Bölge iyileşene kadar çıkarılmaması önemlidir. Yakalık strese sokabilir bu süreçler normaldir ama yara hattının enfeksiyon kapmaması daha önemlidir. 14- 10-14 gün dikiş ve yakalık kalabilir. Bu süreçten sonra dikişler alınır.
Genellikle, kedinin ameliyat sonrasındaki kontrolünde veteriner hekim, dikişlerin durumunu değerlendirir ve uygun bir zaman belirler. Standart olarak, kedi kısırlaştırma operasyonu sonrasında dikişler 10 ila 14 gün içinde alınabilir. Ancak, bazı durumlarda bu süre daha kısa veya daha uzun olabilir.
Genelde de sorunsuz iyileşmeyi önleyip, yaralı bölgede istenmeyen yara dokusunun oluşmasına veya bölgenin enfekte olmasına neden olur. Aslında tükrüklerin antiseptik etkisi vardır. Yani kedi ve köpeklerin yaralı bölgelerini yalamaları bölgede enfeksiyon oluşmasının önüne geçer.
Kediler Kısırlaştırma Operasyonu Sonrasında Ne Kadar Sürede İyileşir? Operasyon sonra kedilerde olan kesiklerin iyileşme süresi bütün kediler için 14 gün sürmektedir. Bu 14 gün boyunca ani hareket yapmaması, diğer kedilerden ayrı olması, yüksek yerlere zıplamaması ve kendini yormaması gerekir.
Sahibinin, huzursuzluğunu, endişesini, tedirginliğini hisseder ve kendisine yansıtır. Bu sebepten, sahibin rahat ve bilinçli olması operasyonun başarısına ve iyileşme sürecine doğrudan katkı sağlayacaktır. Operasyon sonrasında hasta; ağrılar ve mide bulantıları ile anesteziden uyanacaktır.
İlgili 44 soru bulundu
evet 10 gün sürebilir. estetik dikişse 1 haftaya kendi dikişi çıkartır yalayarak. İshali ameliyatta aldığı antibiyotiklerden olabilir.
Yakalık strese sokabilir bu süreçler normaldir ama yara hattının enfeksiyon kapmaması daha önemlidir. 14- 10-14 gün dikiş ve yakalık kalabilir. Bu süreçten sonra dikişler alınır.
Ameliyattan sonra kedinin ameliyat dikişini yalamasına engel olmak gerekiyor. Bunun için de yakalık kullanmak öneriliyor.
Bandaj yok! Yakalık yok!
Kısırlaştırma operasyonlarından sonra ilgili bölgede deri üzerinde bir dikiş ipliği olmadığı için 10 gün sonra dikiş aldırma işlemine de gerek kalmıyor.
Yavru bir kedi altı saatte bir tuvaletini yapar. Yavru kedinizin yemek yedikten sonra veya suyunu içtikten sonra tuvaletini yapabilmesi için, uygun pozisyona getirerek genital bölgesini ve anüsünü nemli ya da yumuşak bir bezle nazik şekilde ovalamalısınız. Bu işlem kedinin ihtiyacı karşılanana kadar devam edilmelidir.
Kısacası, dişi kediler kısırlaştırıldıktan sonra daha az şefkatli davranışlar sergileyebilir. Ancak, bu değişiklikler kedinizin bireysel kişiliğine ve yaşam koşullarına bağlı olarak değişebilir.
Mümkün olduğunca dikişlerine temas etmemeli. Kısırlaştırma operasyonu geçiren kedilere ilk beslenmeleri için mamanın anesteziden yaklaşık 6 ile 8 saat sonra verilmesi uygun olur. Anestezinin etkisini tam atamamış olan kedi bir süre mama yemek istemeyebilir. 24 saati geçmedikçe bir sorun teşkil etmemektedir.
Bu reaksiyonlar enjeksiyon bölgesinde şişlik gibi hafif etkilerden kalbin durması, anaflaktik şok ya da ani ölüm gibi ciddi etkilere kadar değişiklik gösterebilmektedir. Ancak yapılan araştırmalara göre bir kedinin arabayla veterinere giderken araba kazasında ölme riski, anesteziden ölme riskinden çok daha yüksektir.
Çoğu erkek kedide kesi oldukça küçük olduğu için herhangi bir dikiş alınma işlemine gerek kalmaz, çünkü yara kendi kendine iyileşerek kaybolur. Öte yandan dişi kedilerde veterinerinizin çözülebilir dikiş kullanıp kullanmadığına bağlı olarak bir dikiş aldırma işlemine gereksinim duyulabilir.
Kısırlaştırma sonrasında kedinin çok fazla hareket etmesine de uzun süre hareketsiz kalmasına da izin vermemelidir. Onunla zaman geçirip oyun oynamaya devam etmelisiniz ancak dikişler tamamen iyileşinceye kadar merdiven çıkmasına, atlamasına, zıplamasına ve koşmasına izin vermemeniz gerekir.
9- Operasyon süresi 30-60 dakika arası sürebilir. ( Operasyon komplikasyonları ve beklenmedik durumlar harici olarak ) 10- Operasyona hazırlık zamanı süresi ve dişi kedinin uyanma evresi kullanılan sedasyon ve anesteziye göre değişkenlik gösterebilir.
Kedinizin yakalığı varsa mama verdiğiniz zaman dışında kesinlikle çıkarmayınız. Veteriner hekime danışmadan herhangi bir ilaç kullanmayın. Kedinize en az 2 hafta banyo yaptırmayın. Çok kirlendiyse hafif nemli bir bezle silebilirsiniz.
Kısırlaştırma operasyonu olan kedi eğer dişi ise, kısırlaştırma sonrasındaki veteriner hekimin reçete ettiği antibiyotik tedavisini düzenli bir şekilde uygulamanız gerekir. Operasyon sonrasında ise operasyon bölgesini düzenli olarak kontrol etmeli ve olağandışı bir durum gelişirse veteriner hekime başvurmalısınız.
Kısırlaştırma operasyonunun saymakla bitmeyecek olumlu etkilerinin yanında yan etkileri yok denecek kadar azdır. Operasyon sonrası en sık rastlanan komplikasyon, kedimizin iştahının artması ve buna bağlı kilo alma eğiliminde olmasıdır.
Ancak, kısırlaştırılmış kedi normal mama tüketirse kilo alımı, idrar yolu sorunları veya enerji düşüklüğü gibi sorunlar yaşanabilir.
Kedilerin kısırlaştırılması ise alternatif bir çözümdür ancak kesin sonuç vermez. Çünkü operasyon sürecine bağlı olarak stres ya da endişe atakları gözlemlenebilir ki bu durumda da tüy dökülmesi artabilir. Bazı kedilerde ise kısırlaştırma işlemi sonrasında neredeyse hiç dökülme yaşanmaz.
Evcil kedilerin çoğu kısırlaştırılmakta ve muhtemelen bunu yapma ihtiyacı hissetmemeleri nedeniyle içeriye idrar püskürtmemektedir. Evin içine idrar püskürtme, kedinin kendini gergin hissetmesinin ve kendisini yine kendine ait kokuyla çevreleyerek güvende hissetmeye gereksinim duyduğunun bir göstergesidir.
Kısırlaştırma ameliyatı yaklaşık 4 saat sürer. Kediye cerrahi işlem uygulanacak olan bölgeler traşlanır. Daha sonra kedinin karın bölgesine kesik atılarak rahmi ve yumurtalıkları alınır.
Kedinizi kısırlaştırdıktan sonra, ameliyat geçirdiği için sakin, sessiz ve sıcak bir ortamda tutmanız daha yararlı olur. Özellikle evde çocuk, başka bir kedi veya başka bir evcil hayvan varsa kedinizin korunaklı bir yerde olması sağlığı açısından daha yararlı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri