4,5 ve 6 aylık bebeklerin normal şartlarda anne sütü ile beslenmesi gerekir. Bebekler için en doğal ve en sağlıklı gıda anne sütüdür. Fakat ek gıda verilmek istenirse 4 aylıktan itibaren bebeklere keçi sütü yoğurdu, meyve ya da sebze suları vermek mümkündür.
Bu nedenle arzu edenler bebeklerine 6 aydan itibaren keçi sütü ile yapılmış yoğurt ve peynir verebilirler, fakat keçi sütü ile yapılmış muhallebi, keçi sütüne bisküvi eklemek ve direk olarak çiğ olarak içirmek aynı inek sütünde olduğu gibi 1 yaşına kadar yapılamaması gereken beslenme uygulamalarıdır.
Bebeklere keçi sütünden yoğurt verilir mi? Keçi sütünü direkt olarak vermek tavsiye edilmese de 6. ay itibarıyla bebeğine keçi sütünden yapılmış yoğurt verebilirsin.
Yapılan araştırmalar keçi sütünün anne sütüne en yakın süt olduğunu ortaya koymuştur. A, B ve D vitamini yönünden son derece faydalı olan keçi sütünün laktoz değeri ise inek sütüne göre azdır. Ancak bu özelliğine rağmen bebeklerinize bir yaşından önce keçi sütü vermemelisiniz.
Bebeğinizi 1 yaşına kadar anne sütüyle beslemelisiniz. Anne sütünde sıkıntı yaşanıyorsa formül mama ve keçi sütü tercih edilebilir. İnek sütü ise son tercihiniz olmalı.
İlgili 15 soru bulundu
Doğal keçi yoğurt tüketiminin birçok hastalığı engellediği bilimsel araştırmalar ile kanıtlandığı belirtiliyor. Örneğin, Amerika'da yapılan bir araştırma sonucuna göre, düzenli keçi yoğurdu tüketiminin hastalık riskini azalttığı sonucuna varıldı.
Keçi sütü gaz yapar mı? İnek sütüne oranla keçi sütü daha az hazım sorunlarına yol açar. Yani inek sütünden oluşan gaz sorunları keçi sütü tüketiminde o kadar da yüksek oranda söz konusu değildir.
Keçi sütünün besin değeri yüksektir. Protein ve mineral açısından oldukça zengindir. Keçi sütü maması özellikle de kilo alma sorunu yaşayan bebeklere verilmektedir. Doktorun uygun gördüğü ölçüde ve aralıklarla keçi sütü maması alan bebeklerin kilo ve boy gelişimi pozitif yönde gelişebilir.
6. Aydan itibaren doktorun tavsiyesi ile ek gıdaya geçmiş bebekler tüketebilir.
Keçi sütü alerjisi keçi sütünü tüketen bireylerde anormal bir bağışıklık reaksiyonu/tepkisi olarak ortaya çıkan yaygın bir durumdur. Durum çoğunlukla küçük çocuklarda görülür. Cinsiyete göre farklılık göstermez ve hem erkekler hem de kadınlar etkilenir. Tüm ırksal ve etnik gruplarda eşit derecede görülebilir.
Parmağımızı çok yakmayacak seviyeye geldiğinde 1 tatlı kaşığı yoğurdu ekleyip mayalayalım ve 5 saat dinlendirip buz dolabına koyalım . Ben keçi sütünü 1 litre alıp süt saklama poşetlerine koyup buzdolabına koyuyorum. Böylece sütü buzluktan çıkarıp tekrar günlük bebişinize aynı ölçülerle mayalayabilirsiniz.
Yapılışı: Yoğurdunuzu anne sütü veya devam sütüyle mayalayabilirsiniz.
Günlük yaklaşık olarak 0.2 litre ile 0.3 litre arasında süt ürettiği bilinen dişi eşeklerden elde edilen eşek sütü anne sütüne en yakın bileşime sahip süt olarak biliniyor.
Bebekler 5 aydan itibaren anne sütünün yanı sıra püreler, meyve suları veya ezilmiş sebzeler tüketmeye başlayabilir. Özellikle 5 aylık bebeklerin yoğurt ve patates tüketmeleri de önerilmektedir. Hazmı kolay yiyeceklerin tercih edilmesi bebeğin gaz veya sindirim sorunu yaşamasını önlemektedir.
İlk 6 ay: sadece anne sütü!!! Anne sütü yetmiyorsa ek olarak formül mamalar. -yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir. Formül süt ile yoğurt tarifi: 90 ml su içine 4 ölçek formül süt ünü koyarak küçük bir kaseye boşaltın.
4-6 aydan itibaren yutma refleksi başlar , bu dönemde ek gıdalara başlanabilir. Bu dönemde verilecek ek gıdalar anne sütünün tamamlayıcısıdır. Ek besinlere geçerken birkaç küçük kural bebeğin ve annenin işini kolaylaştıracaktır. Ek gıdalara en erken 4 , en geç 6 aylıkken başlanmalıdır.
Kalsiyum açısından zengin besinler arasında peynir, süt, yoğurt, yeşil yapraklı sebzeler ve bazı baharatlar sayılabilir. Ancak süt ürünlerinde inek sütünün bağırsak emilimi sırasında vücuda zarar verdiği bilinmektedir. Bu yüzden keçi ve manda süt ürünleri tercih edilmelidir.
Kalsiyum, protein, potasyum oranı yüksek olan keçi sütü, minik gurmenizin kemik gelişimi açısından faydalıdır. Bebekler için keçi sütü yüksek oranda A ve D vitamini ve bolca B vitamini barındırıyor. Fakat en büyük özelliği inek sütüne göre sindiriminin çok daha kolay olması.
Anne sütüne en yakın olan süt keçi sütüdür. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Selenyumdan zengin içeriği ile kansere karşı koruyucudur. İnek sütüne oranla çok daha fazla kalsiyum, magnezyum ve vitamin içerir.
Keçi sütünün inek sütüne oranla daha az alerjen etki gösterdiğinden bahsettik ancak 12. aydan önce bebeklerin sindirim sistemi keçi sütünü sindirecek düzeyde gelişmez. Bu sebeple 12. aydan önce bebeğinize keçi sütü veya inek sütü verilmesini istemiyoruz!
Keçi Sütü Zararları ve Yan Etkileri
Demir, bakır, folik asit ve B12 bakımından fakir olan keçi sütü uzun süreli kullanımda kansızlığa neden olabilir. Her besinde olduğu gibi alerji riski keçi sütünde de vardır, ciltte kızarıklık ve döküntü şeklinde alerjiye neden olabilir.
Manda sütü, inek ve keçi sütüyle kıyaslandığında daha yüksek besin değerine sahiptir. Doğum öncesinde ve sonrasında annenin daha sağlıklı olması, süt kalitesinin yükselmesi için manda sütü içmesi önerilir. Şayet annede alerjik bir durum yoksa manda sütü, anne sütünün besin değerini yükselterek üretime destek olacaktır.
Bu nedenle arzu edenler bebeklerine 6 aydan itibaren keçi sütü ile yapılmış yoğurt ve peynir verebilirler, fakat keçi sütü ile yapılmış muhallebi, keçi sütüne bisküvi eklemek ve direk olarak çiğ olarak içirmek aynı inek sütünde olduğu gibi 1 yaşına kadar yapılamaması gereken beslenme uygulamalarıdır.
Keçi sütü iltihaplara karşı çok etkili bir besin olup bağırsak enfeksiyonlarına karşı da diğer süt ürünlerine göre çok daha fazla etkilidir. Sindirim sistemi için çok faydalıdır. Diğer süt ürünlerinin neden olduğu bakteri sorununa keçi sütü neden olmaz.
Bebeğinizin sağlıklı gelişmesi, büyümesi ve hastalıklardan korunması için en iyi gıda anne sütüdür. Anne sütü bebeğinizin ilk aşısıdır. Anne sütü ile beslenen bebekler ishal ve zatürre gibi bulaşıcı hastalıklara ve allerjik hastalıklara daha az yakalanırlar ve sağlıklı büyürler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri