Hakiki bir tereyağı suda tek parçada erime özelliğine sahiptir. Bu testi denemek için öncelikle tereyağından ufak bir parça kesin ve sıcak suyun içine atın. Eğer tereyağı parçası tek parça halinde suda erimeye başlıyorsa, güvenle tüketebilirsiniz.
Eğer sütü kullanılan inek, koyun ya da keçi çimen ve ot gibi yeşillik ağırlıklı beslenme şekline sahipse, bu yeşillikler içerisinde bolca yer alan karotenoid maddesi nedeniyle tereyağı daha sarımsı renge sahip olmaktadır.
Keçi sütünden üretilmiş olan tereyağlar, diğer yağlara göre daha hızlı erir. Bu sebeple de yemeklere tadını daha etkin şekilde verir.Laktoz oranı daha az olduğu için de bu tereyağ ile yapılan yemekler daha kolay sindirilir. İnek tereyağı ile kıyaslandığında daha hafiftir. Ağır bir tadı yoktur.
Sıcak su testini uygulayabilmek için, bir bardağa sıcak su dökün. Tereyağından bir parça kesin ve suyun içerisine atın. Tereyağı suyun içinde tek parça halinde küçülerek eriyorsa gerçektir. Fakat suyun içinde parçalara ayrılarak eriyorsa sahte olma ihtimali yükselir.
Bir parça tereyağı alarak 1 bardak sıcak suyun içine bırakın. Eğer tereyağınız tek parçada küçüle küçüle eriyorsa gerçek, su içinde parçalara ayrılarak eriyorsa sahte demektir. Buzdolabından çıkardığınız tereyağına bıçak vurduğunuzda eğer ufak ufak parçalanıyorsa bu doğal olduğunun bir işareti olabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Hakiki bir tereyağı suda tek parçada erime özelliğine sahiptir. Bu testi denemek için öncelikle tereyağından ufak bir parça kesin ve sıcak suyun içine atın. Eğer tereyağı parçası tek parça halinde suda erimeye başlıyorsa, güvenle tüketebilirsiniz.
Tereyağı, ana maddesi süt yağı olan bir mandıra ürünüdür. Tereyağının bileşiminde yaklaşık %80 oranında süt yağı, su, süt şekeri, mineraller, kolesterin, suda çözülmüş vitaminler, protein, asitler ve aroma veren maddeler yer alır.
Trabzon il genelinde üretilen tereyağları, diğer üretim yerlerine göre çok daha farklıdır. Türkiye'nin en iyi tereyağı olarak değerlendirilen Trabzon tereyağı, kendine has lezzeti ve kokusuyla kolay bir şekilde ayırt edilebilmektedir.
Peki 1 kg tereyağı kaç litre sütten çıkar? 14 litre süt kullanılarak 1 kilogram tereyağı elde edilir.
Sarı olan tereyağları gerçektir, beyazlar ise sahtedir gibi bir algıya kapılmayın! Tereyağının rengi yağ yapımında kullanılan hayvanın sütüyle alakalıdır. Tereyağını tavada erittiğinizde göz göz olmuyor ve köpürmüyorsa kesinlikle sahtedir, ve sakın tüketmeyin. Doğal ve organik bir tereyağı tavada kızdırılınca köpürür.
Keçi sütünden elde edilen bu enfes tereyağı yemeklerinizde kullanmak için tercih edebilirsiniz. Yemeklerde tereyağın enfes kokusunu almayı seviyorsanız Baltalı Keçi Tereyağ, size bu hazzı çok daha yoğun yaşatacak. Keçi sütünden elde edilen bu yağla enfes pilavlar, çorbalar yapabilirsiniz.
Keçi tereyağı sindirim sistemimize yardımcı olduğundan, daha avantajlıdır. Daha az laktoz içeriği nedeniyle, keçi yağı inek yağına göre daha kolay sindirilir. Laktoz alerjisi olanlar için ideal bir tereyağIdır. Keçi tereyağı çok hafiftir.
Doğal Yapısıyla Vazgeçilmeziniz Olan Tereyağın Faydaları
Benzersiz lezzetinin yanı sıra içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde sağlıklı bir besin maddesi olmayı başaran tereyağ türleri, sarı beyaz renklerdedir.
Sütün önce yoğurda ardından da yayık vasıtası ile tereyağına dönüştürülmesi ile halk dilinde "yayık tereyağı" elde edilir. Sütün yağınının seperatör adı verilen bir makine vasıtası ile çekilmesinden elde edilen ürünün sanayideki adı "krema", köylü ve halkın bir kısmının bildiği adı ise "kaymak" dır.
Eskiden sadece inekten yapılıyor olsa da günümüzde bir ineğe ihtiyaç yok. Keza keçi ya da koyun sütünden de yapılan tereyağı hayli lezzetli olmaktadır. Keçi ya da koyun sütünden elde edilen tereyağın rengi biraz açık olsa da tat ve lezzet bakımından birbirine oldukça yakındır.
Medimagazin'de yer alan ve PloS One'da yayımlanan araştırmaya göre, tereyağı tüketimi herhangi bir kardiyovasküler hastalık (KVH), koroner kalp rahatsızlığı ve inmede artışa neden olmuyor, yanı sıra tip 2 diyabeti de bir miktar azaltıyor.
Gerçek tereyağı için ihtiyaç duyulan malzeme tam yağlı çiğ süt ya da taze sütle mayalanmış ev yoğurdudur. Özellikle sık sık çiğ süt alanlar, sütü kaynatınca üzerinde biriken kaymakları biriktirip tereyağı yapımında kullanabilir. Aynı şekilde ev yoğurtlarının kaymakları da tereyağı yapımı için uygun bir malzemedir.
Tereyağındaki tortu iki çeşittir. Birincisi direk sütten çekilen kremada bulunan toz taneleri yahut kumu andıran biçimdedir. İkincisi ise peynir yahut kaşar suyu altından çekilen kremalarda raslanan peynir tadında az miktarlarda tortu görünür.
AK GIDA SAN.VE TİC.A.Ş.
Tavada eritilen yağ, erirken katı halinden daha koyu bir renge dönüşüyorsa gerçek bir tereyağı değildir. İçerisinde renk verici maddeler bulunan bu yağın doğal olmadığının kanıtıdır. Hakiki tereyağı erirken, yanmaması koşuluyla, katı hali ile aynı renkte kalır.
Eğer tavaya koyduğunuz tereyağ köpük köpük oluyorsa bu tereyağının organik olduğunu gösterir. Gerçek ve organik bir tereyağı tavada kızdırıldığında köpürmeye başlar.
Keçi ve manda sütünden yapılan tereyağı beyaz olur, inek sütünden yapılan ise genellikle sarı olur; tabii ki inek yağındaki renk konusunun hayvanların otladığı coğrafya ve yağın yapıldığı mevsimle de ilgisi var.
Tereyağının yıkanması, lezzetin düzelmesini ve dayanıklılığın artması sağlar. Tereyağı taneli bir kitle halinde birikir. Bunun yoğrularak homojen bir kitle haline getirilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri