakları yağın sızmasını önleyen elemanlardır.
Yakıt, karterdeki yüksek sıcaklıklara maruz kaldığından , bir kısmı buharlaşır, yani dizel yakıt durumunda, biyoyakıtın kısmı konsantre olur. Bu, biyodizelin dizel yakıttan daha az akışkan ve daha viskoz olmasına neden olur ve bu da yağlayıcının kalınlaşmasına neden olur.
vizkoziteleri ve kimyasal yapıları (yarı sentetik-tam sentetik) aynı olsun, hiç bir şey olmaz. motor yağı teknolojileri markalar arasında bir teknoloji sırrı değildir. özellikleri denk olan yağlar hemen hemen aynıdır.
Motor yağ çubuğunda, görseldeki gibi iki adet çizgi bulunmaktadır ve bu çizgiler motor yağının minimum ve maksimum oranlarını belirtir. Eğer motor yağ oranı, görselde olduğu gibi, 2 çizgi arasında ise motora yağ eklemenize gerek yok.
Tam tersi durumda da daha uygun fiyatlı olsun diye 10W40 yerine 20W50 de koyarsanız yine yağınız yağlama görevini tam yapamaz. Çünkü yüzeyler arasına girebilmesi için ince bir yağ gereklidir. Yani kalın yağ yüzeylerin arasına giremeyecektir ve aracınızın motorunun yağsız kalmasına neden olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri